На Волині окружна виборча комісія №23 визнала незаконним факт самовільної зміни приміщення для голосування з боку дільничної виборчої комісії, натомість ОВК №22 залишила ідентичну скаргу без розгляду.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася до окружної виборчої комісії в одномандатному виборчому окрузі №23 зі скаргою на незаконні дії дільничної виборчої комісії №070341 (Ківерцівська центральна районна лікарня). Йдеться про самовільну зміну приміщення для голосування дільничною виборчою комісією.

На офіційному сайті Центральної виборчої комісії було вказано адресу ДВК №070341 – м. Ківерці, вул. Філатова, 6, Ківерцівська центральна районна лікарня, фізіотерапевтичне відділення, 1-й поверх. За такою адресою спостерігач ОПОРИ, прибувши о 7.00 21 липня 2019 року виборчої дільниці чи дільничної виборчої комісії не знайшов. Натомість, як пізніше з’ясувалось, ДВК працювала в центральній районній лікарні в актовому залі. Відтак, спостерігач не зміг потрапити на підготовче засідання ДВК в день голосування, про що раніше повідомляла ОПОРА.

Саме тому через незаконні дії ДВК №070341 спостерігач звернувся зі скаргою до окружної виборчої комісії. Окружна виборча комісія в одномандатному виборчому окрузі №23 скаргу розглянула і своїм рішенням визнала факт порушення.

«Визнати факт правопорушення. Голову спеціальної виборчої комісії «Ківерцівська центральна районна лікарня» №070341 Міщук Галину Леонідівну за порушення п 6.3 Порядку утворення звичайних, закордонних та спеціальних виборчих дільниць на постійній основі – попередити про недопустимість правопорушення в майбутньому», - йдеться у постанові ОВК.

Схожа ситуація трапилась і у виборчому окрузі №22. Спостерігач ОПОРИ, прибувши у Луцький клінічний пологовий будинок, в будівлі якого розташовувалась виборча дільниця №071100, не зміг знайти дільничну виборчу комісію за точною адресою, вказаною на сайті ЦВК – кабінет №24. Натомість, виборчу комісію було виявлено на іншому поверсі у приміщенні, на дверях якого нумерації взагалі не було. За цим фактом до ОВК №22 було подано аналогічну скаргу. Втім, рішення окружна виборча комісія прийняла інше.

«Відмовити в задоволенні скарги Громадського омбудсмена з виборчих прав ВГО «Громадянська мережа ОПОРА» у Волинській області, офіційного спостерігача від ВГО «Громадянська мережа ОПОРА» щодо визнання дій Голови протиправними та вимоги надати документи, що підтверджують зміну адреси спеціальної виборчої дільниці КП «Луцький клінічний пологовий будинок» №071100», - йдеться у рішенні ОВК.

Нагадаємо, що відповідно до частини 5 статті 83 Закону України «Про вибори народних депутатів України» приміщення для голосування на спеціальній виборчій дільниці повинно мати відкритий доступ для членів виборчої комісії, кандидатів у депутати, їх довірених осіб, уповноважених осіб партій, офіційних спостерігачів та представників засобів масової інформації. Керівники закладів, установ зобов'язані забезпечити безперешкодний доступ членів виборчих комісій, виборців, включених до списку виборців цієї виборчої дільниці, кандидатів у депутати, їх довірених осіб, уповноважених осіб партій, офіційних спостерігачів та представників засобів масової інформації до приміщення для голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)