Новопризначені члени дільничних виборчих комісій в окрузі №94 (Київська область) прибули на засідання, однак попередники їх не пускають. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У селі  Деремезна Обухівського району на виборчу дільницю № 320745 прибула новопризначена голова цієї ДВК. Її пустили на засідання,  але попередня голова не йде, адже,  з її слів,  відсутнє подання про її відсторонення. До того ж, до цієї дільниці  прибула група осіб, з якими вдень сталася бійка. Ці особи стоять ззовні дільниці. Поліція теж присутня.

У Козині Обухівського району на виборчій дільниці №320749 перед початком вечірнього засідання до приміщення зайшов призначений сьогодні секретар комісії від «Самопомочі». Його на засідання не пускали, посилаючись на відсутність у нього відповідних документів на призначення секретарем комісії. Нагадаємо, окружна виборча комісія 94 виборчого округу замінила 72 членів дільничної виборчої комісії у 58 ДВК зі 136 в окрузі.

Крім того, питання роботи цієї окружної виборчої комісії розглядали і на засіданні ЦВК, яке відбулося ввечері 21 липня. У Комісії зазначили,  що невиконання ОВК № 94 рішення Комісії у встановлений нею строк потягнуло за собою порушення прав суб’єктів виборчого процесу та дестабілізувало роботу дільничних виборчих комісій. Також вказана ОВК вчасно не передала Комісії інформацію про кількість виборців, внесених до списку виборців на виборчій дільниці, на момент початку голосування, у тому числі кількість виборців у витягу зі списку виборців для голосування за місцем перебування. Враховуючи викладене, ЦВК  визнала протиправною бездіяльність ОВК щодо виконання постанови ЦВК від 21 липня 2019 року № 1793.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)