Окружна виборча комісія 94 виборчого округу замінила 72 членів дільничної виборчої комісії у 58 ДВК зі 136 в окрузі. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

ОВК 94 виборчого округу провела засідання о 14:30. На ньому члени комісії розглянули подання щодо внесення змін до складу дільничних виборчих комісій округу і відповідно ухвалили рішення про ці заміни. Відтак, замінили понад 70 членів у 58 дільничних виборчих комісіях.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області наголошує: «Закон України «Про вибори народних депутатів України», а саме ч. 2-5, ст. 36, передбачають, що член комісії набуває своїх повноважень після складання присяги на першому засіданні комісії, у якому він бере участь. Відмова від складання присяги є відмовою бути членом комісії. В той же час, у день виборів з 8:00 до 20:00 засідання ДВК не відбуваються, а отже нові члени ДВК зможуть скласти присягу лише після закриття виборчих дільниць».

Нагадаємо, окружна виборча комісія зранку 21 липня скликала засідання на вимогу Центральної виборчої комісії, де мала розглянути питання внесення змін до складу дільничних виборчих комісій, однак питання так і не вирішили.

Центральна виборча комісія 21 липня зобов’язала окружну виборчу комісію №94 не пізніше 10 ранку розглянути питання щодо внесення змін до складу дільничних комісій, оскільки від фракції партії об’єднання «Самопоміч» до ОВК надійшли подання щодо замін членів дільничних виборчих комісій у межах округу. Їх мали розглянути не пізніше 24 години 20 липня. Проте ОВК так і не розглянула це питання, а відтак і не замінила членів ДВК.  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)