Найкритичніше порушення у Києві, яке фіксували спостерігачі ОПОРИ, - це видача двох бюлетенів виборцям, які тимчасово змінили місце голосування. На дільницях є проблеми з розміщенням кабінок у малоосвітлених місцях. Трапляються поодинокі інциденти, що можуть мати ознаки правопорушень.

Про це повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві.

Потенційна загроза від видачі бюлетенів із списком мажоритарників людям, які голосують лише по загальнодержавному окрузі, полягає у тому, що їх може не вистачити виборцям, які мали б по закону отримати два бюлетені.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували такий інцидент у Шевченківському районі. Виборець встиг розписатися на корінці другого бюлетеня, після чого звернув увагу членів комісії на те, що люди, які змінили виборчу адресу, голосують лише за партії.

Щодо освітлення, то у світлий час доби деякі кабінки були розміщені в глибині кімнат для голосування. Оскільки їх облаштовували ще і шторками, то денного світла було недостатньо для ознайомлення з бюлетенями. З такими проблемами зіткнулись на дільниці 800668 (220 округ, Поділ), 800752 (219 округ, частина Святошинського району), 800125 (212 округ, частина Дарницького району).

Також у Києві вперше звернули увагу на те, що інформаційні плакати партії «Сила людей» на дільницях  вирізняються на загальному тлі, бо у них чорно-білі фотографії. Керівник національного штабу  «Сили людей» Остап Єднак повідомив, що це партія надала монохромні фото до Центральної виборчої комісії. 

У Деснянському районі студентів академії МВС привезли централізовано голосувати. Супроводжуючі назвалися викладачами.

На Печерську у 221 окрузі члени щонайменше трьох дільничних комісій отримали одинакові смс на телефони із текстом «Фальсифікація виборів карається обмеженням волі на строк до 3 років!». Члени комісій були стурбовані тим, що у когось є їх номери телефонів та інформація про їх членство в ДВК.

На одній з дільниць у Деснянському районі поліцейський випадково забрав ключ від сейфу з бюлетенями. Але проблему оперативно вирішили і для виборців дільниця відкрилась вчасно.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер