У Києві на дільницю № 800365 (215 округ, Деснянський район) зранку організовано приїхала голосувати група хлопців і дівчат. Спостерігачі ОПОРИ повідомили, що це студенти Національної академії внутрішніх справ.

Молодь приїхала із старшими чоловіками. Спочатку хлопці та дівчата відмовлялися розповідати, хто вони і звідки.

Бюлетені брали за столиком, де закріплена адреса вул. Генерала Карбишева, 3. Тут у Деснянському районі знаходиться Національна академія внутрішніх справ.

У коридорі біля входу у дільницю їх чекали чоловіки, які представилися викладачами і повідомили, що, мовляв, у студентів на 10:00 пари. Тож, тим, хто хотів проголосувати, створили умови волевиявитися зранку перед початком навчання.

Попри озвучену мотивацію, такі дії можуть мати ознаки контрольованого голосування. У частині 1 статті 7 закону «Про вибори народних депутатів» йдеться наступне:

«Голосування на виборах депутатів є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер