Протягом 3-17 липня ЦВК прийняла рішення щодо заміни 11 членів окружних виборчих комісій на Волині (включаючи керівний склад), а також виключила зі складу ОВК №23 одну особу через відмову прийняти присягу члена комісії.

Зокрема, відповідно до постанови ЦВК №1448 від 3 липня, у складі ОВК №19 замінили секретаря комісії. За поданням партії «Всеукраїнське політичне об'єднання «Єдина родина» замість Наталії Лук'янчук працюватиме Юлія Пашкова. У складі ОВК №20 провели ротацію представників партії «5.10»: Світлану Карпук замінив Антон Лук'яненко.

Згідно із постановою ЦВК №1472 від 4 липня, у складі ОВК №21 достроково припинили повноваження Володимира Мороза від партії «Нова політика». Натомість до складу комісії за поданням партії включили Людмилу Андрощук. В ОВК №22 ж замінили представника партії «5.10» - замість Ольги Дахновської в складі комісії тепер працюватиме Тетяна Жукова.

Відповідно до постанови ЦВК № 1520 від 7 липня, знову відбулися заміни в складі чотирьох волинських комісій. Так, в ОВК №19 за поданням партії «5.10» Олександра Дячишина замінили на Тетяну Соколенко. В ОВК №21 «Громадянську позицію» замість Андрія Черкашина тепер представляє Світлана Карпук. В ОВК №22 замінили представницю за поданням «Народного фронту» - замість Орисі Терещук нею стала Надія Зубаль, а в ОВК №23 партію замість Леоніда Андрусика довірили представляти Івану Сопронюку.

Згідно із постаново ЦВК №1593 від 11 липня у складі ОВК №19 замінили представника партії «Нова політика». Так, замість Антона Аврамука членом комісії став Олександр Дячишин.

Також відповідно до постанови ЦВК №1674 від 15 липня замінили голову ОВК №20 за поданням «Інтернет партії України». Таким чином, замість Світлани Погудіної комісію очолила Людмила Бондар.

16 липня ЦВК знову здійснила заміни, цього разу вже в окрузі №22. Тож відповідно до постанови №1691  достроково припинили повноваження представниці за поданням фракції Радикальної партії Олега Ляшка Анни Богацької. Натомість до складу включили Орисю Годунок.

Відповідно до постанови ЦВК №1706 від 17 липня, склад ОВК № 23 зменшився на одну особу. Припинили достроково повноваження представниці партії «Солідарність жінок України» Людмили Грошевої. Таке рішення прийняли у зв’язку із відмовою скласти присягу члена комісії.

Нагадаємо,  ОПОРА вже повідомляла про заміни у волинських ОВК, які відбулися до 12 червня – тоді у комісіях замінили вісім членів ОВК за поданнями чотирьох партій. У період із 12 червня до 2 липня ще 14 осіб замінили, а двох - виключили.

Згідно з частиною 3 статті 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повноваження члена окружної виборчої комісії можуть бути припинені достроково Центральною виборчою комісією у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)