У новосформованих окружних виборчих комісіях на Волині станом на 12 червня замінили вісім членів ОВК. Відповідні рішення приймала Центральна виборча комісія протягом останнього тижня. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії №974 від 11 червня 2019 р. відбулись заміни у складі окружних виборчих комісій в одномандатних виборчих округах №19-22 на Волині.

Зокрема, в ОВК №19 замість члена комісії Людмили Єресенко («Нова політика») відтепер буде працювати Антон Аврамук від цієї ж політичної сили. Крім того, ЦВК припинила повноваження члена виборчої комісії Віталія Романенка («5.10»), натомість, включила до складу ОВК №19 Олександра Дячишина за поданням цієї ж партії.

В одномандатному виборчому окрузі №20 відповідним рішенням ЦВК було припинено повноваження члена комісії Олени Кондратюк («Україна Майбутнього»), натомість, до складу ОВК включили Наталію Шмідт.

В окружній виборчій комісії округу №21 також відбулася одна заміна. Так, замість Галини Зеленіної («5.10») до складу ОВК включили Світлану Карпук за поданням цієї ж партії.

Замінили представника партії «5.10» і в ОВК №22. Так, ЦВК припинила повноваження члена виборчої комісії Віктора Букаря. Натомість, до складу ОВК включили Ольгу Дахновську.

Наголосимо, що усі заміни відбулися у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Разом з тим, одна заміна члена виборчої комісії в одномандатному виборчому окрузі №21 відбулась відповідно до постанови ЦВК №965 від 10 червня 2019 року. Зокрема, зі складу ОВК виключили Світлану Стець («Партія Зелених України»). Натомість, до складу ОВК включили за поданням цієї ж партії Станіслава Назарука.

Нагадаємо, що 7 червня 2019 року Центральна виборча комісія прийняла рішення про перші заміни в складі ОВК на Волині. Зокрема, по одній заміні відбулось в окружних виборчих комісіях №20 та №21. Відповідно до постанови ЦВК №955 замість Марії Халімончук («Нова політика») у складі ОВК №20 буде працювати Марія Гнатюк, а в комісії №21 Лесю Шпетну («Нова політика») замінив Володимир Мороз.

Також нагадаємо, що окремі члени окружних виборчих комісій, яких було замінено відповідно до рішень Центральної виборчої комісії, систематично ухилялися від виконання своїх прямих обов’язків – не відвідували засідання ОВК.

Згідно з ч. 3 ст. 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повноваження члена окружної виборчої комісії можуть бути припинені достроково Центральною виборчою комісією у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.