У Волинській області п‘ята частина членів окружних виборчих комісій станом на 9 червня 2019 р. пропустила два засідання ОВК. Відтак, вони уже є кандидатами на відкликання. Інформацію про «прогульників» засідань спостерігачам ОПОРИ надали у відповідних ОВК.

По два засідання окружної виборчої комісія в одномандатному виборчому окрузі №19 пропустили члени комісії Олена Бурцева («Солідарність жінок України»), Валентина Груця («Зелена планета»), Людмила Єресенко («Нова політика»), Віталій Романенко («5.10»).

В одномандатному виборчому окрузі №20 перше та друге засідання окружної виборчої комісії не відвідали: голова ОВК Вікторія Полянська («Інтернет партія України»), а також члени комісії Тетяна Бондар (Ліберальна партія України), Євгеній Груця («Зелена планета»), Марія Науменко («Народний фронт»), Олександр Троцюк («Сила і честь»), Марія Халімончук («Нова політика»),

Двоє членів окружної виборчої комісії в одномандатному виборчому окрузі №21 Галина Зеленіна («5.10») і Михайло Зеленчук («Зелена планета») також не з‘явились на перших двох засіданнях ОВК. Крім того, два засідання пропустила і секретар цієї окружної виборчої комісії Мирослава Гудим (Ліберальна партія України»).

В одномандатному виборчому окрузі №22 двоє членів виборчої комісії були відсутні на перших двох засіданнях ОВК. Йдеться про членів комісії Віктора Букара («5.10») та Дар‘ю Шустову («Солідарність Жінок України»).

Ще четверо членів ОВК пропустили по два засідання окружної виборчої комісії в одномандатному виборчому окрузі №23. Серед них: Ганна Ляшенко («Інтернет партія України»), Володимир Омельяновський («Солідарність жінок України»), Микола Боборикін («Зелена планета») і Сергій Волковинський (« Відродження»).

Згідно п.8 та п.9 ч.3 ст. 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повноваження члена окружної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила,серед іншого з таких  підстав: відмовою скласти присягу члена комісії;  порушенням присяги члена комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов'язків, засвідченим не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить[a].

Відповідно до ч. 9 ст. 37 цього ж Закону  у разі якщо голова, заступник голови або секретар виборчої комісії систематично не виконує покладені на нього обов'язки, відповідна окружна або дільнична виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим поданням про його заміну, якщо за це проголосувало не менше двох третин членів складу комісії.

Разом з тим, станом на 10 червня 2019 р. Центральна виборча комісія приймала рішення про заміну лише двох членів ОВК. Зокрема, по одній заміні відбулось у окружних виборчих комісіях в одномандатних виборчих округах №20 та №21. Зокрема, відповідно до постанови ЦВК №955 замість Марії Халімончук у складі ОВК №20 буде працювати Марія Гнатюк, а у виборчій комісії №21 Лесю Шпетну замінив Володимир Мороз.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)