Протягом червня у Тернопільській області ОПОРА зафіксувала 36 випадків ймовірного використання бюджетних коштів у цілях самореклами та непрямої агітації чинними народними депутатами Олегом Барною та Тарасом Юриком, а також 6 випадків з ознаками піару на державних субвенціях членом Радикальної партії Олега Ляшка Богданом Яциковським. Троє цих політиків балотуються у депутати Верховної Ради в одномандатних виборчих округах Тернопільщини.

За підрахунками ОПОРИ, 32 випадки ймовірного зловживання бюджетними ресурсами для власного піару стосувалися субвенцій на соціально-економічний розвиток, 5 випадків – субвенції на ремонт доріг, а щодо 5 випадків не вдалося точно визначити форму грошової допомоги.

Найчастіше у цілях самореклами інформацію про залучення бюджетних ресурсів для різних проектів в Тернопільській області кандидати у депутати в одномандатних виборчих округах Олег Барна (округ №167, м. Чортків), Тарас Юрик (округ №165, м. Зборів) та Богдан Яциковський (округ №164, м. Збараж) поширювали на своїх сторінках у соціальній мережі Facebook.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували 31 допис із ймовірним піаром на державних субвенціях, які стосувалися чинного нардепа та кандидата у депутати від партії «Європейська солідарність» Олега Барни. Наприклад, 16 червня він написав у себе на сторінці в Facebook: «Обіцяли-зробили. Колись обдертий будинок школяра за державні кошти соціально-економічного розвитку перетворився у справжній палац для дітей і юнацтва. «Злочинна влада» Петра Порошенка під час війни і відбудови армії ще винайшла можливості та кошти для дітей. Так і працюємо, а шавки нехай гавкають. Але ми не маємо права допустити реваншу неукраїнського каганату та проросійських сил у Верховній раді. Бо тоді не буде жодного сенсу говорити про дітей, освіту і про Україну».

Також протягом червня 5 разів у дописах в соціальній мережі тема виділених Урядом коштів була використана для ймовірної реклами кандидата у депутати від партії «Європейська солідарність» Тараса Юрика, два з яких на своїй сторінці у Facebook розмістив голова Зборівської ОТГ Руслан Максимів. Наприклад, 5 червня він написав: «Завершено роботи в місті Зборові по проекту заміна шатрового даху та утепленні фасаду приміщення музичної школи. Кошти на реалізацію даного проекту було залучено згідно розпоряджень Кабінету Міністрів України за поданням народного депутата Тараса Юрика в сумі 237 тис. грн на соціально-економічний розвиток та кошти з бюджету Зборівської ОТГ в сумі 519 тис. грн».

У 6 поширених в соціальній мережі повідомленнях, де йшлося про надходження грошей державних субвенцій на Тернопільщину, були згадки про сприяння Радикальною партією Олега Ляшка та кандидата у депутати від цієї політичної сили Богдана Яциковського. До прикладу, 14 червня на своїй сторінці в соцмережі Яциковський про свій візит в село Попівці (Кременецького району) написав: «Серед пріоритетних питань, які просять вирішити мешканці села - посприяти придбанню вікон та дверей у Попівецький навчальний заклад, який є опорним для 4 сіл і де навчається майже 200 учнів. Візьму до уваги, адже діти повинні навчатися у комфортних умовах. Зазначу, минулоріч, за мого сприяння і за підтримки Радикальна Партія Олег Ляшко для Попівецької школи було придбано комп'ютерної техніки на суму 99 тисяч гривень».

З повним звітом щодо ймовірного використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації можна ознайомитись на офіційному сайті ОПОРИ.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.