Протягом 20 червня – 15 липня 2019 року друковані волинські ЗМІ десятки разів публікували іміджеві матеріали про кандидатів у народні депутати із Волині, «забувши» вказати, що це політична реклама. Окрім того, у газетах з’являлися позитивні публікації про погляди кількох партій та плани на роботу в парламенті. В результаті моніторингу місцевих друкованих видань ОПОРА виявила іміджеві публікації на користь трьох партій та їх лідерів, а також 11 волинських мажоритарників.

Зазвичай видання публікують «замовні» матеріали, позначаючи їх відповідно до вимог - як передвиборчу агітацію (політичну рекламу). Окремі ж газети послуговуються зірочкою «*»  чи буквою «Р», розшифрування значення якої надають наприкінці видання. «Джинсу» ж газети розміщують у різноманітних рубриках – «Точка зору», «Політика», «Актуально» тощо. Зауважимо, що на «замовність» деяких публікацій натякали й інші фактори. Наприклад, висвітлювалася лише одна точка зору чи акцентувалася увага на певній персоні, а також у деяких «районках» публікацію маркували як рекламу, в інших же ідентичний матеріал жодним чином не позначали.

Так, на користь кандидата по ОВО №19 Ігоря Гузя (самовисування) виявили п’ять немаркованих публікацій. У Любомльській газеті «Новий погляд» за 21 червня у матеріалі «Вони обрали професію без вихідних», який стосується медиків, розповіли й про привітання з боку Ігоря Гузя та обіцянку придбати кондиціонер для одного із медзакладів. 5 липня тут у рубриці «Наголос» без жодного маркування розмістили матеріал «Батьківщина» підтримала Ігоря Гузя».

У Володимир-Волинській газеті «Наше місто» за 27 червня опублікували матеріал «Правильно, коли депутат іде до людей, а не люди до депутата» - принцип роботи Ігоря Гузя». У ньому розповідають про захід, на якому Ігоря Гузя висунули кандидатом, а також описують пріоритети кандидата на подальшу роботу у Раді.

Також у газеті «Волинь» за 27 червня без жодного маркування публікували інтерв’ю із Ігорем Гузем «Без огляду на партії я готовий працювати на розвиток Волині». Тут ідеться про висування кандидата, його роботу як нардепа, відвідини всіх населених пунктів округу та програму на наступні 5 років. Ідентичний матеріал вийшов у рубриці «Вибори» газети «Вісник+К».

Тричі волинські газети «рекламували» самовисуванця по ОВО №19 Миколу Юнака. У Любомльській громадсько-політичній газеті «Наше життя»  за 26 червня  на першій сторінці розмістили банер на користь Миколи Юнака без жодної позначки. Аналогічний матеріал з’явився у випуску газети «Наше місто – Нововолинськ» та Іваничівській районній газеті «Колос» за 27 червня.

4 липня у Локачинській газеті «Селянське життя» без маркування розмістили матеріал «Найцінніше для мене – довіра людей». Тут йдеться про висування Андрія Козюри (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») по ОВО №20.  У матеріалі описують біографічні відомості кандидата та те, що він робитиме у парламенті. Зауважимо, що в інших виданнях аналогічний матеріал розміщували із маркуванням «Передвиборна агітація» (у Рожищенській громадсько-політичній газеті «Наш край», Турійській районній газеті «Народне слово» за 4 липня).

У цьому ж випуску на четвертій сторінці у рубриці «На сторожі інтересів народу» опублікували інтерв’ю «Андрій Козюра: Основа села - пості люди, а не агрохолдинги». Тут кандидата представляють як молодого адвоката, не зазначаючи, що він балотується до парламенту. Однак матеріал висвітлює його позиції щодо захисту фермерів, продажу землі тощо. Водночас ідентичний матеріал у газеті «Народне слово» за 4 липня маркували зірочкою, а у газеті «Наш край» за 4 липня – позначили як передвиборну агітацію.

 У «Горохівському віснику» за 11 липня опублікували інтерв’ю «Андрій Козюра: Зеленському доведеться виконувати обіцянки Юлії Тимошенко». Тут кандидата представляють як правозахисника, який балотується до парламенту. В інтерв’ю він розповідає про деякі положення «Нового курсу» та з позитивного боку описує представників партії, акцентуючи на їх фаховості. Зауважимо, що ідентичний матеріал того ж дня у «Народному слові» маркували зірочкою.

У газеті «Волинь» за 27 червня розмістили матеріал «У нас вдома уколи робить тато. Розмова «без краватки» у родинному колі Вячеслава Рубльова». Матеріал розповідає про побут депутата Волиньради Вячеслава Рубльова, який нині також балотується до парламенту по ОВ №20 («Слуга народу»). Зауважимо, що цей матеріал потрапив до моніторингу, оскільки аналогічну статтю під різними заголовками у низці «районок» розміщували як передвиборну агітацію чи рекламу.

10 липня на шпальтах газети «Вісник+К» у рубриці «Реалії» вийшла публікація «Освіта, медицина та ферми – те, що треба підтримувати в селі». У ній розповідають про візити кандидата в населені пункти Турійського, Рожищенського та Локачинського районів. Також Вячеслав Рубльов розповідає про ставлення до реформ, проблеми певних сіл тощо.

11 липня на шпальтах газети «Горохівський вісник» без жодного маркування розмістили публікації «Вячеслав Рубльов: Лише той депутат чує людей, який говорить із ними в селах і містах» та «Без роботи і без доїзду: несправедливо забута Сенкевичівка». У публікаціях йдеться про зустрічі кандидата в народні депутати по ОВО №20 Вячеслава Рубльова («Слуга народу») із представниками громад, пропозиції щодо залучення коштів та позиції кандидата щодо сільської медицини тощо.

У випуску  «Горохівського вісника» за 11 липня без жодного маркування у рубриці «21 липня- вибори народних депутатів Укрїни» вийшов матеріал «Іван Мирка: Мешканці Мар’янівки знають краще, що їм потрібно». Іван Мирка є кандидатом по ОВО №20 («Європейська Солідарність»). У публікації кандидат розповідає про своє бачення вирішення проблеми зі сміттям у Горохівському районі.

11 липня «Горохівськй вісник» також опублікував матеріал «Кіборг не зрадить Україну, її народ та бойових побратимів» на користь кандидата по ОВО №20 Вадима Ваврищука (самовисування). У публікації акцентують на позитивних моментах кандидата: захисник Донецького аеропорту, нове обличчя, не має підтримки олігархів тощо.

4 липня газета «Шацький край» опублікувала інтерв’ю «Богдан Сінчук: Політичні ігри не для мене – тільки закон і справедливість». Тут висвітлюють біографічні дані кандидата по ОВО №21 Богдана Сінчука (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») та «пропозиції» для виборців округу. Ідентичну немарковану статтю опублікували 5 липня у газеті «Ратнівщина». Такий же самий матеріал, вже позначений зірочкою, з’явився у Старовижівській районній газеті «Сільські новини» за 6 липня, «Вістях Ковельщини» за 4 липня.

На користь кандидата-самовисуванця по ОВО №22 Тараса Шкітера у волинських газетах матеріали публікували принаймні п’ять разів. Так у виданні  «Твій вибір» від 27 червня – 3 липня розмістили публікацію «Тарас Шкітер йде на вибори, щоб представляти Луцьк у Верховній Раді», у газеті «Волинь» того ж дня – аналогічний матеріал під заголовком «Луцький журналіст братиме участь у виборах до парламенту» та «Тараса Шкітера зареєстрували кандидатом у нардепи від Луцька». У публікаціях наводять біографічні дані кандидата та цитують його бачення розвитку Луцька із ефіру місцевого телеканалу.

Вже 4 липня газета «Волинь» в рубриці «Політика» опублікувала матеріал «Чим депутат відрізняється від холодильника Або Чому треба обирати депутатом Тараса Шкітера», а газеті «Твій вибір» 11 липня розмістили публікацію «Голосуйте за Шкітера! Покровський поручився за співзасновника «Свідомих». Тут цитують депутата Луцькради Андрія Покровського, який описує переваги кандидата та закликає підтримати його на виборах.

У газеті «Твій вибір» від 11 липня у рубриці «Суспільство» розмістили публікацію «Дмитру Глазунову – 45. Оцінка зробленого» на користь кандидата-самовисуванця по ОВО №22 Дмитра Глазунова. У матеріалі йдеться по діяльність кандидата  в медичній галузі, про подарунок від нього Волинському музею ікони, програму реабілітації для атовців тощо. Таким чином, висвітлюють його досягнення та позитивні характеристики.

У газеті «Твій вибір» від 11 липня у рубриці «Точка зору» публікували невелике інтерв’ю із висуванцем «Свободи» по ОВО №22 «Микола Федік: Віра у те, що робиш, навіть найскладніші обставити». У ньому кандидат розповідає про те, як зацікавився політикою, а також описує хобі та книги, які прочитав останнім часом.

4 липня газета «Волинь» у рубриці «Політика» також розмістила матеріал «Чому я обираю Волинь?» на користь кандидата-мажоритарника по ОВО №23 Дмитра Махортова (самовисування). У публікації наводять біографічні дані кандидата та розмістили інтерв’ю, де він розповідає про свій доcвід, плани на роботу в Раді та що пов’язує його із Волинню. До слова, того ж дня ідентичний матеріал вийшов на шпальтах газети «Полісся», однак маркований як передвиборна агітація.

Зауважимо, що у «районних газетах» округу №21 виявили кілька публікацій на користь Степана Івахіва, однак вони були марковані. Проте дві публікації без маркування «натякають» на те, що він знову бере участь у виборах.

Так, у Старовижівській районній газеті «Сільські новини» за 6 липня розмістили матеріал «… А в нас навіть діти знають, хто такий Степан Петрович». Як старовижівці зустрічали депутата Івахіва». Хоч у публікації Степана Івахіва не називають кандидатом, а розповідають про досягнення його як нардепа, однак тут йдеться, що він прибув також «поділитися планами на наступну каденцію».

5 липня у газеті «Ратнівщина» вийшов матеріал про нардепа «Будинки без електрики і штрафи за самогонку: ратнівчани розповіли Степану Івахіву про свої проблеми». Тут серед іншого, нардеп відповідає на питання про подальші плани у парламенті та кого готовий підтримувати у Раді. 

Зауважимо, що протягом моніторингового періоду не обійшлося і без «джинсових» публікацій на користь партій чи їх лідерів. Найбільшу кількість таких матеріалів виявили на користь Радикальної партії Олега Ляшка, власне її очільника та волинянина Володимира Кравценюка, який балотується до парламенту під №16  у списку партії.

У випуску газети «Наше місто - Нововолинськ» за 27 червня у рубриці «Політика» вийшов матеріал «Влада душить людей газом». Тут ідеться про «тарифні» вимоги Олега Ляшка до президента, а також розміщений коментар очільника обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка Володимира Кравценюка. Окрім того, матеріал проілюстрований фото кандидатів.

У газеті «Горохівський вісник» за 27 червня вийшов матеріал «Як зробити Мар’янівську ОТГ заможною та комфортною для життя?», де йдеться про очікування людей від виборів в ОТГ. Наприкінці матеріалу міститься коментар Володимира Кравценюка, де він розповідає, що «команді» вдасться довести до ладу громаду. Також тут Кравценюк розповідає про мільйонні інвестиції, які завдяки Олегу Ляшку вдалося залучити на Волинь.

У випуску газети «Шацький край» за 4 липня вийшов матеріал «Ляшко в Страсбурзі: Ми зробили все, щоб захистити честь України», де цитують виступ політика. Також тут міститься коментар Володимира Кравценюка, де той розповідає по підтримку Ляшка волинянами, та про полеглих на Сході мешканців регіону. 4 липня у газеті «Селянське життя» у рубриці «Офіційно» вийшов аналогічний матеріал із заголовком «Ляшко присоромив європейських депутатів». Зауважимо, що 4 липня ідентичну публікацію «Ляшко в Страсбурзі…» у Турійській «районці» «Народне слово» маркували зірочкою.

У Локачинській районній газеті «Селянське життя» 11 липня в рубриці «Офіційно» без жодного маркування розмістили матеріал «Олег Ляшко в Рожищах: В моїй команді волиняни, які живуть поряд з вами». Матеріал розповідає про відвідини лідером партії області. Також тут він представляє «місцевого» Володимира Кравценюка. Ідентична немаркована публікація того ж дня з’явилася на шпальтах «Горохівського вісника». Аналогічний матеріал, маркований зірочкою, розмістили на шпальтах Турійської «районки» «Народне слово».

В обласних газетах теж неодноразово писали про Олега Ляшка та Володимира Кравценюка, висвітлюючи їхні позиції щодо низки питань. Зокрема, 27 червня у «Волинській газеті» у рубриці «Актуально» опублікували матеріал «Ляшко: Коли люди бачать платіжки – їм не смішно». Тут цитують Олег Ляшка та Володимира Кавценюка щодо тарифної політики. У газетах «Вісник+К» та «Волинь» від 4 липня розмістили публікацію «Волинянин у списку Радикальної партії Олега Ляшка» про балотування волинянина-списочника.

9 липня газета «Волинь» у рубриці «Політика» опублікувала статтю «Олег Ляшко на Волині: Ці вибори – це бій за українську землю та державність!» про візит Ляшка на Волинь.  На шпальтах «Волинської газета» від 11 липня 2019 року виявлено статтю такого змісту: «Олег Ляшко на Волині: ми не допустимо проросійського реваншу!», де також ідеться по відвідини регіону.

11 липня газета «Волинь24» розмістила публікацію  «Дозволять продаж землі – буде громадянська війна». У публікації розповідають, що лідер партії Олег Ляшко побував на Волині та про що він розповідав на зустрічі зі громадою у Рожищі.

Також низку немаркованих публікацій виявили публікації на користь партії «Європейська Солідарність». Зокрема, у  Володимир-Волинській газеті «Слово правди» за 4 липня у рубриці «Політика» вийшла публікація «Я гордий своєю командою: Петро Порошенко представив оновлену «Європейську Солідарність» на Волині». У матеріалі йдеться про пріоритети партії, цитують Петра Порошенка та розповідають, що він представив кандидатів на волинських округах. Такий же немаркований матеріал з’явися 4 липня на шпальтах «Шацького краю» та камінь-каширської газети «Полісся», а 5 липня - у газеті «Ратнівщина».

Водночас в Іваничівській газеті «Колос», «Вістях Ковельщини», «Сільських новинах», «Народному слові» за 4 липня ідентичний матеріал маркували зірочкою , яку розшифрували в кінці газети, в Любомльській громадсько-політичній газеті «Наше життя» наприкінці публікації поставили букву «Р», яку теж розшифровують як рекламу. У любешівській районній газеті «Нове життя», «Наш край» та маневицькій «районці» «Нова доба» за 4 липня публікації маркували словами «Передвиборна агітація».

Також неодноразово писали про партію і обласні газети. Так, у випуску газети  «Вісник+К» від 27 червня опублікували статтю «Європейський спецназ Порошенка», де розповідають про п’ять пріоритетів партії, які будуть відстоювати у парламенті

У газеті «Волинь» від 27 червня у рубриці «Політика» розмістили матеріал «Петро Порошенко: Політичну силу Бойка-Медведчука вважаю нашим головним опонентом на виборах». У цій же газеті за 4 липня у рубриці «Політика» розмістили вже два матеріали на користь партії: «Зупинити бульдозер «п’ятої колони» «Європейська Солідарність» іде в парламент, щоб захистити закладений Порошенком фундамент української державності» та «За місяць вони хотіли перекреслити зроблене за 5 років. Нічого не вийде у п’ятої колони». Публікації розповідають про готовність партії протистояти «проросійському реваншу» та інші пріоритети політсили.

На шпальтах газети «Вісник+К» 4 липня у рубриці «Пріоритети» розмістили публікацію  «Європейська Солідарність» готова відбити проросійський реванш» .

11 липня газета  «Твій вибір» у рубриці «Позиція» опублікувала матеріал «Я хочу, щоб кожен українець мав вибір! Вибір «Європейської Солідарності» - європейський енергетичний ринок», - Наталія Бойко». Наталія Бойко балотується до Верховної Ради за списком партії під номером №24. У матеріалі описують плани кандидатки на роботу в парламенті та реформування галузі.

Декілька згадок у волинській друкованій пресі мало й Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та його лідерка Юлія Тимошенко. У випуску газети «Ратнівщина» за 21 червня вийшов матеріал «Батьківщина» йде на вибори, щоб змінити країну» без жодного маркування. Тут розповідають про список партії, готовність партії запропонувати коаліції «план дій» та Юлію Тимошенко на чолі уряду як гарантію швидких змін.

У випуску газети «Наше місто - Нововолинськ» за 4 липня розмістили без одного маркування публікацію «Золоту акцію» в коаліції матиме Юлія Тимошенко». Тут ідеться про те, що Юлія Тимошенко була єдиним кандидатом на президентських виборах, який йшов і з економічною стратегією, про високий рейтинг Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та про вірогідність партнерства Юлі Тимошенко із президентом. Аналогічна публікація з’явилася в «обласній» газеті «Вісник+К» за 4 липня у рубриці «Думка експерта».

Окрім того, публікація «Юлія Тимошенко - лікар, якого потребує наша країна, у рубриці «Точка зору» з’явилася у газеті «Твій вибір за 11 липня. У публікації описують перспективу прем’єрства лідерки «Батьківщини» та про її «надійне плече» для президента.

Нагадаємо, від початку виборчої кампанії до 20 червня друковані волинські газети десятки разів публікували матеріали про кандидатів без позначки «Політична реклама».

Нагадаємо, відповідно до частини 6 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації будь-яких форм власності, що видаються в Україні і не суперечать цьому Закону.

Також відповідно до частини 7 статті 74 засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частин п'ятої та десятої статті 72 і частин другої та сьомої статті 73 цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за партії, кандидатів у депутати чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного суб'єкта виборчого процесу. Авторам і ведучим телерадіопередач, які є кандидатами у депутати, під час виборчого процесу також забороняється у телерадіопередачах вести передвиборну агітацію.

Згідно з ч. 17 ст. 74 цього ж Закону усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

Відповідно до частин 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.  Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою "Реклама" чи "На правах реклами". А прихована реклама забороняється.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)