З початком виборчої кампанії з дострокових виборів народних депутатів друковані волинські ЗМІ «зарясніли» публікаціями про роботу чинних нардепів  та перспективи імовірних кандидатів у депутати. Загалом у період з 24 травня у газетах вийшли десятки публікацій, у яких робили акцент на досягненнях, персоналіях потенційних депутатів, чи описували позитивні сторони окремих партій.

У період, коли нині вже кандидати були ще потенційними чи просто у статусі народного депутата, у газетах почали «готувати ґрунт» для передвиборчої гонки. Спостерігачі ОПОРИ моніторили шпальти газет і виявили чимало публікацій стосовно візитів у населені пункти, подарунків, законотворчої діяльність, намірів балотуватися, зустрічі із громадянами тощо. Такі публікації розміщували у різноманітних рубриках без позначок, що це рекламний матеріал.

Чинні волинські нардепи, які вже зареєстровані кандидатами

Чи не найбільше кількість публікацій торкнулася чинної народної депутатки та кандидатки у народні депутати Ірини Констанкевич (зареєстрована відповідно до постанови ЦВК №1116 від 21 червня 2019 року). У друкованих ЗМІ виявили щонайменше 15 матеріалів про неї. Зауважмо, що публікації виходили лише в обласній газеті «Волинські новини» та у виданнях, які  виходять у межах районів округу №23, де й балотується народна депутатка.

Зокрема, у газеті «Волинські Новини» від 30 травня розмістили статтю «Ірину Констанкевич Маневиччина здивувала талантами та навіяла спогади про дитинство найрідніших». Матеріал розповідає про відвідини нардепкою низки населених пунктів, подаровані листоношам велосипеди та боротьбу Ірини Констанкевич в сесійній залі за гідне життя місцевих. Таку ж публікацію розмістили у випуску Маневицької районної газети «Нова доба» за 30 травня.

У Любешівській районній газеті «Нове життя» за 30 травня та «Нова доба» за 6 червня  опублікували новину «Завдяки Ірині Констанкевич у США – виставка виробів дітей з Волині». Йдеться по передрук із Facebook-сторінки нардепки, у якій розповідається про ініційований нею конкурс.

6 червня Камінь-Каширська районна газета «Полісся», а також видання «Нове життя»  та «Нова доба» опублікували статтю «Ірина Констанкевич вимагає підвищити розмір компенсації за невикористану путівку для бійців». Зокрема, тут ідеться про відстоювання прав АТОвців - нардепка спрямувала відповідне звернення до прем’єр-міністра.

Також 6 червня «Нова доба» написала про вітання депутатки та вручення подяк учасникам творчого конкурсу. Матеріал має назву «Нардеп відзначила талановитих учнів Колківської ОТГ». Також у випуску «Волинських Новин» за 6 червня опублікували новину «Найактивніші депутати і надалі прагнуть працювати на благо волинян». Матеріал повідомляє про наміри балотуватися на виборах Ірини Констанкевич та Ігоря Гузя, а стосовно останнього розповідають і про те, що він відвідав усі населені пункти свого округу тощо. У випуску ж за 20 червня знову «повернулися до Ірини Констанкевич – на шпальтах опублікували матеріали «Цінуємо все, що зробила наш депутат» і «Маневичі та Прилісне відсвяткували Дні народження разом із нардепом».

У газеті «Нова доба» за 13 червня на першій сторінці розмістили вітання від Ірини Констанкевич зі святом Трійці (аналогічне вітання розмістили також у газеті «Нове життя»). Також далі у номері публікували ще два матеріал із висвітленням позицій народної депутатки: «Ірина Констанкевич: Аби зрозуміти проблеми людей, передусім потрібно їхати до них» та «Закон про фахову передвищу освіту - це велика перемога освітян». Публікації про освіту вийшла також у випуску «Волинських Новин» за теж число  та газетах «Волинь» та «Нове життя» за 20 червня.

13 червня «Нове життя» розмістило інтерв’ю з нардепкою під назвою «Від любешівських людей набираюся світла й енергії». В ньому Ірина Констанкевич розповідає про реалізовані проекти та свою роботу в парламенті на благо краю.

Того ж дня газета «Волинь» опублікувала інтерв’ю із народною депутаткою та її чоловіком Миколою Сорокопудом «Після 31 року життя взяли церковний шлюб: Хочемо у на небесах бути разом!». Матеріал розповідає історію  їх знайомства та про сімейне життя.

20 червня газета «Нове життя» розмістила матеріал «Ірина Констанкевич проінспектувала хід робіт на дорозі Камінь-Кашиський – Седлище». Тут нардеп розповідає, що вона на боці людей, та інформує про подані нею запити щодо ремонту дороги.

Чимало згадок має й чинний депутат-мажоритарник від округу №19, а від 17 червня й кандидат у депутати Ігор Гузь. Публікації стосуються інформації про намір балотуватися, закликів разом написати програму та нагадують про державні кошти, які парламентарій залучив на округ. До слова їх також поширювали у виданнях із меж округу депутата та «обласних» «Волинських Новинах».

Так, у Володимир-Волинській газеті «Місто вечірнє» за 30 травня розмістили публікацію «Ми йдемо на вибори однією командою», – Ігор Гузь про співпрацю із Ігорем Палицею». Матеріал інформує про план  балотуватися, співпрацю із чинним головою Волиньради та кандидатом у нардепи (зареєстрований відповідно до постанови ЦВК від 14 червня) та плани чинного нардепа на виборчу кампанію.

У «Волинських Новинах» від 30 травня розмістили публікацію «Ігор Гузь: Ми готові відстоювати інтереси волинян», де нардеп заявляє про намір знову балотуватися. Також у новині йдеться про те, що Гузь планує робити під час передвиборної кампанії.

В Іваничівській районній газеті «Колос», Володимир-Волинських газетах «Слові правди» та «Місто вечірнє» за 6 червня та Люмомльських газетах «Новий погляд» та «Наше життя» за 7 червня розмістили публікацію «Ігор Гузь закликає волинян разом написати програму дій  на наступні 5 років». Тут інформують про намір знову балотуватися до парламенту, описують, що нардеп встиг побувати у всіх населених пунктах округу та запрошують присилати пропозиції щодо плану дій до приймалень депутата.

13 червня «Місто вечірнє» розмістило публікацію «Відремонтували початкову школу у Рогожанах», де нагадують, що завдяки нардепу Ігорю Гузю на цю потребу виділили 100 тис грн із держбюджету.

Також протягом моніторингового періоду ЗМІ районів округу №20, де балотується чинний нардеп Сергій Мартиняк декілька разів згадували про його участь у заходах. Зокрема, у Турійській районній газеті «Народне слово» за 30 травня на всю шпальту розмістили статтю «Побували у Верховній Раді за підтримки Сергія Мартиняка». У матеріалі розповідають про поїздку представників Турійського району до парламенту. Окрім блоку з історією будівлі, тут є цілий блок про депутатську роботу Сергія Мартиняка – законотворчу діяльність, участь в різноманітних зустрічах тощо.

Також у Локачинській «районці» «Селянське життя» за 30 травня опублікували матеріал «Діяльність Сергія Мартиняка у Верховній Раді». Публікація описує розроблені за участі нардепа законопроекти, постанови тощо. На останній сторінці випуску у статті «СВОЇ» - Проект єднання, творчих зустрічей та успіхів» згадують, що він відбувається за підтримки Благодійного фонду Сергія Мартиняка, та те, що саме завдяки нардепу низка районів долучилася до проекту.

13 червня на шпальтах «Горохівського вісника» у матеріалі «Ми любимо тебе, Горохів!» розповідають про святкування Дня міста. Зокрема, тут згадують що Сергій Мартиняк та його помічник Олександр Пиза «розділили з усіма святкову атмосферу».

20 червня у Рожищенській газеті «Наш край» опублікували статтю «Рожище святкувало свою 697-му річницю». У публікації згадують, що на свято завітав нардеп Сергій Мартиняк, «який подарував містянам концертно-розважальну програму від творчого проекту «СВОЇ».

Натомість про чинного нардепа, а з 21 червня -  ще й кандидата по окрузі №21 Степана Івахіва протягом моніторингового періоду у друкованих виданнях знайшли лише одну згадку. 6 червня газета «Вісті Ковельщини» опублікувала статтю «Степан Івахів: Вірю Ковельській лікарні, довіряю її спеціалістам». У публікації йдеться про візит за участі нардепа до відремонтованої лікарні та нагадують, що кошти на ремонт виділено за його сприяння.

Згадки про партії і кандидатів

Чимало згадок впродовж моніторингового періоду у волинській пресі отримали Олег Ляшко, Радикальна партія Олега Ляшка та очільник Волинської обласної організації партії, а від 19 червня і кандидат у нардепи за списком партії (№17) Володимир Кравценюк. У всіх публікаціях згадували і про кандидатів, і про партію, і стосувалися вони переважно позиції щодо продажу земель, мови чи інформували про результати партійного з’їзду.

Так, 6 червня у «Волинській газеті» вийшов матеріал «Ляшко: бій за землю розпочато». У публікації розповідають про ринок землі та зазначають, що Олег Ляшко виступив із критикою продажу землі, та що він – «чи не єдиний політик в Україні, який запропонував європейську модель господарювання на землі». Також тут цитують думки лідера волинського осередку РПЛ Володимира Кравценюка щодо вказаного питання. Схожі матеріали із дещо іншим заголовком «Бій за землю розпочато» опублікували 6 червня на шпальтах газети «Наш край» та у газеті «Полісся» під заголовком «Ляшко категорично проти продажу землі іноземцям».

У випуску газети «Волинь» та Володимир-Волинської газети «Слово правди» за 6 червня опублікували статтю «Олег Ляшко: Наступні вибори – це бій за землю». Матеріал інформує про те, що лідер партії вимагає захисту чорноземів, що він для цього робить тощо, а також ілюструє позицію Володимира Кравценюка. Публікація також містить фото обох політиків.

Любомльська районна газета «Наше життя» 7 червня розмістила публікацію «Ляшко: ми захистимо селян» яка, знову ж таки, стосувалася «земельної» тематики. Тут висвітлюють позицію партії, лідера а також Володимира Кравценюка щодо необхідності закріпити землю за фермерами та спрямовувати дотації у села.

13 червня Локачинська районна газета «Селянське життя» та «Горохівський вісник» опублікували статтю «Ляшко: Демон московського реваншу не пройде!», а «Вісті Ковельщини» - «Ляшко: Захистимо мову – захистимо Україну». Матеріали інформують про з’їзд партії та тих осіб, які увійшли до її списку. Акцент зроблений на представнику із Волині – Володимиру Кравценюку, а також пріоритетах партії. Того ж дня у газеті «Вісник+К» розмістили матеріал «Соціальний ліфт від Ляшка: пахарі з областей, інтернатівці, захисники Вітчизни». Тут розповідають про результати з’їзду, список осіб, яких партія делегує на вибори, зокрема про волинянина Володимира Кравценюка. Ідентична публікація вийшла на шпальтах нововолинської газети «Наше місто». Схожа за змістом публікація під заголовком «Там пахати треба: Ляшко веде до парламенту людей із сохою» вийшла також на шпальтах газети «Волинь».

Переважно «партійні» згадки або ж звертання до Юлії Тимошенко теж досить часто публікували у волинських газетах. Більшість із новин акцентували увагу на професійності команди партії «Батьківщина» чи розповідали про високі шанси її лідерки зайняти крісло прем’єр-міністра України.

Зокрема, у газетах «Слово правди» та «Наше життя» за 6 червня розмістили публікацію «Українці хочуть бачити прем’єр-міністром Юлію Тимошенко», де йдеться про готовність співпрацювати із президентом та те, що «Батьківщина» має «готового» прем’єра та план дій –«Новий курс».

У випуску газети «Вісник+К» за 6 червня вийшла новина «При уряді Тимошенко Україну поважали і поважатимуть усі». Публікація підписана бізнесменом Володимиром Кругловським, який пояснює, чому голосуватиме за Юлію Тимошенко на парламентських виборах та описує, що «для Юлії Володимирівни головне – інтереси народу». У цьому ж номері розмістили новину «Союз Зе можливий тільки із Тимошенко?», у якій розповідають, що співпраця президента із Юлією Тимошенко допоможе йому уникнути прикрих помилок. Також тут наголошують на великому досвіді лідери «Батьківщини».

В газеті «Колос» за 13 червня вийшла публікація «Підтримка хліборобів – у Новому курсі». Матеріал інформує про деякі програмні пункти партії «Батьківщина», які стосуються аграрного сектору.

Того ж дня видання «Вісник+К» опублікувало новину «Прем’єр-міністр Тимошенко – як не крути». У публікації наголошують на тому, що Юлія Тимошенко відстоює інтереси людей, а  також прогнозують їй прем’єрське крісло. Публікація «Юля знає, як наповнювати бюджет» схожого змісту з’явилася на шпальтах газети «Наше місто» за 13 червня.

А вже у випуску за 20 червня вийшов матеріал «Батьківщина» йде на вибори, щоб змінити країну», де описують фахову команду та розповідають про досвід Юлії Тимошенко у позитивному світлі. Аналогічний матеріал опублікували на шпальтах «Слова правди», «Вістей Ковельщини», «Горохівського вісника», «Нашого краю» та «Народного слова» у випусках за 20 червня.

Матеріал, який розповідає про готовність Юлії Тимошенко посісти «прем’єрське» крісло 18 червня вийшов також у газеті «Наше життя». Публікація під назвою «Тимошенко голова створити «коаліцію дій» інформує про перспективу втілення «Нового курсу», пропонованого політикинею.

Партія «Європейська Солідарність» на чолі з її лідером Петром Порошенком 5 разів «засвітилася» на шпальтах волинських газет. Зокрема, у газеті «Волинь» за 6 червня опублікували статтю «Йес для «ЄС», у якій йдеться про з’їзд партії, осіб, які увійшли до складу та про майбутню підзвітність партії громадянському суспільству.

Також одну шпальту газети «Вісник+К» за 6 червня присвятили статті «В партії Порошенка зміниться майже все». Матеріал частково висвітлює список партії «Європейська Солідарність», розповідає про праймеріз, цитує Петра Порошенка та інформує про місію партії.

У випуску газети за 13 червня опублікували статтю «Оновлена партія Порошенка: з волонтерами й армійцями в Європу і НАТО», яка також розповідає про з’їзд, виступ Порошенка та представляє учасників команди. Схожу за змістом публікацію під заголовком «Петро Порошенко йде до Верховної Ради з оновленою командою» розмістили того ж дня у газеті «Волинь».

У випуску  «Вісника+К» за 20 червня вийшов матеріал «Як Україна із Порошенком стрибнула із «совка» у європейське майбутнє». Тут описують перевагу безвізу, впровадженого Петром Порошенком. А наприкінці додають, що нині він веде до парламенту оновлену партію без одіозних осіб. Аналогічний матеріал під заголовком «Петро Порошенко: Безвіз – це гігантський стрибок від «совка» до європейського майбутнього» вийшов того ж дня у газеті «Волинь».

Ще у трьох публікаціях волинські газети знайомили мешканців області із партією прем’єр-міністра Володимира Гройсмана «Українська стратегія». У газеті «Волинь» за 6 червня у публікації «Українська стратегія» Гройсмана: чим відрізняється нова політична сила прем’єра» описують незаплямовану репутацію та досвід лідера, розповідають про плани та рейтинг партії тощо.

13 червня газета також опублікувала матеріал «Молоді та професійні: «Українська стратегія Гройсмана презентувала свою першу десятку», а у випуску «Волині» за 20 червня вийшла стаття «Лікарі, педагоги, підприємці – «Українська стратегія Гройсмана робить ставку на середній клас». У вказаних публікаціях описують пріоритети партії  та інформують про  переваги її та її лідера.

Окрім того, тричі газети писали про кандидата в нардепи Тараса Шкітера, якого ЦВК зареєструвала кандидатом 22 червня у окрузі №22. Так, 13 червня у газетах «Вісник+К» та «Волинь» також розмістили матеріал «Без голосу. А не без бою: чому Шкітер не іде на вибори від партії Вакарчука». Тут нагадують про те, що Тарас Шкітер йде на вибори та пояснюють, чому розійшлися шляхи із «Голосом». Зокрема, у публікації Шкітера називають «потужним потенційним конкурентом» та запевняють, що його облили «інформаційним брудом».

У випуску за 20 червня розмістили матеріал «День медика з подарунками: Покровський та Шкітер привітали луцьких медпрацівників», де йдеться про вручення медикам подарунків Шкітером від імені Покровського. Того ж дня у газеті «Волинь» вийшов аналогічний матеріал під заголовком «Тарас Шкітер привітав медиків Луцька: міська клінічна лікарня поповнилася новою технікою».

Згадки про «досі потенційних кандидатів»

13 червня на шпальтах «Горохівського вісника» з’явилася інформація про потенційного кандидата від «Європейської Солідарності» Івана Мирку. Матеріал «Іван Мирка презентував районній бібліотеці книгу про Іловайську трагедію» інформує по візит потенційного кандидата та АТОвця до Горохова, участь у святкуваннях та про подарунок для закладу.

20 червня у газеті «Наш край» вийшла публікація «На гіроборді та з подарунками: як Іван Мирка вітав рожищан із Днем міста». У матеріалі нагадують про намір Мирки балотуватися та розповідають, як рожищани дякували йому за роботу в адміністрації.

У газеті «Волинь» за 13 червня вийшла публікація «У Горохові й Копачівці відзначили День міста та День села», у якому описують відвідини урочистостей радником голови Волиньради Вячеславом Рубльовим, цитують його вітання та розповідають про виділені із обласного бюджету кошти на потреби села. Ідентичний матеріал 20 червня опублікували на шпальтах газети «Наш край». Зауважимо, про можливість балотування В’ячеслава Рубльова по окрузі №20 повідомили на сторінці «Слуги народу» у соцмережі Facebook.

«Не забули» місцеві ЗМІ і про депутата Луцькради Андрія Покровського, який наразі не повідомляв про намір балотуватися. Однак саме публікації в газетах «натякають» на таку перспективу. Зокрема, у матеріалі на шпальтах видання «Вісник+К» за 30 травня вийшла публікація «Андрія Покровського вважають достойним кандидатом у нардепи, - політолог». Новина цитує слова Луцького політолога Михайла Находа, який коментував чутки щодо балотування Покровського до Верховної Ради.

Цього ж дня аналогічна публікація, під дещо іншим заголовком та ілюстрована іншим фото політика, вийшла на шпальтах газети «Волинь» та «Твій вибір».

Зауважимо, що навіть до початку кампанії газети публікували інформацію про потенційних кандидатів. Так, наприклад, у газеті «Твій вибір» за 23 травня розмістили публікації про Андрія Покровського, Ігоря Палицю та партію Володимира Гройсмана.

Нагадаємо також, що ОПОРА повідомляла про те, що 17 червня низка волинських видань опублікували соцопитування на користь Ігоря Гузя без зазначення передбачених законом даних. Тож аналогічне опитування розмістили і декілька друкованих газет: 18 червня «Наше життя», 20 червня - «Вісник+К», «Волинь», «Наше місто», «Місто вечірнє» «Слово правди»,  «Колос».

Нагадаємо, відповідно до частини 6 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації будь-яких форм власності, що видаються в Україні і не суперечать цьому Закону.

Відповідно до частин 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.  Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою "Реклама" чи "На правах реклами". А прихована реклама забороняється.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)