На Волині низка інформаційних агентств 17 червня поширила результати соціологічного опитування щодо дострокових виборів на користь народного депутата Ігоря Гузя, яке містило не всі передбачені законодавством відомості. Також від початку червня низка ЗМІ поширювала опитування, не дотримуючись вимог законодавства.

Протягом дня 17 червня новини із заголовком «В окрузі 19 на Волині лідирує  Ігор Гузь» з’явилися на сторінках Інформаційних агентств «Волинські Новини» та «ВолиньPost», а також  інтернет-видань «Волинська правда», «Кордон», «Буг»,  «Володимир Медіа», «Район. Любомль», «Район. Іваничі», «Район. Володимир-Волинський», «Волинь 24» (із однаковим заголовком «Ігор Гузь має на окрузі понад 50%-підтримку. Опитування»),  Окрім того, ідентичний матеріал опублікувало всеукраїнське видання «Українский новинний портал».

Відзначимо, що на інформаційні агентства поширюється вимога закону щодо обов’язкового зазначення часу проведення опитування, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, а також установи, яка здійснювала опитування та замовника опитування. Відтак, у всіх поширених новинах не вистачає окремих відомостей, які вимагає зазначати закон. Зокрема, відсутня інформація про замовника опитування, метод його проведення, спосіб формування вибірки та точне формулювання питання, яке ставили респондентам.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України» підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов'язаного з виборами, з обов'язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

У частині 2 йдеться, що інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами, зобов'язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті. А частина 10 статті 71 зобов’язує ЗМІ під час поширення результатів соцопитувань зазначати вказані дані. 

До слова, на офіційному сайті Центру Разумкова відповідне опитування опублікували 18 червня. Втім, і на сайті Центру відсутні відомості про замовника опитування.

Нагадаємо, під час вечірнього засідання 17 червня відповідно до постанови №1034 ЦВК зареєструвала Ігоря Гузя кандидатом у народні депутати по одномандатному виборчому округу №19.

Зауважимо також, що після початку виборчого процесу поширення результатів соцопитувань без зазначення необхідних даних неодноразово траплялося у волинських інформаційних агентствах. Так, наприклад, в ІА «Конкурент» розмістили публікацію «Вибори до Верховної Ради: опублікували новий рейтинг партій». У матеріалі зазначено, що на позачергових виборах у Верховну Раду до парламенту можуть потрапити п’ять партій та перераховані їхні назви. Однак у публікації відсутнє точне формулювання питання, яке ставили респондентам.

Того ж дня ІА «Волинські Новини» опублікувало новину «Опитування КМІС: шанси потрапити у раду є в п’яти партій». У тексті дописі немає інформації про замовника, спосіб формування соціологічної вибірки опитаних та не вказано методу, за яким проводили опитування.

12 червня ІА «Волинські новини» опублікувало новину «69% українців підуть голосувати на вибори до ради: які партії проходять, – опитування». Вона не містить інформацій про точне формулювання питань та замовника соціологічного опитування. 

14 червня на шпальтах ІА «Конкурент» вийшов матеріал «Які партії проходять до Верховної Ради: з'явився новий рейтинг», в якому не зазначено лише точного формулювання питання. Аналогічна новина того ж дня з’явилася на сайті «Перший канал соціальних новин» під заголовком «Хто проходить в раду: партія Порошенка - друга, партія Смєшка теж долає бар’єр».

Разом з тим, зауважимо, що дія частини 2 статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України» не поширюється на інтернет-видання. Втім, наголошуємо, що відповідно до частини 1 статті 63 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборцям забезпечується можливість доступу до різнобічної, об'єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору. Відтак, аналогічну інформацію у інтернет-видання можна розцінити як таку, що не дозволяє виборцям об’єктивно сприймати та розцінювати перебіг виборчого процесу.

Представники ОПОРИ 17 червня 2019 року в інтернет-виданні «Перший канал соціальних новин» виявили аналогічну публікацію «Ігор Гузь має на окрузі понад 50%-підтримку. Опитування», у якій, однак, додатково був вказаний також обсяг вибірки та можлива статистична похибка. Також зазначено, що інформація надана прес-службою Ігоря Гузя.  

Окрім того, на своїй сторінці у соцмережі Facebook нардеп розмістив сюжет «12 каналу» із аналогічною інформацією. Відео дубльоване текстом, який дослівно повторює інформацію із поширених в інтернет-ЗМІ новинах. Відеоряд складається із фото з зустрічей із нардепом та власне інфографіки, яка ілюструє озвучені дані. Водночас, у субтитрах до відео додатково вказано похибку, кількість опитаних. Однак у сюжеті також немає інформації про замовника, методу проведення і способу формування вибірки та точного формулювання питання, яке ставили респондентам.

Разом з тим, 3 червня інтернет-видання «Волинське агентство розслідувань» розмістило матеріал «У Верховну Раду проходять 4 партії – опитування», який не містить інформації про замовника, спосіб формування вибірки, а також точного формулювання питання.

На шпальтах інтернет-видання «Волинське агентство розслідувань» розмістили результати двох опитувань. Спочатку вийшов матеріал «Свіжий рейтинг партій, які проходять у Верховну Раду», у якому зазначений лише виконавець, а згодом з’явилася публікація «Прем’єром найбільше хочуть бачити Бойка, Тимошенко або Смешка - опитування КМІС», у якій не вказано інформації щодо замовника та методу, за яким проводили опитування. 

Нагадаємо, під час президентських виборів 2019 року на Волині суд визнав винною редакторку газети «Наш край» у порушенні вимог Закону України «Про вибори Президента України» через публікацію результатів соцопитування, пов’язаного із виборами, без зазначення замовника опитування та точного формулювання питань.

За коментарями звертайтеся:
e-mail: [email protected]  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.