Протягом 24 червня – 14 липня на волинських телеканалах неодноразово виходили сюжети за участі кандидатів-мажоритарників у народні депутати із Волині. Часто журналісти, представляючи їх, зазначали лише посади, які займають ці особи, або ж вказували, що це «політик», «нардеп» чи активіст». Спостерігачі ОПОРИ промоніторили місцеві телеканали та знайшли десятки сюжетів за участі кандидатів.

Зауважимо, що найчастіше сюжети висвітлювали активну роботу осіб, які окрім балотування вже представляють у радах різного рівня місцеву громаду. Таким чином, йшлося про депутата/нардепа/голову облради та їх думки щодо певних подій чи візити до населених пунктів. До слова, відвідини припадали саме у межах округів, де нині кандидують вказані особи.  Такі сюжети можуть впливати на формування позитивного іміджу політиків, які беруть участь у передвиборній гонці. 

Зокрема, шість разів на місцевому телеканалі «Аверс» показали голову Волинської обласної ради та кандидата по ОВО №22 Ігоря Палицю (самовисування). 2 липня канал на своєму YouTube виклав відеоанонс візиту голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці до студії, який мав відбутися 4 липня. Тож глядачів запрошували ставити питання у коментарях.

Відтак, 4 липня на каналі з’явився годинний ефір «На часі Вибори Ігор Палиця 04 07 2019».  Тут Ігоря Палицю представляють як кандидата у нардепи по ОВО №22. Ефір починається із бліц-запитань для кандидата, а опісля йдеться про його думку щодо низького рейтингу Верховної Ради, реформ в країні, забезпечення армії, наповнення бюджету за рахунок надр тощо.

5 липня на YouTube-каналі «Аверсу» з’явився сюжет «У центрі Луцька планують облаштувати дворівневий підземний паркінг» за участі міської влади та Ігоря Палиці.

Також тут вставили пряму мову Ігоря Палиці, де він розповідає про підземний паркінг.

9 липня канал опублікував «Інтерв'ю з кандидатом у народні депутати України Ігорем Палицею». Тут він розповідає про те, чому треба було розпустити Верховну Раду, своє ставлення до мажоритарної системи, заявляє по підтримку низки інших кандидатів у депутати, чому хоче знову стати народним депутатом тощо.

8 липня у сюжеті «Ігор Палиця запропонував оновити територію перед приміщенням Волиньради» цитують ідею Ігоря Палиці, яку він озвучив у вище згаданому інтерв’ю від 4 липня.  Щоправда, у цьому сюжеті Ігоря Палицю титрують як голову Волинської обласної ради.  Також цей сюжет, зазначимо, включили до випуску  новин «На часі 10 07 2019 18:45»

До слова, тричі протягом моніторингового періоду канал  також згадував про спонсорську допомогу від благодійного фонду «Тільки разом» , засновником якого є Ігор Палиця.  

Шість сюжетів на «12 каналі» стосувалися чинного народного депутати та кандидата по ОВО №21 Степана Івахіва (самовисування). Канал активно висвітлював відвідини депутатом громад в окрузі та його позицію щодо певних «місцевих» питань.

Так, 25 червня на Youtube-каналі розмістили сюжет «З чим ковельчани прийшли до Степана Івахіва».

Мешканці розповідають про наслідки негоди, а також цитують нардепа щодо його намірів у раді тощо. Тут зазначають, що нардеп звернеться до колег із обласної ради із проханням відшкодувати людям збитки.

1 липня «12 канал» випустив сюжет  «Про що просять нардепа у глибинці?» про відвідини Степаном Івахівим села Гірники Ратнівського району.

«Питання добудови навчального закладу — пріоритет для місцевої громади. Тому про це одним із перших згадують на зустрічі з народним депутатом Степаном Івахівим. А заодно і просять свого обранця захистити малокомплектну школу в селі Сільце», - розповідають у сюжеті.

3 липня на каналі у форматі програми «Актуально» вийшов 33-хвилинний ефір за участі нардепа.  Степан Івахів розповів, чому вирішив знову балотуватися. В ефірі він розповів також про свої виконані обіцянки, візити на округ тощо.

8 липня телеканал опублікував сюжет «Залізниця – основа потенціалу Ковеля» про зустріч Степана Івахіва із працівниками локомотивного депо.

«За свою депутатську каденцію Степна Івахів зміг пролобіювати для Ковеля 53,5 млн грн, ефективна співпраця із міською владою дозволила використати ці інвестиції для розвитку інфраструкутри міста залізничників», - йдеться у сюжеті. Окрім того, із депутатом обговорили подальші плани та «завдання» до яких долучиться депутат.

Того ж дня на YouTube-каналі опублікували сюжет «День Ковеля» про відзначення  дня міста. Тут розповідається про святкову академію, ярмарок та нагородження лауреатів міського конкурсу. Йдеться також про те, що грамотами Верховної Ради представників трудових колективів нагородив і народний депутат Степан Івахів та про подарунок від фонду «Патріоти Волині» Степан Івахів у коментарі журналістам розповідає про тісну співпрацю із міською та місцевою владою.

12 липня у сюжеті «Пріоритети громади в Дубечному» теж не обійшлося без згадки народного депутата. «Там де не вистачає ресурсів громади люди звертаються за допомогою до народного депутата. Так було у випадку дороги Шацьк-Ратне, який пролягає через села об’єднаної громади. На зустрічі у Дубечному Степан Івахів доповів про зроблене» - розповідають у ролику.

Зауважимо також, що 12 липня «12 канал» опублікував шматочок інтерв’ю Ігоря Палиці телеканалу «Аверс», у якому той «хвалить»  депутата Степана Івахіва - розповідає про спільне бачення, конструктивну роботу тощо. Сюжет вийшов під назвою «Цитата | Ігор Палиця про волинян у новій Верховній Раді».

Натомість чинній нардепці та кандидатці у депутати по ОВО №23 Ірині Констанкевич чимало уваги присвятив телеканал «Аверс» - тут опублікували п’ять матеріалів за її участі.

8 липня у сюжеті «Ірина Констанкевич на підприємстві POLKO» розповідають про відвідини нею маневицького підприємства. У відео Ірину Констанкевич представляють як кандидатку у народні депутати.

Вже наступного дня канал випустив ролик «Ірина Констанкевич побувала у Маневицькій центральній лікарні» про візит до медзакладу на окрузі.

10 липня на каналі показали сюжет «Ірина Констанкевич на закритті «Поліської регати» на Любешівщині» про змагання, переможців якого вітала народна депутатка та нині кандидатка. Зокрема, йдеться по те,  що депутатку дуже раді бачити представники фольклорного колективу, для яких вона дуже багато зробила,  а також розповідають про ігровий майданчик у школі, який вдалося зробити завдяки сприянню депутатки.

11 липня «Аверс» опублікував сюжет «Розвиток закладів освіти 23 округу на Волині», де йдеться підтримку депутаткою освітян.

«Понад 8 млн грн - саме стільки державних коштів із фонду соцеконому за 3 роки в освітянську галузь залучила народний депутат України а нині і кандидат у народні депутати від 23 виборчого округу Ірина Констанкевич. Близько 200 закладів освіти отримали підтримку завдяки нардепу», - йдеться  у відео.

Того ж дня  вийшов сюжет про участь Ірини Констанкевич у святкуванні Дня приймака у селі Хорлупи. Зокрема, найактивнішим мешканцям села вона вручила подяки та виступила із вітальним словом. У сюжеті також розмістили виступи мешканців, які з позитивної сторони розповідають про нардепку.

Три сюжети телеканал «Аверс» випустив зі згадкою кандидата по окрузі №20 Вячеслава Рубльова («Слуга народу»). Однак у сюжетах його представляють виключно як депутата обласної ради. Між тим, йдеться про візити Вячеслава Рубльова до населених пунктів, які лежать у межах ОВО №20.

24 червня у сюжеті «У с. Переспа на Волині справили випускний вечір» вставили синхрон депутата», а також «позитивні» згадки про нього.

25 червня у відеоролику «Копачівська ОТГ: хто сприяє розвитку громади» йдеться по візит Вячеслава Рубльова на сесію Копачівської ОТГ. Голова громади розповідає, що за зверненнями за 3 роки громада жодного разу не отримала від облради відмови.

«Вячеслав Володимирович об’їхав нашу ОТГ, в кожному селі був. Велике спасибі Вячеславу Володимировичу.  Бажаю йому успіхів», - каже голова громади Олександр Совтис. Окрім того розповідають що завдяки зусиллям Вячеслава Рубльова вдалося зробити в громаді.

26 червня опублікували сюжет про робочий візи депутат облради до п’яти сіл Локачинського району. У матеріалі висвітлюють думку Вячеслава Рубльова щодо сільської медицини та медичну реформу.

Окрім того, на «12 каналі» у програмі розважального хаактеру засвітилися ще декілька кандидатів у народні депутати.

Зокрема, у  програмі «Вікенд» у рубриці «Цікавий гість» побували кандидати по ОВО №19 Сергій Григоренко («Європейська Солідарність») разом із дружиною (опубліковано1 липня), кандидат по ОВО №20 Іван Мирка («Європейська Солідарність») разом і Дружиною (8 липня), кандидата по ОВО №22 Юрій Моклиця («Європейська Солідарність», сюжет від 8 липня) та кандидат по ОВО №20 Тарас Шкітер (самовисування¸ сюжет опубліковано 1 липня).

Гостей представляють як політиків чи громадських активістів  за винятком Івана Мирки та Юрія Моклиці. Однак формат відео сюжету - розважальний. У програмах кандидати розповідають про особисті речі - дитинство, студентство, знайомства із дружинами, домашніх улюбленців дозвілля, захоплення  тощо. Також Тарас Шкітер ще раз побував в ефірі каналу у розважальному шоу «Блаблатайм» від 11 липня, присвяченому місту Полтава, де навчався кандидат.

Також, зауважимо, кілька разів «Аверс» публікував сюжети із негативним відтінком зі згадкою персоналій кандидатів у нардепи, однак під іншими регаліями. Так, наприклад, 1 липня опублікували сюжет «Дорога обраним: як і для кого у Княгининівській ОТГ прокладають дорогу». Відзначимо, що голова громади Олена Твердохліб балотується на виборах в ОВО №20 (самовисування). У сюжеті йдеться про те, що дороги у селі руйнують великогабаритні вантажівки. Натомість у селі роблять іншу дорогу за 3 млн грн в районі, де «елітні будинки». Тут зазначають, що мешканці зверталися за допомогою до голови громади, однак марно.

Ще кілька сюжетів стосувалися кандидата по ОВО№20 Сергія Мартиняка, який наразі знову балотується до Ради. Так, 27 червня вийшов сюжет «Страждають,але не говорять: на Турійщині люди потерпають від ферми, яка належить нардепу». У відео розповідають, що мешканці одного із сіл Любомльського страждають від підприємства, яка належить нардепу .

«Пасивні чи залякані: у селі Миляновичі Турійського району та околицях мешканці страждають від діяльності місцевої ферми, яка належить нардепу від 20 округу Сергію Мартиняку. Скарг до сільської ради надходить десятками, але щоправда, лише усних», - йдеться у сюжеті.

Ще два сюжети зі згадкою імені Сергі Мартиняка на початку липня стосувалися імовірного підкупу на виборах. В одному зокрема, Сергія Мариняка називають кандидатом. 3 липня також вийшов сюжет про ремонт закладу у селі Війниця.

11 липня також вийшов сюжет щодо конфлікту з помічником кандидата Вячеслава Рубльова («Слуга народу»), про який ОПОРА вже повідомляла. Тут неодноразово згадують про Сергія Мартиняка. 12 липня канал опублікував сюжет за участі матері пічника Вікторії Майбороди та Сергія Мартиняка.

Нагадаємо, впродовж червня на волинських телеканалах понад два десятки разів «засвітилися» чотири кандидати у народні депутати.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 3 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», політична реклама – це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій – суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати.

Водночас, у частині 4 йдеться, що офіційні повідомлення в період виборчого процесу про дії кандидатів у депутати, які є посадовими особами органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України та законами України, і підготовлені у порядку, передбаченому Законом України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації", не належать до передвиборної агітації. Такі офіційні повідомлення не повинні містити коментарів агітаційного характеру, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій про дії зазначених осіб як кандидатів у депутати.

Відповідно до частини 13 статті 72 Закону, замовниками політичної реклами під час виборчого процесу для показу телерадіоорганізаціями можуть бути тільки партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, та кандидати у депутати в одномандатних округах. Протягом демонстрації політичної реклами обов'язково демонструється повна назва (або прізвище, ім'я та по батькові) її замовника у формі текстового повідомлення, яке має займати не менше п'ятнадцяти відсотків площі екрана і бути виконане контрастним кольором до фону та бути сприйнятним для глядача.                                                                                                                                  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)