Впродовж 1-24 червня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили 26 сюжетів на місцевих телеканалах за участі нині вже зареєстрованих кандидатів у народні депутати України. Так, окремі кандидати з’являлися у сюжетах чи програмах по кілька разів, натомість, рекордсменом за кількістю відео стала чинна народна депутатка та кандидатка в депутати Ірина Констанкевич.

Потягом 1-24 червня телеканали транслювали сюжети за участі чотирьох зареєстрованих кандидатів у депутати. Йдеться про чинних нардепів та кандидатів Ірину Констанкевич, Степана Івахіва, Ігоря Гузя та кандидата Тараса Шкітера. Зауважимо, що сюжети виходили до того, як нардепи офіційно отримали статус кандидатів.

Нагадаємо, що Ірину Констанкевич  зареєстрували кандидаткою по округу №23 відповідно до постанови ЦВК №1116 від 21 червня, Ігоря Гузя – по округу №19 відповідно до постанови ЦВК №1033 від 17 червня, Степана Івахіва – по округу №21 відповідно до постанови ЦВК №1116 від 21 червня, а Тараса Шкітера – по округу №22 відповідно до постанови ЦВК №1139 від 22 червня. Водночас, деякі із них ще на початку червня заявляли про намір балотуватися.

Найбільша кількість сюжетів чи програм вийшла за участі Ірини Констанкевич – таких було виявлено 18.  Так, 1 червня 2019 року на місцевому YouTube-каналі телеканалу «Аверс» до  програми «Новини На часі» о 18:45 включили сюжет, у якому народна депутатка Ірина Констанкевич нагороджує студентів, які врятували людину.  Тут згадують, що з ініціативою про відзначення хлопців до міністерства звернулася саме Ірина Констанкевич.

3 червня 2019 року на цьому ж каналі з’явився ще один сюжет, де чинна депутатка після гала-концерту «Співай за мрію» вітала учасників, вручала їм подяки та заохочувальні призи. Зауважимо, що частина, де Ірина Констанкевич вітає дітей та вручає їм подарунки також потрапила на відео із гала-концерту, яке опублікували на каналі 19 червня.

3 червня 2019 року на каналі «Аверсу» опублікували сюжет «Інфекційне відділення Ківерцівської лікарні  переїхало у нове приміщення». До медзакладу прибула народна депутатка України Ірина Констанкевич, яка у відео коментує, чому склалася така ситуація. Також у сюжеті згадують, що від фонду нині зареєстрованого кандидата Ігоря Палиці «Тільки разом» для медзакладу передали постіль, рушники, лікарняні костюми та миючі засоби.

4 червня 2019 року на каналі «Аверсу» з’явилось відео «Громада Ківерцівської ОТГ проти закриття школи». У ньому йдеться про візит депутатки до школи, у ході якого вона згадує про свою роботу  в освітньому комітеті Ради.

7 червня у форматі передачі «На часі» канал опублікував ефір «Робота з виборцями, порядок денний Верховної Ради: яких змін чекати?» за участі Ірини Констанкевич.  У ході пів годинної програми депутатка розповідає про парламентські перипетії, своє ставлення до зовнішньої реклами, а також згадує про свої візити в округ тощо.

12 червня «Аверс» розмістив сюжет «Як у Прилісненській ОТГ вирішили заощаджувати» про будівництво спец гаражів для спецавтомобілів, які перевозять людей з інклюзивними потребами. У відео згадують, що ініціативу подати проект в Мінсоцполітики подала народний депутат Ірина Констанкевич.

«Жодного разу не було, щоб Ірина Мирославівна відмовила, проігнорувала десь наше бачення, запити – сприяє, допомагає. Мені дуже приємно, що у нас є такий депутат», – розповідає голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко. Також ідеться про те, як нардеп допомагає вирішувати питання атовців.

14 червня 2019 року на каналі «Аверсу» з’явилось відео «Сільський лікар - хто його підтримує і дякує за працю». У ньому розповідають про візит Ірини Констанкевич до сіл Добре та Раків Ліс,  а також на сесію Камінь-Каширської райради. Під час відвідин вона нагородила відзнаками місцевих медиків, дякувала їм за працю та обіцяла надалі дбати про працівників галузі.

Також цього ж дня опублікували ефір програми «На часі гість», куди запросили Ірину Констанкевич. Депутатка розповідає про свою поїздку по окрузі, а також сюди вставлені відео із цього візиту. Разом із ведучою обговорюють й інші питання – корупцію у медичній сфері,  закриття волинської школи тощо.

14 червня на YouTube-каналі «12-го каналу» вийшла програма «Актуально» із Іриною Констанкевич. В ефірі обговорюють роботу депутатів-мажоритарників, зустрічі із волинянами, хто має очолювати виконавчу владу, відставки очільників силових відомств тощо.

15 червня на телеканалі «Аверс» з’явилось «позитивне» відео щодо Ірини Констанкевич. У сюжеті йдеться про візит депутатки до Ківерцівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги та Цуманської районної лікарні до Дня медика. В сюжеті зазначають, що за сприяння Ірини Констанкевич Цуманській районній лікарні було придбано кольпоскоп та сучасний аналізатор крові. Також чинний вона передала нагороди для лікарів та привітала їх з професійним святом, поспілкувалася із пацієнтами закладу. Ірина Констанкевич, зокрема, розповідає, як допомагала закладам та те, що під час наступної каденції теж планує продовжувати співпрацю.

Того ж дня на «Аверсі» з’явилось відео з позитивним змістом щодо потенційної кандидатки Ірини Констанкевич. Так, в селі Добре, Камінь-Каширського району Волинської області 815 тисяч за підтримки Ірини Констанкевич передали з соцеконому на реконструкцію закладу дошкільної освіти «Світлячок». Про допомогу з боку нардепки розповідає сільський голова Микола Давидюк.

«Я думаю, що на наступний термін її також підтримують і на наступний термsн вона буде народним депутатом. Люди мають довіру до неї», - констатує сільський голова

18 червня на каналі «Аверсу» з’явивися сюжет під назвою «Ірина Констанкевич працею служить для людей Маневиччини!». У матеріалі розповідають про святкування Дня селища. У відео, зокрема, акцентують увагу на участі у святкуванні нардепки. Зокрема нагадують, що пам’ятник у центрі селища встановлений за підтримки Ірини Констанкевич. Окрім того, «хвалить» нардепку місцеві мешканці та селищний голова Олександр Гаврилюк, нагадуючи про подаровані та висаджені завдяки їй квіти. Є у сюжеті і слова Ірини Констанкевич. яка розповідає про знайомства із місцевими людьми та вручає грамоти для медиків та почесних мешканців селища.

19 червня на телеканалі вийшов сюжет «Ветерани АТО: хто вирішує їх проблеми на Волині». Відео розпочинається із розповіді волинського натовця, який тепер не може отримати землю. Мовляв, скрізь, куди не звертається атовець, йому відмовляють.

20 червня на каналі облікували програму «Запитай у депутата: Ірина Констанкевич 20.06.2019». Йдеться про півторагодинний ефір із депутаткою у форматі питання-відповідь. У ході програми депутатка висловлює свої міркування щодо рішення Конституційного суду, розповідає, як їздила в округ  та спілкувалася із людьми, які збирають чорниці тощо. Також вона розповідає про те, що вдалося зробити в окрузі в частині ремонту доріг, про голосування за державний дорожній фонд, відвідини навчальних закладів у межах області тощо.

21 червня «Аверс» опублікував сюжет «Депутат на окрузі: Ірина Констанкевич відстоює інтереси передвищої освіти». Тут розповідають про діяльність училища у Камінь-Каширському районів, відтік кадрів закордон, а також про законотворчу діяльність Ірини Констанкевич. Зокрема, акцентують на «освітніх» законопроектах та прийнятий закон стосовно передвищої освіти, завдяки якому коледжі і технікуми не припинять фінансувати і вони продовжать працювати.

22 червня на каналі знову розповіли про результати роботи народної депутатки та кандидатки. Так, у сюжеті «Завдяки зусиллям нардепа Констанкевич «Волиньторф» таки запрацює».

«Перемога спільними зусиллями: завдяки ініціативі народного депутата України Ірини Констанкевич державне підприємство «Волиньторф» таки працюватиме», - такими словами розпочинається відео.

Однак далі журналісти розповідають, що «Волиньторф» тепер має майбутнє. Директор підприємства коментує, що питання «зрушило з місця» завдяки народній депутатці.

Того ж дня на каналі вийшов сюжет «Народний депутат Ірина Констанкевич відвідала Маневиччину». У відео розповідають, що впродовж трьох років Ірина Констанкевич стала для мешканців Маневиччини справді народною депутаткою. Зокрема, під час візиту до села Чорниж  нардеп зустрілася із його мешканцями, відвідала амбулаторію, дитсадок та школу. Тож у сюжеті мешканці розповідають про співпрацю із Іриною Констанкевич, дякують нардепці за приїзди та хочуть, щоб вона «пройшла».

Три «трансляції» на волинських телеканалах має й нардеп та кандидат Ігор Гузь. Так, 5 червня нардепа «включили» у програму «Відкрита влада область» на «Аверсі», у ході якої обговорювали перспективи міста Володимир-Волинський. У телефонному режимі в ефір включили Ігоря Гузя, який відповів на питання присутніх, адже обговорювали перспективи міста, яке входить до округу нардепа. Йшлося, зокрема, про кошти на розширення міського сміттєзвалища, можливість створення повітового центру у місті, співпрацю нардепа щодо спортивного залу в одному з освітніх закладів тощо.

11 червня 2019 року на телеканалі «Аверс» з’явилось відео ефіру програми «На часі. Гість» із нардепом-мажоритарником та кандидатом у депутати Ігорем Гузем. У студії обговорюють питання призначення виборів нардепів, у яких він анонсує свою участь. Окрім того, Ігор Гузь,  згадує, що провів півтори тисячі зустрічей та залучив на 19 виборчий округ сто десять мільйонів гривень.

«Якщо у мене буде можливість і мене оберуть ще на п’ять років, я буду залучати ще 110 мільйонів на округ», - повідомив Ігор Гузь.

12 червня 2019 року на місцевому телеканалі «12 канал» з’явився ефір програми «Актуально» з нардепом-мажоритарником Ігорем Гузем. Він розповідає, наприклад, що залучив на 19 виборчий округ сто десять мільйонів гривень. Також Ігор Гузь заявив, що за його сприяння у 19 виборчому окрузі відбулась реконструкція парку в місті Любомль, встановлення дитячих майданчиків у місті Нововолинськ та селищі Іваничі, очищення річки Риловиця тощо.

Ще три сюжети за участі нардепа та кандидата Степана Івахіва вийшли на «12 каналі». Зокрема, 3 червня «12 канал» опублікував сюжет «Рокитнівський склозавод: нові потужності» про відкриття нової печі. Червону стрічку урочисто перерізав й народний депутат. У сюжеті Івахів ділиться думками про колектив підприємства, а представник заводу дякує нардепу за довіру.

4 червня 2019 року на телеканалі «12 канал» опублікували сюжет «Сучасний стадіон у Рокитному» про спортивний об’єкт у Рівненській області. У сюжеті розповідають, що поле збудували за кошти Рокитнівського склозаводу, де того ж дня презентували розширені потужності. Стрічки на об’єкта перерізав зокрема й нардеп Степан Івахів. Також нардеп взяв участь у турнірі з нагоди відкриття стадіону.

Того ж дня тут опублікували сюжет «У Ковельській лікарні - нові операційні», у якому йдеться по участь народного депутата в оновленні матеріальної бази.

«За сприяння народного депутат України Степан Івахіва понад 1.3 млн грн субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток в медичному об’єднанні використали для перекриття покрівлі інфекційно-неврологічного корпусу ЦРЛ», - йдеться у сюжеті. Окрім того, сюди включили коментар Степана Івахіва. 

Ще один ефір на «12 каналі» присвятили кандидату Тарасу Шкітеру. 7 червня на телеканалі «12 канал» опублікували ефір «Актуально» за його участі. Відео починається із біографічної довідки, а далі Тарас Шкітер розповідає про свій шлях до медіа-бізнесу, співпрацю із депутатом Андрієм Покровським, виступи на центральних телеканалах. про цілі та результати роботи своєї команди тощо.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 3 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», політична реклама – це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій – суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати.

Відповідно до частини 13 статті 72 Закону, замовниками політичної реклами під час виборчого процесу для показу телерадіоорганізаціями можуть бути тільки партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, та кандидати у депутати в одномандатних округах. Протягом демонстрації політичної реклами обов'язково демонструється повна назва (або прізвище, ім'я та по батькові) її замовника у формі текстового повідомлення, яке має займати не менше п'ятнадцяти відсотків площі екрана і бути виконане контрастним кольором до фону та бути сприйнятним для глядача.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)