У травні-червні представники ОПОРИ зафіксували 26 випадків непрямої агітації чинними нардепами у Кіровоградській області на темі виділення державних субвенцій. Народні обранці «піарилися» на ремонті доріг, реконструкції станції переливання крові, на купівлі твердопаливного котла для амбулаторії та на встановленні восьми дверей у житлових будинках.

В окрузі № 99 (центр – місто Кропивницький) чинний нардеп Олександр Горбунов активно «звітує» про використання субвенції на соціально-економічний розвиток. Він запустив у соціальних мережах цілу низку роликів про ремонт дороги, станції переливання крові, утеплення приміщення ЦДПУ ім. Володимира Винниченка та інші. У деяких відео зазначено, що проекти реалізовані «за сприяння народного депутата Олександра Горбунова», а в інших – записане звернення нардепа. На відео використовують коментарі керівників комунальних та державних закладів, які розповідають про колишній стан приміщень і зміни після ремонту.

Також політик розмістив по всьому Кропивницькому білборди, на яких зображено реконструкцію приміщень, закупівлю обладнання та інше за кошти субвенціі. На зовнішній рекламі є згадка  імені та прізвища народного обранця.

«Сьогоднішній день – це продовження робіт по вул. Кропивницького у Кропивницькому і початок вкладання вирівнюючого шару асфальту!  Рухаємось далі...» –  йдеться в одному з повідомлень політика.

На відео Олександр Горбунов наголошує, що це депутатський звіт.

Нагадаємо, Олександр Горбунов – чинний народний депутат, обраний у 2014 році за списком від політичної сили «Народний фронт» під номером №41. 17 червня ЦВК зареєструвала Горбунова як самовисуванця кандидатом у народні депутати в 99 окрузі.

Активно включився в «піар» на темі субвенцій і колега Олександра Горбунова, чинний нардеп Максим Поляков. У 2014 році він був обраний за списком партії «Народний фронт». Зокрема, у соцмережах депутат пише про відриття майданчиків, закупівлю медичного обладнання та твердопаливного котла тощо. Згадав і народний обранець і про встановлення восьми дверей у житловому будину смт. Завалля Гайворонського району. Кошти на відповідне обладнання, майданчики та інше виділено з державного бюджету.

Максим Поляков підкреслює, що за його сприяння вкотре отримали субвенцію з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій шість районів Кіровоградської області: Новоархангельський, Голованівський, Гайворонський, Новомиргородський, Маловиськівський, Благовіщенський райони у розмірі 2,5 млн. грн.

«Сьогодні завітав до смт. Побузьке. та с. Шепилове Голованівського району. Зустрівся з громадами населених пунктів. За мого сприяння відкрито два дитячих майданчика. Також відвідав селищні дитячі садочки: ДНЗ «Орлятко» та ДНЗ «Ромашка». Дякую за святковий концерт!» – йдеться у повідомленні  про освоєння державної субвенції.  

ЦВК зареєструвала 14 червня Максима Полякова кандидатом у народні депутати як самовисуванця у окрузі №101.

Чинний депутат у окрузі № 102 (центр – м. Знам’янка) Олесь Довгий продовжує публікувати інформацію  про передачу спортивного обладнання,  відкриття спортивного комплексу і зони відпочинку та іншого. Народний обранець не зазначає, що кошти  на ці заходи були виділенні з субвенції на соціально-економічний розвиток.

«До-після. Це амбулаторії с. Богданівка Знам‘янського р-ну та с. Микільське Світловодського р-ну. Згуртувавши наші сили задля підтримки якісного рівня медичного обслуговування у сільській місцевості, ми провели ремонти у приміщеннях. Усе це можливо завдяки підтримці кожного жителя та активної співпраці із місцевою владою. Вважаю, що результат вартий усіх наших зусиль. Зміни можливі лише завдяки вам. Дякую!»,  – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, ЦВК зареєструвало Олеся Довгого кандидатом у народні депутати 24 червня як самовисуванця в окрузі № 102.

«ОПОРА неодноразово наголошувала, що недосконалий механізм щодо розподілу соціально-економічної субвенції в регіонах призводить до маніпуляцій ними.  Народні обранці наголошують, що за їхнього сприяння було закуплено техніку, встановлено майданчики тощо і при цьому не зазначаючи, що це зроблено за бюджетні кошти. До того ж, часто ці кошти використовують на невеликі проекти, не вирішуючи глобальних проблем, які тягнуться роками», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)