Компанія «Тесла Енерго», генеральним директором якої є кандидат в народні депутати від одномандатного виборчого округу №62 (м. Житомир) Олег Грамотенко вперше організувала в Житомирі «День Тесли». 10 липня проїзд у всіх трамваях міста був безкоштовним, людей возили на екскурсії та  пригощали гречкою з сосискою і канапками з шпротами. 

Листівки з програмою святкування напередодні роздавали на центральній вулиці міста Михайлівській. 

На титульній сторінці листівці зображений Нікола Тесла та інформація про досягнення компанії «Тесла Енерго», а також фото кандидата в нардепи Олега Грамотенка. «Компанія “Тесла енерго” і я, Олег Грамотенко, генеральний директор, оголошуємо 10 липня Днем Тесли у Житомирі! Цього дня ми запрошуємо усіх житомирян не лише мріяти про майбутнє, але й доторкнутися до нього”, – зазначено на листівці. 

На зворотній стороні – програма святкування: День відкритих дверей та екскурсія  по офісу компанії і частування чаєм та кавою, безкоштовна екскурсія для всіх охочих на Ганську сонячну електростанцію, яка знаходиться в Бердичівському районі, проїзд за рахунок організаторів.  О 15.00 Олег Грамотенко провів прес-конференцію, на якій оголосив про заснування грантової програми ім. Ніколи Тесли.

З 14.00 святкування проходило на території гриль-клубу «Авіатик», який знаходиться за містом, для охочих був організований підвіз автобусами туди і назад з центру міста і автовокзалу о 14.00, 16.00 та 18.00. 

Під час святкування присутніх пригощали безкоштовною вареною гречкою з сосисками, салатом «вінегрет»,  бутербродами з шпротами, узваром та чаєм. Організатори називали це «польовою кухнею і стилі 60-70 років». На сцені грали музичні колективи. Олег Грамотенко виступив перед усіма з вітальним словом і розповів про досягнення компанії і про плани:

«Я хочу об'єднати місто. Нас розділяють по різних принципах, по політичних партіям, мовах. Я хочу об’єднати місто, щоб ми зробили дещо більше, ні ж є, щоб ми працювали над однією метою – над тим містом, в якому ми хочемо жити, у якому є чиста вода, безкоштовний транспорт. Я хочу щоб сміття не текло в нашу річку Тетерів, я хочу, щоб мої діти жили тут».

На останок Олег Грамотенко зазначив: «Я надіюсь, що ми безкоштовно запустимо транспорт, а чарівником буду я і всі, хто мене підтримає». Присутні аплодували і вигукували «Браво».

Дехто з людей тримав у руках газету «Зелена Грамота», на першій сторінці якої фото Олега Грамотенка.   

У коментарі ОПОРІ Олег Грамотенко розповів, що цей захід не пов'язує з своєю участю у виборах народних депутатів. 

«Я не пов’язую його з кандидатством, хотів би пов'язати, але якщо чесно по-перше це не можна, а по-друге для мене особисто мій похід в політику, то я би м'яко кажучи, хотів би його більше маркетинговим зробити. Я отримав можливість за допомогою кандидатства розповісти про бізнес і про Теслу, що для мене набагато важливіше, ніж піти в політику», – зазначив Олег Грамотенко. 

Також  цілий день житомиряни їздили в трамваях безкоштовно. Кондуктори 10 липня не працювали. 

Цю інформацію у коментарі ОПОРІ підтвердив начальник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Євгеній  Демчик.

«Трамваї були проплачені компанією «Тесла Енерго». Вони проплатили послугу, вони проплатили весь день. Кондуктори працюють в іншому місці», – зазначив начальник ТТУ. 

Олег Грамотенко розповів ОПОРІ, що вартість одного дня безкоштовного проїзду становила 27 тисяч гривень. 

«Фінансував це «Тесла Енерго», ми проплатили, хотіли дати рекламу, у мене вийшов легкий конфлікт з міською радою тому що вони це підв’язали під вибори, я на них не ображаюсь, тому що це правда, я ж кандидат і мене зараз легко віднести до політики. Ми нічого не клеїли на трамваях, «Тесла Енерго» заплатила за день безкоштовного трамваю. Мені це потрібно було для того, щоб порахувати скільки коштує безкоштовний транспорт в рік. Я тепер знаю суму, я був в ТТУ, ми порахували і тепер я приблизно знаю, як влаштована економіка міста з точки зору електротранспорту. Один день вийшов 27 тисяч, але це не весь рухомий склад був задіяний», – зазначив Грамотенко. 

Безкоштовні поїздки в трамваях кандидат в нардепи анонсував ще 4 липня. На місцевому сайті Житомир.info у розділі «Політика» з позначкою «Р», що означає реклама, опублікований матеріал під назвою: «Олег Грамотенко: Не вірите в безплатний транспорт у Житомирі? Тоді сядьте у трамвай 10 липня». У матеріалі мова йде про плани кандидата. Вкінці статті заклик: «І обов’язково сядьте 10 липня у житомирський трамвай!». Підпис:  Олег Грамотенко, кандидат у народні депутати України по 62-му округу, Житомир.

Олег Грамотенко 13 червня зареєстрований кандидатом у народні депутати по ВО №62 (м. Житомир), балотується шляхом самовисування. У інформації на сайті Центральної виборчої комісії зазначено, що він є генеральним директором ТОВ «Тесла Енерго». 

ОПОРА звертатиметься до поліції з проханням перевірити чи були в діях кандидата ознаки підкупу виборців.

Відповідно до ч.3 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою.

У ч. 1 ст. 68 Закону зазначено: «Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

Відповідно до ч. 3 ст. 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» усі кандидати у народні депутати України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі. Згідно з частиною 14 статті 74 Закону: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців». 

Як повідомляла ОПОРА, у партії «Слуга народу» повідомляють про кандидатів, які не є висуванцями партії, однак у своїй агітації використовують кольори та партійну символіку. Інформацію про таких кандидатів висвітлюють на спеціально створеному сайті «ЗЕопарк». У цьому списку вже 3 кандидати-самовисуванці з Житомирської області: Олег Грамотенко та  Борис Ткаченко ВО №62 (м. Житомир) і Віталій Науменко ВО №64 (м. Коростень).

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)