У Луцьку (виборчий округ №22) у друкованій газеті на користь кандидата-мажористарника по округу Юрія Моклиці («Європейська Солідарність»), яку поширюють у робочий час, розмістили фото голів Луцької та Горохівської РДА.

Спостерігачі ОПОРИ у робочий час 4 липня отримали від розповсюджувачів газету, яка містить інформацію про кандидата Юрія Моклицю, його біографію тощо. Аналогічні газети розповсюджували й у вихідний, у неділю, 7 липня. На сторінці «Сила нової команди» розміщені, зокрема, фото двох голів РДА – очільника Луцької РДА Тараса Яковлева та керівниці Горохівсської РДА Юлія Гринчук.

У коментарі ОПОРІ голова Луцької РДА Тарас Яковлев повідомив що знає про те, що його зображення розміщене у матеріалі, та не вбачає порушення у тому, що  її поширюють у робочий час.

«Про те, що я у газеті зображений, знаю, а хто її поширює і коли - я поняття не маю, бо розповсюдженням не займаюся… Я особисто агітацією у робочий час не займаюся, а коли цю газету розповсюджують, це вже не від мене залежить, я не вбачаю в цьому порушення. Чим це заборонено, яким законом?» - сказав Тарас Яковлев.

Подібної думки дотримується й голова Горохівської РДА. Вона повідомила ОПОРІ, що дійсно підтримує кандидата, однак цим займається у позаробочий час.

«Я підтримую Юрію Моклицю в позаробочий час. Те, що я є в агітаційній газеті, я знаю, зі мною це погоджували, моє фото свідчить, що я його підтримую. Коли її розповсюджують - я поняття не маю. Я не вбачаю якогось порушення, що моя фотографія в робочий час в газеті, яку поширюють, бо я в робочий час – на своєму робочому місці, де я перебуваю й зараз», - сказала Юлія Гринчук.

Зауважимо, що 9 червня 2019 року відповідно до Розпорядження Президента України №90/2019-рп голову Горохівської РДА Юлію Гринчук звільно з посади.

Нагадаємо, відповідно до пункту 3 частини 1 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», агітація забороняється у робочий час посадовим і службовим особам органів, зазначених у пункті 2 цієї частини, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати;

Разом з тим, зауважимо, що неодноразово на сторінках кандидатів у Facebook поширювали ролики, де їх «рекламують» представники органів місцевого самоврядування - сільські, міські голови, очільники громад. І хоч такі факти стають все масовішими, законодавство не регулює поширення агітаційних чи рекламних матеріалів у соціальних мережах.

Наприклад, у відеозверненнях, які поширюють у Facebook на користь кандидатів, посадовці активно розповідають про «переваги» кандидата та «плідну співпрацю». Зауважимо, що у самих роликах немає прямих закликів голосувати, однак такі форми активності, імовірно, можуть впливати на волевиявлення виборців.

Таким чином, найактивніше «піарять» чинних нардепів та кандидатів Ігоря Гузя (округ №19) та Сергія Мартиняка (округ №20)

Щодо Сергія Мартиняка, то на його сторінці розміщують однотипні ролики які розпочинаються із заставки «Сергій Мартиняк Свій народний депутат», яка виконана в стилістиці однойменного проекту «Свої», логотип якого розміщений на друкованій агітаційній продукції кандидата. Далі на екрані з’являється питання «Чому я підтримую Сергія Мартиняка?», на яке красномовно відповідають, зокрема, посадовці органів місцевого самоврядування.

Так, на сторінці виклали ролики за участі міського голови Берестечка Валентини Залевської, (допис від 1 липня), голови Турійської ОТГ Олексія Безмертного (допис від 4 липня), голови Копачівської ОТГ Олександра Совтиса (допис від 5 липня), селищного голови Локач Богдана Іуса (допис від 5 липня), очільника Затурцівської ОТГ Володимира Патійчука (допис 8 липня),

У роликах вони розповідають про знайомство з нардепом, про його участь  розвитку області чи конкретних громад, про те, що він відгукується на потреби міст та містечок. Часто у роликах звучать слова «посприяв» та «завдяки», а також висловлюють сподівання на подальшу підтримку.

«Чому саме Сергій Васильович Мартиняк? Від часу мого обрання на голову селищної ради в мене з ним склалися хороші дружні, ділові відносини, ця людина, з якою я можу вільно спілкуватися телефоном, ми маємо спільні думи, плани на майбутнє. Це людина, яка допомогла вже не мало, а саме – в будівництві і реконструкції клубу в селі Годовичі. Саме завдяки його старанням було виділено кошти на соцекомозвиток і нам вдалося зробити цей ремонт. Сергій Васильович опікується також нашим будинком для проживання осіб похилого віку – забезпечує харчування, домігся того, щоб почався ремонт і реконструкція, з особистого фонду вклав немалі кошти, щоб люди почувалися по-домашньому затишно в цьому закладі», - йдеться у ролику за участі  голови Луківської ОТГ Анатолія Климука (допис опублікували 30 червня).

«Чому я довіряю Сергію Васильовичу Мартиняку? Бо це людина з великим, хорошим серцем. У 2012 році у нас в селі була велика біда – у нас згоріла церква. Ми зверталися в різні організації, до різних спонсорів, але Сергій Васильович зразу відгукнувся і нам допоміг. І зараз ви можете бачити, в цілому Горохівському районі такої святині, такої прекрасної церкви немає… Ще за що хочу подякувати, що є організація «Західна аграрна компанія» і птахокомплекс «Губин», які завжди допомагають, сприяють, на території користуються нашими земельним ділянками. Всі спонсорські допомоги – від подарунків дітям на Новий рік та інші – от зараз будемо будувати майданчик за сприяння «Західної аграрної компанії». Тому ми дуже раді і дуже щиро дякуємо йому, і ми його звичайно підтримаємо, цілою громадою», - розповідає натомість Галичанської сільської ради Надія Харчук (допис від 27 червня).

Зауважимо, що сторінка нардепа стала активною під вибори. На ній у 2016 році з’являвся лише один допис, а протягом 2017-2018 року – не було жодного. Перший допис у 2019 році з’явився 6 червня. І відтоді на сторінці регулярно з’являються дописи по зустрічі.

Про схожі факти піару від імені місцевих посадовців на сторінці Ігоря Гузя ОПОРА вже повідомляла.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)