Житомирський міський голова Сергій Сухомлин записав відео під назвою «Вибір Сергія Сухомлина – Ігор Гундич», в якому висловлює свою підтримку кандидату  в народні депутати та агітує за нього голосувати. Ігор Гундич балотується шляхом самовисування від одномандатного виборчого округу №62 з центром в м. Житомир. 

5 липня відео розмістили  на сторінці кандидата в мережі Facebook, яка має назву  «Гундич – кандидат від житомирян».

«Сергій Сухомлин (Житомирський міський голова): «Зовсім скоро відбудуться вибори до Верховної Ради України. Свій вибір я вже зробив. Разом з цією людиною ми відбудували Житомирську гімназію №3, дитячий садочок №58 та стадіон «Спартак». Ми вже розпочали реконструкцію набережної річки Тетерів, а також побудували Центр реабілітації воїнів АТО. Тільки цього року на дороги у Житомирі виділено більше 70 мільйонів гривень. Це конкретна допомога для міста.  Житомиру у Верховній Раді потрібен сильний депутат! Потрібен Ігор Гундич - людина реальних справ!», – йдеться у повідомленні на сторінці.

Саме такий текст і озвучує Сергій Сухомлин на відео. 

6 липня у прес службі міського голови Сергія Сухомлина ОПОРІ повідомили, що на даний час він знаходиться у відпустці і прокоментувати не може. Ми спробували зв’язатися з Сергієм Сухомлиним через Facebook, але поки на повідомлення міський голова не відповів. 

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області зазначає:

«На жаль, чинне законодавство не містить вимоги щодо політичної нейтральності для виборних посадових осіб органів місцевого самоврядування. Є лише заборона приймати участь у передвиборній агітації у робочий час згідно п. 3 ч.1 ст. 74 закону України «Про вибори народних депутатів України». Тому органи превенції мають перевірити по факту публікацій в ЗМІ час зйомки агітаційного ролику, в якому Сергій Сухомлин агітує за Ігоря Гундича. Є багато ризиків, які вимагають утримуватися від агітації в інтересах ефективної роботи органів влади та місцевого самоврядування. Тому, я б рекомендувала утримуватися від участі у передвиборній агітації, навіть якщо закон не забороняє прямо посадовим особам агітацію у позаробочий час».

Ігор Гундич був головою Житомирської обласної державної адміністрації. 24 червня Президент Володимир Зеленський звільнив його з посади . А 23 червня Центральна виборча комісія зареєструвала Ігоря Гундича кандидатом в народні депутати.  

Відповідно до п.2 та 3 ч.1 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», участь у передвиборній агітації забороняється:  органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам та  у робочий час посадовим і службовим особам органів, зазначених у пункті 2 цієї частини, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати.

Нагадаємо, у день голосування на виборах Президента України 31 березня тоді ще голова Житомирської ОДА  Ігор Гундич сфотографувався з розгорнутим бюлетенем біля скриньки. Фото з бюлетенем зробив і Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Як повідомляла ОПОРА, за фото з бюлетенем голові Житомирської ОДА та меру загрожує штраф, кримінальне провадження закрили.
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)