Поліція закрила кримінальне провадження проти голови Житомирської обласної державної адміністрації Ігоря Гундича та міського голови Сергія Сухомлина, яке було відкрите за статтею 159 Кримінального Кодексу України «Порушення таємниці голосування». У день голосування, 31 березня, чиновники сфотографувалися з розгорнутим бюлетенем біля скриньки на дільниці і опублікували фото на своїх сторінках в мережі Facebook.

Про це 18 квітня під час брифінгу повідомив начальник Головного управління Національної поліції у  Житомирській області В'ячеслав Печененко, повідомляють на сайті Житомир.info.

«По цій справі нами, працівниками поліції міста Житомира, винесено два адміністративних протоколи за порушення виборчого процесу губернатору області і меру міста Житомира. Там ситуація така: ця справа була закрита у зв’язку з відсутністю кримінального злочину, але прокуратурою повернута на доопрацювання, тому, зважаючи на те, що там все-таки були порушення, що більш тягнули на адміністративні, ми відкрили адміністративні провадження і за цими провадженнями їм обом позаминулої суботи виписали адміністративні протоколи. Передбачений штраф десь близько 800-900 грн, це мінімально, вони його повинні будуть сплатити, якщо суд визнає їх винними», – пояснив Вячеслав Печененко», – йдеться у повідомленні.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області зазначає: «Якщо поліція склала протокол про адміністративне правопорушення, то мінімальний штраф за ст.212-10 КУпАП на громадян складає 510 грн, а максимальний – 850 грн. Для посадових осіб мінімальний штраф складає 850 грн., а максимальний 1360 грн. Окрім цього доведеться сплатити судовий збір в сумі 384,2 грн».

Відповідно до частини 1 статті 7 Закону України «Про вибори Президента України»: «Голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування».

Як повідомляла ОПОРА, голова Житомирської ОДА та міський голова  сфотографувалися з бюлетенем.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)