У одномандатному  виборчому окрузі №66 м. Малин Житомирської області після оприлюднення інформації про нестачу 59 печаток дільничних виборчих комісій знайшлися 9. Ці 59 печаток недорахували після передачі на зберігання по завершенню Парламентських виборів у 2014 році.

Всього в окрузі 296 дільниць, окружна комісія отримала 237 печаток.  За словами керуючої справами виконкому Малинської міської ради Світлана Сивко, печатки у повній кількості не здала на зберігання окружна виборча комісія, яка працювала у 2014 році на виборах.  

«Вони, можливо, їх не зібрали. Почали дзвонити по районах, де що лишилося чи в сільських  радах, як вони збирали і здавали. По факту 59 немає. Встановлений акт. Вони вважаються такими, що не дійсні. Нова форма печатки з буквою «д» - дублікат подана на виготовлення», – розповіла Світлана Сивко.

За інформацією на сайті Центральної виборчої комісії у 2014 році головою ОВК №66 була Людмила Струкова від партії Наталії Королевської «Україна – вперед!». Нині ж Людмила Струкова є довіреною особою кандидата в народні депутати від ВО №66 Віталія Журавського. 

На засіданні ОВК 2 липня члени комісії прийняли рішення визнати недійсними загублені печатки та замовити дублікати і оприлюднити інформацію на стенді. Матеріал про втрачені печатки був опублікований і на сайті ОПОРИ 4 липня. 5 липня на засідання комісії принесли 9 з 59 втрачених печаток. 

«Голова ОВК сьогодні на засіданні оголосила, що 9 печаток передали з Черняхівського району. Їх просто принесли в ОВК і було прийнято рішення щодо їх утилізації прямо під час засідання» – розповів спостерігач ОПОРИ Павло Іваненко.

У коментарі ОПОРІ голова ОВК №66 Антоніна Станкевич зазначила, що печатки з'явилися після публікації інформації на сайтах. 

«Ці печатки вже є недійсні. У нас вже виготовлені дублікат. Поки знайшлося лише 9. Коли про це з'явилася інформація на сайтах, вони почали повідомляти, що печатки є. Вони десь в адміністрації зберігались і просто передали нам. Можливо, ще й решта знайдуться, але вони вже визнані недійсними», – розповіла Антоніна Станкевич. 

Відповідно до ч. 7 ст. 115 Закону України «Про вибори народних депутатів України»:

«Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування після припинення діяльності дільничних та окружних виборчих комісій зобов'язані забезпечити збереження виборчих скриньок, кабін для голосування, печаток цих виборчих комісій, методичної літератури, що надавалися виборчим комісіям на період виборчого процесу, а також виділити приміщення місцевим архівним установам для тимчасового зберігання виборчої документації». 

У ч. 4, ст. 115 Закону зазначено: «Відповідальність за збереження виборчої документації до передачі її на архівне зберігання покладається на голову або заступника голови чи секретаря відповідної дільничної та окружної виборчої комісії».

Як повідомляла ОПОРА, в усіх ОВК Житомирщини виникли проблеми з реєстрацією спостерігачів ОПОРИ.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)