Не працює інформаційно-аналітична система «Вибори», немає  посвідчень, не такі підписи на заявах, «прийдіть наступного тижня» – представники ОПОРИ з 13 червня намагаються зареєструвати та отримати посвідчення спостерігачів в окружних виборчих комісіях Житомирської області.

Станом на 20 червня посвідчення виготовили лише в ОВК №64 (м. Коростень), ОВК №65 (м. Новоград-Волинський) та ОВК №67 (м. Чуднів).

У частині 8 статті 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначено: «Окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному одномандатному окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання».

В ОВК №62 (м. Житомир) строки реєстраціє не порушили, а попросили «принести документи пізніше, через несправність системи «Вибори». За словами представника ОПОРИ,  14 червня він приніс документи для реєстрації спостерігачів до ОВК. Комісія не відмовилась прийняти подання, а попросила надати документи наступного тижня, бо поки не працює система. 18 червня в ОВК зареєстрували подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від ОПОРИ, а  19 червня комісія провела засідання і видала постанову про реєстрацію, але посвідчень так і немає.

Для реєстрації спостерігачів в ОВК №63 (м. Бердичів) представник ОПОРИ  надав документи 12 червня. На наступний день засідання комісії так і не відбулося, натомість представнику ОПОРИ вручили «довідку» з поясненням, в якій вказано, що провести реєстрацію комісія не може, бо не працює система «Вибори». Станом на 20 червня спостерігачів ОПОРИ так і не зареєстрували і не видали посвідчень.

Голова комісії Олександр Подгорчук у коментарі ОПОРІ повідомив, що засідання планують провести у неділю, 23 червня. «У неділю о 08.30 будемо засідати, я думаю до цього часу вже опрацюємо. Не працювала система. У журналі подання зареєстроване, ми комісію не можемо зібрати через те, що система не працює. Посвідчення видається лише після того, як опрацює комп’ютерна система, а система ще не опрацювала», – зазначив голова комісії.

В ОВК №64 (м. Коростень) подання було зареєстроване 11 червня, а засідання відбулося 14 червня. Спостерігачів ОПОРИ зареєстрували, згодом видали посвідчення. «Ми зареєстрували ваших спостерігачів, виготовили посвідчення, я їх підписала, печатку поставила, можете приходити забирати», – 19 червня розповіла ОПОРІ голова комісії Олена Грищенко.

В ОВК №65 (м. Новоград-Волинський) документи на реєстрацію спостерігачів ОПОРИ було подано до комісії 13 червня. 14 червня секретар комісії зателефонував спостерігачу і попередив, що всіх зареєстрували, але посвідчення ще не виготовили, тому що не працює система. Але 20 червня на засіданні комісії одним з питань порядку денного є реєстрація спостерігачів ОПОРИ. «Я відніс подання 13 червня. 14-го мене попередили що всіх зареєстровано, як офіційних спостерігачів. Мене попередили, що посвідки будуть роздруковані на принтері. На посвідченнях стоїть дата – 13 червня. Але сьогодні, 20 червня відбулось чергове засідання і в порядку денному питання – реєстрація наших спостерігачів», – розповів представник ОПОРИ в ОВК №65.

Голова комісії  Людмила Лавринович у коментарі ОПОРІ зазначила: «Ми давно зареєстрували спостерігачів ОПОРИ і видали вже посвідчення. Ми отримали подання і одразу на наступний день зареєстрували і включили в порядок денний на наступне засідання. Сьогодні на засіданні у нас було лише ознайомлення членів нашої ОВК з реєстрацією спостерігачів від Громадянської мережі ОПОРА».

В ОВК №66 (м. Малин) документи для реєстрації спостерігачів представник ОПОРИ приніс 14 червня, однак у комісії попросили надати документи з наступного тижня, знову посилаючись не несправність системи «Вибори».  «18 червня я знову приніс документи, цього разу голова засумнівалась в достовірності підписів  наших  спостерігачі на бланках згоди, але все ж таки прийняла документи і пообіцяла не пізніше середи провести засідання ОВК стосовно рішення про реєстрацію спостерігачів. 19 червня відбулося засідання, наших спостерігачів зареєстрували, але посвідчення так і не видали, чекають поки запрацює система»,  –  розповів представник ОПОРИ.

До представників ОПОРИ телефонували з комісії №66 та уточнювали чи дійсно писали згоду на реєстрацію офіційними спостерігачами і просили вказати дату, якою підписаний документ. Ситуацію з реєстрацією спостерігачів ОПОРІ прокоментувала член комісії Ніна Ющенко«У нас голова комісії працює перший раз. Ніяких засобів ще не підключено, немає посвідчень. Можливо, не дочитала закон, що має обов'язково одразу прийняти документи, вона вчиться. Ми просимо вибачення за цю ситуацію. Я знаю, що ОПОРА це дуже серйозна організація. Ми вчора провели засідання, подання прийняте і  зареєстроване. Єдине, що немає посвідчень, наскільки я знаю, то ці посвідчення ми будемо друкувати самі», – зазначила Ніна Ющенко.

ОВК №67 (м. Чуднів) прийняла подання для реєстрації спостерігачів 12 червня. 13 червня так і не відбулося засідання, бо не працювала система «Вибори», про що голова комісії попередила представника ОПОРИ. Комісія провела засідання 14 червня та зареєструвала спостерігачів. 18 червня члени комісії вручну вводили дані для посвідчень та друкували їх на принтері і видали спостерігачу ОПОРИ.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зауважив: «Чи не вперше за час спостереження за виборами у Житомирській області ми стикнулися з проблема під час реєстрації офіційних спостерігачів. З одного боку, ми чудово розуміємо, що не вина окружних комісій у тому, що ЦКВ не забезпечили штатного функціонування системи «Вибори». Але з іншого, не піддається розумінню те, чому комісії не спромоглися не пізніше наступного дня від дня подачі документів на реєстрацію провести засідання та проголосувати за надання дозволу? Адже тут немає ніякої потреби у ІАС «Вибори», потрібно просто зібратися і проголосувати».

Нагадаємо, окружна виборча комісія 63-го одномандатного виборчого округу (м. Бердичів) станом на 14 червня не провела засідання та не зареєструвала спостерігачів ОПОРИ. Документи для реєстрації представник ОПОРИ надав ще 12 червня.  

Як повідомляла ОПОРА, на Рівненщині спостерігачі ОПОРИ не отримали посвідчень.

Відповідно до частини 1 статті 31 України «Про вибори народних депутатів України»: «Повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частиною першою статті 27 цього Закону, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення».

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)