Станом на 18 червня, представники Громадянської мережі ОПОРА не отримали посвідчень офіційних спостерігачів від окружних виборчих комісій Рівненської області. Голови відповідних виборчих комісій прокоментували ситуацію.

До окружної виборчої комісії 152 територіального виборчого округу (м. Рівне) було внесене подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» 6 червня. 10 червня виборча комісія зареєструвала спостерігачів, цим самим порушивши терміни реєстрації. При цьому, станом на 18 червня не видала представникам ОПОРИ посвідчення офіційних спостерігачів.

Голова 152 виборчої комісії Петро Трофімук пояснив, що завтра комісія очікує встановлення системи «Вибори народних депутатів України», або ж згідно з Постановою ЦВК друкуватимуть посвідчення самостійно на принтері.

До ОВК 153 виборчого округу (Рівненський, Острозький, Гощанський та Корецький райони) представники ОПОРИ внесли подання про реєстрацію 6 червня і, відповідно, 7 червня виборча комісія зареєструвала офіційних спостерігачів, однак посвідчень також не видала.

«Поки посвідчень немає. «Укртелеком» поки не підключив всього необхідного. Вони лише сьогодні мають піти і те все зробити. І доки не буде Інтернету, із системи «Вибори» не зможуть роздрукувати посвідчень», - голова 153 виборчої комісії Оксана Скляр.

ОВК 154 виборчого округу (Демидівський, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський, Радивилівський райони) теж зареєструвала офіційними спостерігачами представників ОПОРИ 7 червня, проте посвідчень не видала.

«Посвідчення ще не готові. Посвідчення буде робити системний адміністратор через програму «Вибори» і у зв’язку з тим, що ми в іншому приміщення – нам роблять зв’язок, то буквально через декілька днів будуть посвідчення», - коментує голова 154 виборчої комісії Людмила Зіновій.

До ОВК 155 виборчого округу (м. Вараш, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський та Рокитнівський райони) внесли подання про реєстрацію та зареєстрували офіційними спостерігачами 6 і 7 червня, відповідно.

«Ми посвідчення маємо видрукувати. «Укртелеком» сьогодні мав підключати цю систему, щоб встановити програму, бо в п’ятницю вони не підключили. Це з Рівного приїжджають. Сказали, що в п’ятницю підключати не будуть, то сьогодні мають встановити програму. Ми вже дивилися цю програму, щоб виготовити посвідчення. То, я думаю, до кінця тижня будуть готові», - говорить голова ОВК 155 виборчого округу Ірина Гузич.

Крім цього, ОВК 156 виборчого округу (Березнівський, Костопільський та Сарненський райони) порушила термін реєстрації офіційних спостерігачів, адже отримавши подання 6 червня, комісія провела засідання та зареєструвала представників ОПОРИ спостерігачами 11 червня.

«Сьогодні з обіду мають прийти з «Укртелекому», нам підключити обладнання. Тоді  приходить системний адміністратор, під’єднує наші комп’ютери до системи «Вибори», ми вносимо усі ваші дані, тоді ми зможемо видрукувати ці посвідчення», - пояснює секретарка виборчої комісії Тетяна Олійник.

Згідно з ч. 8 ст. 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України» окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному одномандатному окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання.

Відповідно до п. 1.5 Постанови Центральної виборчої комісії №954 від 6 червня, після внесення до бази даних системи відомостей щодо включення осіб до складу ДВК, реєстрації офіційних спостерігачів системний адміністратор (оператор) засобами ІАС «Вибори народних депутатів України» формує посвідчення членів ДВК, офіційних спостерігачів за формами,  встановленими Центральною виборчою комісією, та роздруковує їх.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)