Кандидат в народні депутати Євгеній Курбет відвідав святкові заходи у громадах Чорнобаївського та Чигиринського районів, що територіально знаходяться в межах 195-го виборчого округу, по якому він балотується до Верховної Ради. У Ірклієві було організоване святкування Дня Конституції, а в Галаганівці кандидат виступав на Дні молоді.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

28 червня в Іркліївській ОТГ, що в Чорнобаївському районі, відбулося святкування Дня Конституції  та Дня молоді. До святкових заходів, що відбувалися на площі в центрі села, долучилася громадська ініціатива ЛАД та кандидат в депутати Євгеній Курбет. Зауважимо, на сторінці ЛАДу в Фейсбуці вказано, що Курбет є «ідейним натхненником створення організації». 

Як інформують спостерігачі ОПОРИ, на сільській площі були облаштовані безкоштовні надувні гірки і батут із символікою Курбета та ЛАДу. Працював агітаційний намет, де всім охочим роздавали брендовану продукцію: надувні кульки, кашкети, газети, блокноти і календарі, котрі не містили вихідних даних. Також відвідувачів пригощали безкоштовною кашею та юшкою.

У спілкуванні зі спостерігачами ОПОРИ місцеві жителі заперечували, що юшка була від кандидата в депутати або від громадської ініціативи, яку він представляє. Натомість у соцмережах наголошували, що пригощання відбувалося таки «за підтримки».

Активісти ОПОРИ зафіксували друковані агітаційні матеріали без вихідних даних та звернулися із відповідною заявою в поліцію. Також ОПОРА просить правоохоронні органи перевірити ймовірний непрямий підкуп виборців у вигляді безоплатного надання товарів та послуг (гірки, батут, юшка).

Під час урочистостей після виступу місцевого хору та заступниці голови громади, на сцену запросили  Євгенія Курбета, якого представили як члена громадської ініціативи ЛАД. Він привітав присутніх та побажав всім миру. Після Курбета також виступив ще один кандидат в депутати по 195-му округу, депутат Черкаської обласної ради Олександр Рябошлик.

30 червня Євгеній Курбет завітав у Галаганівку, що входить до Чигиринської міської ОТГ.

Як повідомляють активісти ОПОРИ, після виступу місцевого хору Курбета представили як кандидата в депутати у цьому окрузі. Він розповів свою біографію, відповів на питання присутніх та пообіцяв боротися із корупцією.

Опісля селяни вручили Курбету звернення про ремонт дороги, під яким зібрали підписи жителів населеного пункту. Кандидат пообіцяв посприяти вирішенню питання.

«Згідно з частиною 7 статті 69 закону «Про вибори народних депутатів», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з частиною 14 статті 74 того ж таки закону, забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах тих самих речей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Нагадаємо, протягом 28-30 червня чинний нардеп та кандидат в народні депутати Антон Яценко взяв участь в організації трьох святкових заходів в містах Умань, Христинівка та Монастирище, що розташовані в межах 200-го виборчого округу, по якому він балотується до парламенту.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.