Під час першого місяцю виборчої кампанії на позачергових парламентських виборах на Харківщині спостерігачі ОПОРИ фіксували дочасну агітацію, порушення правил її ведення, концерти зірок шоу-бізнесу, а також складнощі у роботі ОВК. Про це на пресконференції 2 липня розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

На початку червня у Харківській області сформували 14 окружних комісій, до складу яких увійшли 252 члени від 25 різних партій. Найбільше представництво отримали партії «Народний фронт» з 26 членами комісії, Радикальна партія Олега Ляшка з 23 членами, «Опозиційний блок» з 22 членами, «Блок Петра Порошенка «Солідарність» і ВО «Батьківщина» з 19 членами. Найменшу кількість членів отримали «Партія зелених України», «Солідарність жінок України», «Єдина родина», «Сильна Україна», «Ліберальна партія України» — по п’ять  і «Сила людей» з двома членами.

Більшість окружних виборчих комісій на Харківщині провели перші засідання вчасно, як того вимагає законодавство. Але в деяких комісіях виникли проблеми — наприклад в округах №178 і 181 ОВК почали роботу з запізненням через те, що не змогли зібратися вчасно, бо частина членів не прийшла на перше засідання.

Потенційні кандидати в нардепи, та партії  з початку червня активно поздоровляли жителів Харківщини з днем захисту дітей і днем медичного працівника. «Ці свята, які влаштовували потенційні кандидати до того часу, як їх зареєструвала ЦВК, не порушують закон, але при цьому порушують принцип рівності, бо дочасно почали агітаційну кампанію не з власних виборчих фондів у той час, як інші кандидати не мали такої можливості», — заяважив координатор спостереження.

Так, міський голова Харкова Генадій Кернес, який одночасно є третім номером у виборчому списку партії «Опозиційний блок», вітав у міському Палаці Спорту працівників медичної сфери з їх професійним святом, нагадуючи, що його політична сила йде до Верховної Ради. Після виступу політика для медиків заспівав Олег Вінник. За підтримки Володимира Скоробагача, який йде №18 за списками «Опозиційного блоку», у дворі будинків по вулиці Академіка Павлова 313, 313а і 313б відбулося свято «Веселе літо в кожен двір», під час якого діти брали участь у конкурсах і змаганнях, танцювали на дискотеці, та ласували морозивом, яке безкоштовно роздавали в одному з наметів.Свята і поздоровлення для дітей влаштовувала також і партія «Національний корпус»,  партія «Наші», нардепи Віктор Остапчук, Володимир Кацуба і Олександр Кірш,  і депутат Харківської обласної ради Олександр Ткаченко. Окрім того, у Харків приїжджали з безкоштовним концертом представники «95 кварталу», які з початку виступу заявили про те, що не будуть агітувати, а наступного дня на Харківщину завітав Святослав Вакарчук, який поспілкувався з усіма бажаючими під пам’ятником Шевченку, а також виступив з концертом на площі Свободи. Перед початком концерту зі сцени виголосили промови представники партії «Голос», яку очолює співак.

Активізувались агітація через благодійні фонди і проекти кандидатів. Так благодійний фонд «Фонд Добро» на території виборчого округу № 168 проводив  конференцію для мам «Мама може все», шаховий турнір для школярів, пісенний конкурс і розігрував квитки на концерти Дана Балана та Олега Вінника. Характерною особливістю цих подій є те, що на них були присутні фотозони, що відповідають стилю агітаційної продукції кандидата Валерія Писаренко, а також містять його ім'я. За підтримки іменного благодійного фонду кандидата Дмитра Шенцева на Харківщині відкриваються ігрові майданчики, стрічку, на яких перерізає сам Шенцев. Також фонд організовує для дітей походи в цирк, дарує тенісні столи школам і привозить надувні гірки на свята в містах. Депутат Харківської облради Олександр Ткаченко, який також балотується до парламенту, створив власний соціальний проект «Смарт молодь», який активно проводить дитячі заходи — майстер класи з танців, лазертаг, купання на пляжі, футбол, покази кіно та розігрують квитки в Інстаграмі.

Протягом червня спостерігачі ОПОРИ більше 70 разів звертались до Національної поліції з заявами про порушення виборчого законодавства. Найчастіше за все — через випадки розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних від різних партій, зокрема «Радикальної партії Олега Ляшка», «Української стратегії», «Опозиційного блоку», «Європейської солідарності» та кандидатів Костянтина Немічева, Валерія Писаренка і Віталія Кошеленка.

ОПОРА фіксувала на Харківщині «чорний піар». Наприклад, Олександр Фельдман, який балотується на 174 окрузі, заявив про те, що невідомі розповсюджують  газети з матеріалами, які містять ознаки агітації  проти кандидата. А вночі 25 червня у 173 одномандатному виборчому окрузі з’явились листівки з ознаками «чорного піару» проти кандидата з цього ж округу Олександра Бакумова. 30 червня у під’їзді будинку по вулиці Тарасівська, 17 робітники замінювали старі віконні рами на нові пластикові, на яких було написане прізвище кандидата в депутати Івана Ракича, який балотується в  окрузі 173, в якому розташований цей будинок. Один з місцевих жителів викликав поліцію і написав заяву, а сам кандидат заявив, що це — провокація невідомих осіб. 

Також спостерігачі виявляли і факти перешкоджання діяльності кандидатів — у червні невідомі двічі трощили і обливали зеленкою та фарбою вхід до офісу «Опозиційної платформи — За життя», який за день до цього відкрив Юрій Бойко.

«Цей період виборчої кампанії на Харківщини характеризується активізацією агітації, як за, так і проти певного кандидата, або партії. Це, закономірно, призводить і до підвищення рівня порушень. Від імені ОПОРИ хочу нагадати, що вся друкована агітація на користь кандидатів і партій, які змагаються за місця в парламенті, має відповідати вимогам Закону України «Про вибори народних депутатів України» і мати вихідні дані, а також фінансуватись виключно з виборчого фонду», — наголосив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)