У виборчому окрузі №190 впродовж минулого тижня спостерігачі ОПОРИ фіксували відсутність вихідних даних у інформаційному бюлетені Радикальної партії Олега Ляшка, який роздавали з партійного намету, та на білбордах партій «Опозиційний блок» і «Європейська Солідарність». З приводу цих фактів ОПОРА написала звернення до поліції.

Партійний бюлетень з результатами соцопитування й анкетою на підтримку ініціативи кандидата

Інформаційний бюлетень «Слово Ляшка», що містив матеріали з ознаками агітації на користь лідера Радикальної партії Олега Ляшка, роздавали 28 червня з партійного намету, розташованого на вулиці Героїв Небесної Сотні, неподалік ринку, в місті Шепетівці. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, друковані матеріали не містили вихідних даних, необхідних відповідно до вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Представниця партії в Шепетівці Галина Веселкова телефоном зазначила, що згідно з інформацією, яку їй надали в юридичному відділі партії на рівні Києва, вони не вважають газету агітаційною, оскільки «вона не містить закликів голосувати та є суто інформаційною».

З порушенням виборчого законодавства опублікували в інформаційному бюлетені матеріал «Рейтинги: у Ляшка росте, у Зеленського падає». Частина 1 статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України» визначає, що при оприлюдненні результатів соціологічних опитувань необхідно вказувати територію, яку охоплювало опитування, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, точне формулювання питань, можливу статистичну похибку. Цієї інформації у бюлетені не зазначили. Аналогічний факт нещодавно зафіксувала ОПОРА й у Чернівецькій області.

Спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції з проханням вивчити, чи поширення зазначеної друкованої продукції з наметів Радикальної партії не порушує виборче законодавство.

Окрім того, в наметі збирали підписи «на підтримку ініціативи Олега Ляшка щодо заборони продажу земель іноземцям і аграрним олігархам». У відповідній анкеті необхідно було вказати свої прізвище, ім’я, по батькові, адресу, контактний телефон і поставити підпис. Внизу форми дрібним шрифтом зазначено: «Своїм підписом підтверджую надання згоди на обробку моїх персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних». До слова, нещодавно в Шепетівці ОПОРА фіксувала збір персональних даних громадян у наметах партії «Українська стратегія Гройсмана».

Як наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, до передачі своїх персональних даних третім особам треба ставитися обережно й відповідально, завжди вимагати пояснення, з якою метою та ким буде використовуватися отримана інформація.

Зовнішня реклама без вихідних даних та пошкоджений білборд

27 червня на трасі між Шепетівкою та Славутою ОПОРА виявила чотири білборди партії «Європейська солідарність» без вихідних даних. Раніше на цих рекламних конструкціях ОПОРА фіксувала рекламу цієї ж політичної сили, також без вихідних даних.

Одразу чотири білборди «Опозиційного блоку» без необхідних вихідних відомостей виявили 26 червня в місті Шепетівці. Таку ж зовнішню рекламу спостерігач ОПОРИ зафіксував 27 червня в місті Славуті. Дизайн білбордів (назва політичної партії, квадрат з позначкою-«пташкою» та гасло «Разом до перемоги!») дає підстави вважати їх агітаційними. Водночас вихідних даних на них немає, лише вказано: «Замовник громадська організація «Опозиційний блок».

Протягом доби один із цих білбордів, а саме на перехресті вулиць Островського та Героїв Небесної Сотні, був заляпаний речовиною зеленого кольору.

Спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції з проханням перевірити зовнішню рекламу партій «Європейська Солідарність» та «Опозиційний блок» на відповідність виборчому законодавству.

У частині 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначається, що друковані агітаційні матеріали повинні містити відомості про їх замовника, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розміщення агітаційної продукції без вказаних вихідних даних забороняється відповідно до частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Згідно зі статтею 212-13 КУпАП розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частини 7 та 8 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» визначають, що партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, і кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансують із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку. Заборонено використання кандидатами у депутати, партіями - суб'єктами виборчого процесу під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів (пункт 4 частини 5 статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

Нещодавно ОПОРА повідомляла, що у виборчому окрузі №190 було встановлено білборди Радикальної партії Олега Ляшка без необхідних вихідних даних.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)