Протягом виборчого процесу спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА моніторять газети Чернівецької області на предмет соціологічних опитувань щодо майбутніх парламентських виборів. Протягом останнього тижня результати таких опитувань були опубліковані у газетах всіх виборчих округів Буковини.

Відповідно до статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів», ЗМІ та інформаційні агентства, які поширюють результати опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, обов’язково повинні зазначати повну назву організації, яка проводила опитування, його замовників та інші відомості, зокрема інформацію про час його проведення, територію, яку охоплювало опитування, розмір та способи формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, точне формулювання питань та дані щодо можливої статистичної похибки.

В окрузі №201 соціологічне опитування було надруковане в газеті «Чернівці» від 20 червня 2019 року. Воно вийшло у статті під назвою «Американські соціологи зафіксували  стрімке падіння рейтингу Тимошенко». Згідно з цією статистикою, найвищі шанси пройти до Верховної Ради України у політичної партії «Слуга народу», інші двоє у трійці лідерів – «Опозиційна платформа «За життя» та «Голос».

Згідно з публікацією, опитування проведене компанією Edison Research з 10 по 13 червня методом телефонного та особистого інтерв’ю в усіх регіонах України, окрім Криму та окупаційної частини Донбасу. Опитано 1103 людини, з яких 1043 телефоном, а 60 – особисто в селах, похибка складає не більше 2,95%.

Опитування цієї ж компанії було опубліковане в газеті, яка випускається в окрузі №203 – «Район-Інфо» від 21 червня 2019 року. Публікація вийшла під тією ж назвою, що й у газеті «Чернівці».

Також ця статистика була надрукована у виборчому окрузі №204 в газеті «Дністрові Зорі» від 21 червня 2019 року.

Зауважимо, що у всіх трьох газетах текст статті та дані опитування були ідентичними. Авторство публікації також належить одній і тій же особі – Ірині Остапенко.

У виборчому окрузі №202 було помічене соціологічне опитування, розміщене у газеті «Слово Ляшка». До слова, друкована продукція не містила вихідних даних. Тут статистика була надрукована у матеріалі під назвою «Рейтинги: у Ляшка росте, у Зеленського падає», а сама назва опитування звучить так: «Хто проходить до парламенту?» Відповідно до публікації, найвищий рейтинг у партій «Слуга народу», «Європейська солідарність» та «Батьківщина», а рейтинг «Радикальної партії Олега Ляшка» нібито стрімко росте.

Згідно з виноскою під статистикою, опитування телефоном проводив соціологічний центр MustLook на кінець травня. Немає жодних даних про те, скільки виборців опитали та протягом якого часового відрізку.

«А ось Олегу Ляшку прогнозують зростання підтримки, пояснюючи це тим, що він – єдиний поки політик, який не боїться опонувати новому Президенту, вказуючи на його помилки», - йдеться у матеріалі газети «Слово Ляшка».

У випадках, які зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області, в газетах «Чернівці, «Дністрові зорі» та «Район-Інфо» не було інформації щодо замовника опитування, території, яку охоплювало опитування, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних та точного формулювання питань.

У газеті «Слово Ляшка» на окрузі №202 не було даних стосовно майже всіх вимог, вказаних у Законі України «Про вибори народних депутатів». Надрукована була тільки інформація про назву компанії, яка проводила опитування, та метод інтерв’ювання. Часові рамки опитування вказані неточно.

«У передвиборчий період дані соціологічних досліджень можуть оприлюднювати з метою маніпуляції вподобанням виборців, оскільки часто в ЗМІ можна натрапити на опитування невідомих соціологічних служб, або ж проведені через телефонні обдзвони чи в мережі Інтернет опитування подають як репрезентативні, тому важливо, щоб під час публікації даних соціологічних досліджень ЗМІ зазначали всі дані, які визначені  Законом», – сказав координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)