Сім кандидатів-мажоритарників та сім політичних партій використовують у своїй інформаційної кампанії  таргетовану політичну рекламу в соціальній мережі Facebook в сегменті Тернопільщини. Про це та про іншу передвиборну активність в соціальній мережі повідомляє ОПОРА. 

Спостерігачі ОПОРИ проводили аналіз проплаченої реклами політичного спрямування у соціальній мережі Facebook протягом тижня, з 22 по 29 червня. Тематика зафіксованих повідомлень є різною. Наприклад, реклама із кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі №165 (м. Зборів) Іваном Чайківським стосувалася його благодійності. Він подарував від компанії «Агропродсервіс» для Козівської центральної районної лікарні електрокоагулятор. Про це йшлось у відеоролику інтернет телебачення МедіаТОР.

В іншій рекламі кандидата у депутати Чайківського висвітлено відкриття пам’ятника Христу-Спасителю у селі Настасів з нагоди 20-літнього ювілею компанії «Агропродсервіс», генеральним директором та засновником якої він є.

У сюжеті телеканалу Тернопіль 1, який з’являвся рекламою у стрічці новин, була висвітлена ініціатива кандидата у депутати Максима Черкашина (округ №163, м. Тернопіль) щодо будівництва житлового комплексу для випускників інтернатів.

Реклама «Правова держава – це постійна праця» - Леонід Бицюра про Конституцію» містила привітання кандидата-мажоритарника округу №163 (м. Тернопіль) з нагоди Дня Конституції України.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували дві реклами, які стосувалися кандидата у депутати Степана Барни (округ №163, м. Тернопіль). Перша висвітлювала його думки щодо скасування санкцій Парламентської Асамблеї Ради Європи проти російської делегації. А друга містила привітання випускників.

Також у таргетованій рекламі зустрічаються відеоролики про візити кандидатів у депутати на Тернопільщину. Такого роду повідомлення були зафіксовані від партії «Голос» та Петра Порошенка. Тур змін на Тернопільщині відбувався 15-16 червня, а Порошенко відвідав область 28 червня.

Партії «Голос», «Європейська солідарність», Об’єднання «Самопоміч», «Сила людей», «Слуга народу» та Партія Шарія через проплачені повідомлення представляють свої команди, закликають приєднатися чи голосувати за них.


А партія «Опозиційний блок» таким чином поширила звернення до президента Володимира Зеленського, прийнявши участь у запропонованому ним флешмобі до Дня Конституції України.

Окрім цього, спостерігачі ОПОРИ серед реклами мережі Facebook зафіксували передвиборну агітацію кандидатів Андрія Богданця і Богдана Брича (округ №163, м. Тернопіль) та Володимира Кравця (округ №164, м. Збараж)

Поряд з тим, у соціальній мережі проводяться флешмоби у підтримку кандидатів у депутати, які балотуються в одномандатних виборчих округах Тернопільщини. Наприклад, Василь Мартюк (округ №165, м. Зборів) на своїй сторінці розмістив посилання на фоторамку для аватарки користувачів соціальної мережі «Мій ГОЛОС за Василя Мартюка», яку вже використовують його прихильники. Такого ж дизайну фоторамки мають інші кандидати-мажоритарники Тернопільщини від партії «Голос» Віта Салко (округ №164) і Олег Вітвіцький (округ №166).

Подібно свою підтримку у соціальній мережі Facebook проявляють прихильники кандидата у депутати Івана Сороколіта, який балотується в одномандатному виборчому окрузі №163 (м. Тернопіль). Окрім цього, у дописах з хештегом #заСороколіта вони розповідають чому підтримують саме цього кандидата, кожного разу передаючи естафету іншій особі.

Таргетована реклама у соціальній мережі – це налаштована на певну аудиторію та проплачена реклама. На початку 2019 року компанія Facebook вела обмеження щодо використання політичної реклами. Тепер, щоб запобігти виборчим маніпуляціям, реклама у Facebook в Україні може бути розміщена лише тими рекламодавцями, які розташовані на її території.

«Найбільшою проблемою політичної реклами у соціальній мережі є те, що її використання не врегульоване Законом України «Про вибори народних депутатів України». Така ж ситуація складалася під час президентської кампанії. Тоді, наприклад, у «день тиші» була зафіксована передвиборна агітація в мережі Facebook», - коментує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)