Святослав Вакарчук та його команда 15-16 червня відвідали Тернопільщину. Вакарчук провів зустрічі в Бучачі, Бережанах, Теребовлі та Тернополі. В обласному центрі також відбувся безкоштовний концерт гурту «Океан Ельзи». Протягом двох днів волонтери та представники партії в брендованому автобусі відвідували районні центри області. Вони розмовляли з мешканцями, роздавали буклети та пропонували заповнити анкети. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

16 червня на Театральному Майдані у місті Тернополі відбулася зустріч з командою політичної партії «Голос». Громаді представили потенційних кандидатів, які балотуватимуться у народні депутати України від партії «Голос» в одномандатних виборчих округах Тернопільської області. Ними є: Максим Черкашин (округ №163, м. Тернопіль), Віолетта Салко (округ №164, м. Збараж), Василь Мартюк (округ №165, м. Зборів), Олег Вітвіцький (округ №166, м. Теребовля) і Алла Квач (округ №167, м. Чортків).

На цьому брифінгу лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук розповідав про основні завдання їхньої політичної сили. Також на сцені були присутні Олександра Устінова, Ярослав Юрчишин, Андрій Шараскін, Сергій Притула, Орест Луцишин та Богдан Яремко, які є потенційними кандидатами від партії «Голос» в загальнодержавному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня.

Після презентації партії на цій же сцені відбувся безкоштовний концерт гурту «Океан Ельзи». На початку якого Вакарчук пообіцяв, що під час виступу агітації не буде. Протягом концерту агітації не було зафіксовано. По завершенні на екранах з'явилася реклама партії «Голос».

Поза тим, годиною раніше у Тернопільському прес-клубі відбулася зустріч представників партії «Голос» з представниками медіа. Там Святослав Вакарчук пояснив причини, чому вирішив балотуватися до парламенту, а також розповідав про людей, які сформували його команду.

На питання журналістки Євгенії Цебрій з інтернет видання «Терміново» про те, чи не вважає партія «Голос» безкоштовний концерт гурту «Океан Ельзи» непрямим підкупом виборців, Вакарчук заперечив. Він пояснив, що виступ буде після брифінгу і під час нього не буде агітації. А Сергій Притула додав, що концерт відкритий для прихильників усіх партій.

Окрім цього протягом 15-16 червня Святослав Вакарчук, в рамках «Туру змін», зустрічався з громадою у містах Бучачі, Бережанах та Теребовлі. А 16 червня він також взяв участь у забігу тернопільського півмарафону на дистанції 5 км.

Спостерігачі ОПОРИ побували на подіях у Бережанах та Теребовлі. В першому районному центрі лідер партії «Голос» зустрівся з мешканцями на площі Ринок, а в другому відкрив коворкінг по вулиці Князя Василька, 83. В обох випадках лідер партії розповідав про переваги своєї політичної сили та запрошував на концерт гурту «Океан Ельзи» в Тернополі.

Загалом, протягом двох днів волонтери, представники політсили «Голос» та заявлені партією депутати-мажоритарники на брендованому автобусі із написом «Твій голос змінює все» відвідали районні центри: Козову, Зборів, Збараж, Ланівці, Підволочиськ, Заліщики, Борщів, Бучач, Бережани, Теребовлю та інші населені пункти області.

Спостерігачі ОПОРИ побували на події в селищі Козова. Анонс про неї попередньо розмістив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook Василь Мартюк (потенційний кандидат у депутати в одномандатному виборчому окрузі №165).

Інформаційною кампанією у Козовій займались декілька груп волонтерів, а також Василь Мартюк. Вони підходили до перехожих і запитували: «Чи чули про партію «Голос» і як ставитесь до неї?». Роздавали буклети «Нова політика» із логотипом партії і підписом «Голос партія справжніх змін» та описом основних напрямків діяльності партії.

Волонтери пропонували також заповнити анкету прихильника із назвою «Анкета для зворотнього зв’язку». Серед переліку питань були загальні відомості про респондента (населений пункт, ім’я, вік, стать, освіта) і контакти (номер телефону та електронна пошта). Окрім цього, була наявна графа «Найбільша проблема для вашого міста/села». А ще із переліку варіантів в анкеті пропонувалось вибрати: Чим би ви хотіли займатись в партії «Голос»? Один із волонтерів повідомив спостерігачам ОПОРИ, що збирають контактні дані для того, щоб комунікувати з людьми під час виборів і після них.

Також представники команди партії «Голос» розвішували по населеному пункту плакати з написом «Щоб закінчилась епоха бідності, має закінчитись епоха безкарності» й анонси про зустріч зі Святославом Вакарчуком та лідерами партії «Голос» у місті Тернополі. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщення цієї рекламної продукції на електроопорах та зробили зауваження волонтерам, нагадавши, що це заборонено частиною 7 статті 8 Закону України «Про рекламу».

«Станом на 16 червня Центральна виборча комісія офіційно ще не зареєструвала жодного кандидата з партії «Голос» на позачергових виборах народних депутатів України ні у загальнодержавному окрузі, ні в одномандатних виборчих округах. Тобто партія «Голос» наразі не є суб’єктом виборчого процесу, тому у вищезазначених подіях ми не можемо говорити про наявність порушень норм Закону України «Про вибори народних депутатів України», -  коментує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

6 червня Центральна виборча комісія опублікувала повідомлення для потенційних кандидатів, де вказано, що ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.