У 106 одномандатному виборчому окрузі Луганської області, який охоплює місто Сєвєродонецьк,  кандидатами у народні депутати України з різницею  у 5 календарних днів  висунулися дві чоловіка з прізвищем «Фурман». У 107, 112,113 ОВО у якості кандидатів у народні депутати балотуються 4 людини із прізвищем «Зеленський».

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Так, Юрій Фурман, зареєстрований Центрвиборчкомом 17 червня поточного року як кандидат-самовисуванець, є представником політичної партії «Наш край» та радником голови благодійної організації «Фонд Сергія Шахова». Крім того, Юрій Фурман є депутатом Сєвєродонецької міської раді від «Нашого краю». При цьому, зазначена особа з кінця травня позиціонувалася функціонерами політичної партії «Наш край» як майбутній висуванець у нардепи від так званої «команди Сергія Шахова».

ОПОРА вже неодноразово фіксувала можливі порушення «принципів чесної політичної конкуренції» з боку Юрія Фурмана, насамперед, ймовірні випадки дочасної агітації, такі як роздача цукрових наборів населенню, друкованих матеріалів з ознаками політичної реклами та надання безоплатних транспортних послуг в межах його виборчого округу.

Натомість зареєстрований 22 червня  ЦВК України в якості кандидата-мажоритарника Фурман Андрій Леонідович на 22 роки молодший від свого «тезки» та працює директором КДЮСШ № 2 міста Сєвєродонецька. Також він є засновником та заступником голови правління  громадської організації «Федерація велосипедного спорту Луганської області».

Помічник-консультант народного депутата України Сергія Шахова Ігор Слєсарєв вважає, що висування Андрія Фурмана є політичним прийомом, спрямованим проти кандидата від «команди Шахова»: «це політична технологія. Ігор Бутков (лідер Сєвєродонецької міської організації політичної партії «Опозиційний блок» - ОПОРА) спеціально зареєстрував двійника для того, аби відтягнути голоси. Брудна технологія».

Нагадаємо, що найбільша кількість «двійників» зареєстрована у 113 одномандатному виборчому окрузі на Луганщині: загалом – три пари кандидатів-носіїв аналогічних прізвищ.

Крім того, у різних ОВО області також фіксується «засилля тезок» чинного президента, що також за певних умов можна розцінювати як варіацію виборчої технології з відтягування голосів.  Так, у 107 окрузі балотується луганчанин Олег Зеленський; у 112 – стахановчанин Сергій Зеленський; у 113 – мешканці Білокуракинського та Марківського районів Луганщини Василь Зеленський та Олександр Зеленський відповідно. 

Громадянська мережа ОПОРА закликає усіх учасників виборчого процесу утриматись від використання непрозорих та сумнівних політичних технологій під час виборів, навіть, якщо вони формально не порушують норм чинного законодавства.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)