Протягом першої декади червня у 106, 113 та 114 територіальних виборчих округах Луганської області розповсюджуються друковані матеріали та зовнішня реклама політичного характеру на користь можливих висуванців за вказаними одномандатними виборчими округами. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, в межах 106 ТВО (центр – місто Сєвєродонецьк) зафіксовано розповсюдження газети «Наш край» («Газета команди Шахова»), примірник № 10 (71) за травень – червень 2019 року, на першій шпальті якої народний депутат України Сергій Шахов виступає із заявою, що «Фурман Юрий Анатольевич работает с народом и для народа. И я полностью его поддерживаю».

Водночас, на третій сторінці випуску розміщена окрема стаття під назвою «Кандидат в народные депутаты Украины Юрий Фурман – о главных проблемах Луганщины и способах их решения» у формі інтерв’ю з кольоровим фото самого представника «Команди Сергія Шахова». На останній – розміщена публікація щодо місця та часу роботи приймальні Юрія Фурмана. Сам Юрій Фурман позиціонується як кандидат у народні депутати України від політичної партії «Наш край» по 106 територіальному виборчому округу (з центром у місті Сєвєродонецька): «…В Северодонецке от команды Сергея Шахова на выборы идет Фурман Юрий Анатольевич…». В той же час, станом на 14 червня Фурман не зареєстрований кандидатом у депутати.

Крім того, представники ОПОРИ також зафіксували, що у Сєвєродонецьку та прилеглих населених пунктах (також входять до 106 ТВО) здійснює пасажирські перевезення «соціальний автобус» з написом «Юрий Фурман – Наш Край», виконаним у кольоровій палітрі партії «Наш край».

Поряд із цим, в окрузі також активно розповсюджуються примірники інформаційного бюлетеню громадської організації «Сєвєродонецьк – комфортне місто» з однойменною назвою.  На сторінках видання свою думку з приводу благоустрою Сєвєродонецька висловлює голова правління зазначеної організації Олег Жебський (на президентських виборах був довіреною особою Юлії Тимошенко і брав участь в якості мецената у заходах на її підтримку у Сєвєродонецку). При цьому, у самому бюлетені зазначається, що уродженець Миколаєва Олег Жебський разом з однодумцями заснував зазначене громадське об’єднання тільки у квітні 2019 року. Сама організація, за даними онлайн-сервісу «Opendatabot», зареєстрована у Сєвєродонецьку, а її засновником, поряд з Олегом Жебським, є очільник Луганської обласної організації політичної партії «Єдиний центр», представник передвиборчого штабу Анатолія Гриценка - 2019 на Луганщині Андрій Блінов.

У 113 окрузі (центр – місто Сватово), зокрема, у Кремінній та Кремінському районі представники ОПОРИ зафіксували розміщення білбордів народного депутата Віталія Курила (обраний у 2014 році за 113 ТВО) з привітанням земляків з нагоди Святої Трійці. Водночас, нардеп протягом тижня брав активну участь у масових заходах та спортивних змаганнях в межах 113 виборчого округу: Сватове та Сватівській район (відкриття стадіону, ремонтні роботи на дорогах), Кремінній (турнір з велоспорту), Новоайдарі та Новоайдарському районі (публічні візити до об’єктів інфраструктури, участь у відкритті військово-патріотичної гри «Джура») тощо. Натомість, згідно зі своїми заявами у Facebook Віталій Курило «вибив гроші у Києві» на відновлення мосту через річку Айдар та відновлення автодоріг на Старобільщині, у зв’язку з чим закликає громадськість долучитися до контролю якості виконання зазначених робіт.

На території 114 округу (центр – смт. Біловодськ) продовжують свою діяльність волонтери «Нашого краю», які надають місцевому населенню безкоштовну благодійну допомогу у вигляді 5-кілограмових пакунків з цукром у супроводі  матеріалів політичної реклами (газети «Наш край» та бланками звернень до народного депутат Сергія Шахова, обраного за цим округом у 2016 році).

Паралельно з цим, продовжує діяльність в Біловодському районі  іменний фонд екс-нардепа  Валерія Мошенського (висував свою кандидатуру в якості депутата Верховної Ради України за цим округом  у 2014 та 2016 роках). Зокрема, був спонсором дитячо-юнацького фестивалю музичної творчості «Наша Батьківщина», який супроводжувався наданням конкурсантам грошової винагороди та солодких подарунків у пакетах з маркуванням «Фонд Мошенського».  Крім того, ОПОРА вже повідомляла, що на території  Біловодщини Фонд Мошенського продовжує реалізацію проекту «Маю право», який полягає у безкоштовному наданні юридичних послуг населенню.

Згідно з частиною 1 статті 70 «строки проведення передвиборної агітації» Закону України «Про вибори народних депутатів України», «…кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати…».

Водночас, нагадаємо, що вимоги щодо обмеження передвиборної агітації, в тому числі пов`язані з наданням товарів робіт і послуг поширюються виключно на партії та кандидатів в депутати, які зареєстровані ЦВК. При цьому, на думку координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області зазначені дії можуть протирічити Закону у частині, що стосується порушення рівності прав і можливостей суб’єктів виборчого процесу.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області  нагадує, що раніше ЦВК звернулася до політичних партій, які висуватимуть кандидатів, та осіб, які балотуватимуться кандидатами в депутати з приводу дотримання вимог щодо передвиборної агітації та повідомила, що ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)