У червні на білбордах Луганської області представлені 4 зареєстровані кандидати у народні депутати України та 2 політичні партії. При цьому, їхня рекламна продукція займає близько 43% (80 щитів) від загальної кількості металоконструкцій в області. Про це повідомляють рекламні агентства області, а також спостерігачі ОПОРИ.

На період дослідження (23 червня), в області налічувалося 186 офіційно встановлених металоконструкцій, які призначені та готові до використання в якості білбордів. З них 117 знаходиться у  трьох містах: Сєвєродонецьку (49), Лисичанську (46) та Рубіжному (22). У сільській місцевості розташовано 69 білбордів.

Якщо під час усієї президентської кампанії найбільша концентрація агітаційних матеріалів, розміщених на рекламних щитах, фіксувалася у найбільш урбанізованому регіоні області з великою густотою населення – агломерації «Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Рубіжне», то парламентська кампанія вже в перший місяць проявила свої відмінності та особливості. Зокрема, це пов’язано з тим, що принципи проведення агітації на парламентських виборах з одномандатними виборчими округами вносять свої корективи через безпосередню суб’єктну представленість кандидата у конкретному окрузі (нівелює принцип розташування реклами у густонаселених районах на користь рівномірної представленості на території висування).

Втім, якщо на президентських виборах найбільшу представленість у цьому сегменті впевнено зберігав Петро Порошенко, то на парламентських - очолювана ним партія «Європейська солідарність», (постери «Захистимо європейське майбутнє України. Європейська солідарність» з портретними зображеннями Ірини Геращенко та Михайла Забродського, а також «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся! Європейська солідарність» з обличчям Петра Порошенка). Зокрема, рекламні матеріали на користь партії «Європейська солідарність» займають майже п’яту частину (19,35% - 36 постерів) регіонального ринку зовнішньої реклами і представлені майже рівномірно по усій області (Сєвєродонецьк – 8, Лисичанськ – 5, Рубіжне – 3, Попасна – 3, Кремінна – 1, Сватово – 2, Старобільськ – 2, Біловодськ – 2, Новопсков – 1, Марківка – 3, Троїцьке – 4, Щастя – по 2).

На другому місці за обсягами використання візуальної реклами на металоконструкціях Луганщини займає «Опозиційна платформа – за життя». Її постери «Оппозиционная платформа – за жизнь. Объединились ради мира» займають 29 щитів у регіоні, тобто 15,5 %. З них у містах обласного значення – 17 (14,5% від загальної кількості у Сєвєродонецьку – Лисичанську – Рубіжному: 8 у Лисичанську, 4 у Сєвєродонецьку та 5 у Рубіжному), у сільській місцевості – 12 (17,3% від загальної кількості «сільських» бордів: 9 у Старобільську та 3 у Попасній).

Серед кандидатів – мажоритарників перше місце в розрізі присутності на рекламних площинах займає чинний народний депутат України Віталій Курило (обраний у 2014 році у 113 одномандатному виборчому окрузі Луганської області, з 13 червня 2019 року також є кандидатом – самовисуванцем у цьому окрузі). Так, білборди із його зображенням («Дорогі земляки, вітаю зі святом Святої Трійці! Ваш народний й депутат України Віталій Курило») у кількості 9 постерів зафіксовані у  4 з 6 районів, які входять до 113 ОВО: 3 – у Кремінній, по 2 – у Старобільску, Білокуракино та Новоайдарському районі. Загалом, друкована візуальна продукція Віталія Курила займає четверту частину загальної кількості рекламних конструкцій, розташованих в межах його виборчого округу (9 з 34 або 26,5%).

Представленість на носіях зовнішньої реклами усіх інших кандидатів-мажоритарників (позиціонуються як представники «команди» очільника обласного осередку партії «Наш край», народного депутата України Сергія Шахова, обраного у 2016 році в 114 ОВО Луганської області) у сукупності складає 6 рекламних щитів (3% від загальної кількості в області). Так, у Рубіжному розміщено 2 борди із зображенням Сергія Вельможного (самовисування з 14 червня 2019 року), у Лисичанську – 2 із зображенням Олександра Сухова (самовисування з 15 червня 2019 року), у Кремінній – 2 із зображенням Олександра Лукашева (тоді як його батько Анатолій Лукашев є самовисуванцем з 19 червня 2019 року, що може бути політичною технологією).


При цьому, як зазначалось раніше, 18-20 червня представники ОПОРИ звернулися до органів Нацполіції із заявами про можливе порушення усіма вищезазначеними особами чинного законодавства, зокрема, ч. 23 статті 74 Закону України «Про  вибори народних депутатів України», а також статті 212-13 Кодексу України про  адміністративні правопорушення (у частині, що стосується відсутності відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів).

Слід зазначити, що в результаті моніторингу представниками ОПОРИ середня ціна місячної оренди 1 рекламної конструкції в регіоні у червні коливається в межах 3-5 тисяч гривень (сільська/міська місцевість). Роздруківка стандартного розміру постера коштує 400 гривень, а його поклейка – 450 гривень. Загалом «утримання» 1 рекламного матеріалу на білборді в адмінцентрі області обходиться політикам в середньому – 6000 тисяч гривень  (тоді як у сільській місцевості – близько 3500 гривень). Таким чином, є змога оцінити загальні витрати політичних штабів на цей напрямок агітаційної роботи на Луганщині.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що передвиборна  агітація розпочинається кандидатом у депутати з дня, наступного за днем прийняття  виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування (ч. 1 - 2  ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)