У лютому на білбордах Луганської області представлені тільки 6 з 44 зареєстрованих кандидатів у Президенти України. При цьому, їхня агітаційна продукція займає близько 59,5% від загальної кількості металоконструкцій в області.

Найбільша концентрація агітаційних матеріалів, розміщених на рекламних щитах, традиційно фіксується у найбільш урбанізованому регіоні області з великою густотою населення – агломерації Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Рубіжне. Про це повідомляють рекламні агентства області, а також спостерігачі ОПОРИ.

На період дослідження в області налічувалося 173 офіційно встановлені металоконструкції, призначені та готові до використання в якості білбордів. З них 106 знаходиться у  трьох містах: Сєвєродонецьку (38), Лисичанську (46) та Рубіжному (22).

Найбільшу представленість у цьому сегменті зберіг чинний Президент Петро Порошенко («Кандидатів багато – президент один. Петро Олексійович Порошенко», «15 грудня 2018 року. Цей день увійшов в історію! Президент України Петро Порошенко»). Зокрема, агітматеріали на його користь займають 30% у агломерації (32 борди: Сєвєродонецьк – 16, Лисичанськ – 12, Рубіжне - 4) та 34% (23 борди: Попасна – 5, Кремінна – 4, Сватово – 1, Старобільськ – 3, Біловодськ – 2, Білокуракине – 1, Новопсков – 2, Марківка – 2, Троїцьке – 2, Новоайдар – 1) у сільській місцевості. Загалом ця цифра становить 31,8 % за область.

 

На другому місці за обсягами використання політичної реклами на рекламних металоконструкціях Луганщини займає Юлія Тимошенко. Її постери «Новий курс України. Зміни, на які всі чекають. Юлія Тимошенко 2019» займають 17 щитів у регіоні, тобто 9,8 %. З них у містах обласного значення – 12 (11% від загальної кількості у Сєвєродонецьку – Лисичанську – Рубіжному: 9 у Лисичанську та 3 у Рубіжному), у сільській місцевості – 5 (7,5% від загальної кількості «сільських» бордів: 3 у Старобільську та 2 у Кремінній).

Третє місце в розрізі присутності на рекламних площинах займає Юрій Бойко («Юрій Бойко. Мир в Україні. Опозиційна платформа «За життя»). Його агітаційна продукція у кількості 16 білбордів розташована  виключно у вищезазначеній агломерації і складає 9,2% від загальної кількості і 15% від міської (11 у Сєвєродонецьку, 3 у Рубіжному та 2 у Лисичанську).

Порівняно з ними, меншу зацікавленість до цього сегменту рекламного ринку регіону проявили Сергій Тарута («Країна запрацює. Тарута. Управлінець») та Анатолій Гриценко («Чесний президент служитиме людям. Програма Анатолія Гриценка. Чесних більше»). Сергій Тарута розмістив у регіоні 5 білбордів (по 1 – у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Кремінній, 2 – у Старобільську), тоді як Анатолій Гриценко – тільки 4 (по 1 – у Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному та Кремінній). Євгеній Мураєв також представлений на 4 білбордах («Наші. Наша правда, наша  сила, наш час. Лідер партії Євгеній Мураєв») у Лисичанську – 2, Рубіжному – 1, Кремінній – 1.

При цьому, спірним є питання щодо віднесення до політичної агітації 2 бордів «Слуга народу – президент. Як не крути», розташовані у м. Щастя та смт. Макарове Станично-Луганського району.

Слід зазначити, що середня ціна місячної оренди 1 металоконструкції в регіоні у лютому коливається в межах 3-5 тисяч гривень (сільська/міська місцевість). Роздруківка стандартного розміру постера коштує 300 гривень, а його поклейка – 400 гривень. Загалом «утримання» 1 рекламного матеріалу на білборді в адмінцентрі області обходиться політикам в середньому – 5500 тисяч гривень  (тоді як у сільській місцевості – близько 3500 гривень). Таким чином, ми маємо змогу оцінити загальні витрати політичних штабів на цей напрямок агітаційної роботи на Луганщині.

Нагадаємо, відповідно до ст. 57 ЗУ «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.