На святкуванні дня міста у смт Чемерівцях Хмельницької області чинний нардеп та кандидат у народні депутати Олександр Герега обіцяв завершити облаштування місцевого парку, зробити тротуар на одній із вулиць, започаткувати проєкт із ремонту дахів багатоповерхівок. Тимчасом мешканців селища пригощали кавою від нардепа, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Виступаючи у Чемерівцях на день міста, 21 червня, Олександр Герега, який є чинним народним депутатом в одномандатному виборчому окрузі №192, а з 13 червня – ще й кандидатом у народні депутати в цьому ж окрузі, обіцяв присутнім чимало поліпшень у селищній інфраструктурі.

Зокрема, згадуючи про вже зроблене в місцевому парку, депутат-кандидат зазначив: «Я думаю, що до наступного дня міста ми не тільки завершимо всі виходи, облаштувавши їх прекрасною бруківкою, а я думаю, що ми деякі речі, які будуть секретом для… громади, ми також зробимо».

Відтак Олександр Герега взяв на себе зобов'язання зробити тротуар на вулиці Миру в Чемерівцях, а також розповів, що разом із головою Чемеровецької ОТГ починають у селищі проєкт «Червоні дахи».

Як пояснив сам голова громади Олександр Собань, вони з депутатом домовились приступити до спільного ремонту дахів багатоповерхівок: «По проекту: 40, 30 на 30. 30 – громада, 30 – жильці, 40 відсотків вартості проекту бере на себе Олександр Володимирович і команда «Епіцентру». А депутат додав: «Поки йдуть вибори, ми будем займатися проєктом, щоб не сказали, що знов ми когось купляємо. А вибори закінчаться – зразу приступаєм до ремонту».

Подарунком для чемерівчан стала кава від Олександра Гереги.

«Ми привезли вам ще один проєкт. А це справжня кава. Це молоді люди, які хочуть вас, чемерівчан, навчити, як пити каву, справжню. Це дуже цікаво. І ви почуєте багато сьогодні прекрасних консультацій. Ніби простий такий продукт, але скільки в ньому глибини», – розповів зі сцени депутат і водночас кандидат.

«Хочу попередити усіх кандидатів, що Закон України «Про вибори народних депутатів України» забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт тощо. Такі дії, що супроводжуються закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Передвиборчою агітацією вважаються здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України (частина 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Нещодавно ОПОРА повідомляла, що на Хмельниччині подарунки від кандидатів з нагоди професійного свята отримали медики.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.