З нагоди професійного свята медики Нетішина, Красилова, Дунаєвець та Городка отримали подарунки від кандидатів у народні депутати Вадима Лозового й Олександра Гереги. У переліку презентів – плазмовий телевізор, ноутбуки та автівка швидкої допомоги, повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Інформацію про участь ексголови Хмельницької обласної державної адміністрації, а з 13 червня кандидата в народні депутати України Вадима Лозового в урочистостях з нагоди Дня медика, які відбувалися у Нетішині, спостерігачі ОПОРИ виявили в групі «ЗА Конкретні Справи – Нетішин».

15 червня в групі розмістили допис такого змісту: «Голова Хмельницької ОДА Вадим Лозовий представник команди ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ, а нині кандидат в депутати до Верховної Ради України від міста Нетішина привітав медичних працівників міста з професійним святом. Також з нагоди професійного свята представником ГО ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ для медичних закладів були вручені цінні подарунки - великий плазмовий телевізор та сучасний ноутбук».

На сторінці «Виконавчий комітет Нетішинської міської ради» 14 червня транслювали вітальну промову Вадима Лозового. Виступаючи перед медиками, ексголова ОДА, зокрема, зазначив: «Не буду гріха таїти або таємницю робити: я планую висуватись по 189 округу кандидатом в народні депутати. Тому звісно, що готовий допомагати і в подальшому працювати і потужно розвивати нашу Нетішинську громаду і наших людей в місті Нетішині. І буду все для цього робити. Мені вдалося, повірте, за рік роботи головою адміністрації зробити багато для області. Єдине, що можу сказати коротко, з 21 місця область сьогодні посідає 9. Ми сьогодні відновили роботу аеропорту, ми сьогодні будуємо дитячу обласну дитячу лікарню і ми робимо багато-багато правильних речей, які відновлять економіку, які дадуть потужний поштовх нашій області».

У закритій групі «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ! Хмельниччина» 14 червня повідомили, що для медиків Красилівської ЦРЛ «Вадим Лозовий та благодійний фонд Олександра та Галини Герег презентували новеньку європейську автівку швидкої допомоги». Розповів про це і сам кандидат на своїй сторінці у Facebook.

Ноутбуки «від народного депутата України О.В. Гереги» отримали медичні працівники Дунаєвеччини. Про це йдеться у ще одному дописі в закритій групі «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ! Хмельниччина».

Як розповідає онлайн-видання «Наш Городок», «14 червня 2019 року, в приміщенні Городоцького міського Будинку культури відбулися урочисті заходи. Привітати медиків завітав народний депутат України, почесний житель міста Городок Олександр Володимирович Герега. Крім потрібних і стратегічно важливих для галузі охорони здоров’я Городоччини об’єктів, введених у дію за сприяння Олександра Гереги, медики району отримали й особисті подарунки від Хмельницької обласної громадської організації «За конкретні справи». Нагадаємо, що 12.04.2019 року в Городоцькій центральній районній лікарні було відкрито новий лікувальний корпус на 120 ліжкомісць, у якому встановлено нове сучасне медичне обладнання. Саме такий подарунок  працівникам лікарні та усій городоцькій громаді зробив народний депутат України Олександр Герега. За словами медиків, це відділення значно покращить медичне обслуговування жителів району».

Треба зазначити, що Олександра Герегу уже двічі обирали народним депутатом від виборчого округу №192 на Хмельниччині. Він є лідером партії «За конкретні справи» та одним із засновників Хмельницької обласної громадської організації «За конкретні справи». Вадим Лозовий був депутатом обласної ради від партії «За конкретні справи», головою Хмельницької ОДА (звільнений 11 червня цього року). Як повідомляє сайт партії «За конкретні справи», на партійному з’їзді, який відбувся 9 червня, делегати одноголосно підтримали пропозиції щодо висунення Олександра Гереги та Вадима Лозового кандидатами в народні депутати України на позачергових парламентських виборах, що мають відбутися у липні. 13 червня їх зареєструвала ЦВК – Олександра Герегу в окрузі №192, а Вадима Лозового в окрузі №189.

«Практика використання кандидатами своїх громадських та благодійних організацій у період передвиборчих кампаній в Україні, зокрема і в нашій області, дуже поширена. І ОПОРА неодноразово вказувала на цю проблему. Тому вкотре хочу наголосити, що Закон України «Про вибори народних депутатів України» забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт тощо. Такі дії, що супроводжуються закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Передвиборчою агітацією вважаються здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України (частина 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»). Згідно з частина 14 статті 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Принагідно слід нагадати органам місцевого самоврядування, що відповідно до пункту 2 частини 1 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» їм забороняється участь у передвиборній агітації. Саме рівне і неупереджене ставлення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових і посадових осіб до кандидатів у депутати, партій – суб'єктів виборчого процесу забезпечує рівність їхніх прав і можливостей брати участь у виборчому процесі. Журналісти ж мають пам’ятати, що передвиборна агітація з використанням засобів масової інформації усіх форм власності має проводитися з дотриманням принципу рівних умов (частина 1 статті 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)