У Черкасах 19 червня у одному з приміщень окружної виборчої комісії №195 (Черкаси, Соснівський район) проводили безкоштовне діагностування зору та роздавали газети із зображенням потенційного кандидата в депутати у цьому окрузі Євгенія Курбета.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

За словами голови окружної виборчої комісії Ростислава Ременюка 18 червня, ОВК підготувала один з кабінетів для діловодів. Коли сьогодні, 19 червня, представники комісії прийшли у приміщення, то виявили ‑ у цьому кабінеті проводять безкоштовну перевірку зору для жителів мікрорайону. Також вони помітили в кабінеті портрет потенційного кандидата в депутати Євгенія Курбета.

Коли на місце прибув спостерігач ОПОРИ, він побачив у приміщенні двох чоловіків спортивної зовнішності, які зазначили, що представляють громадську ініціативу «ЛАД». Чоловіки заявили, що проблем у цій акції не бачать і агітацією не займаються. На сторінці «ЛАД» у Фейсбуці зазначається, що ініціатива створена 14 жовтня 2018 року. Там же вказано, що Курбет є «ідейним натхненником створення організації». Сама сторінка створена 30 грудня минулого року. Того ж дня там почала з’являтися інформація про різні активності проєкту. 

Спостерігач ОПОРИ виявив у приміщенні газети із зображенням Євгенія Курбета і сфотографував їх. На що отримав зауваження від одного з чоловіків, який попросив видалити фото. Також спостерігач попросив газету, однак її йому не дали. Друковану продукцію заховали.

Відео зняте представником Громадянської мережі ОПОРА

«Я спілкувався із директором Палацу Молоді, де знаходиться приміщення нашої ОВК, Нодарі Расопідзе. З його слів, він справді надав кабінет в оренду громадський організації на один день. Документів, правда, не показував і обіцяв, що це більше не повториться», - розповідає голова комісії Ростислав Ременюк.

«Згідно з частиною 1 статті 70 закону «Про вибори народних депутатів України», кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Згідно з частиною 14 ст. 74, забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Євген Курбет оголосив про намір балотуватись і проводить зустрічі з агітацією, проте ще не є офіційно зареєстрованим ЦВК кандидатом. Більше того, послуги формально надаються громадською ініціативою, почесним членом наглядової ради якої є Курбет. Тому не можна наразі говорити про порушення ним Закону. Однак такі дії є очевидним порушенням виборчих стандартів», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Відео надане очевидцями подій

Нагадаємо, військовий комісар Черкащини роздає насіння, окуляри, страхові поліси та поїздки в зоопарк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.