Окружна виборча комісія №195 лише вчора, 11 червня,  повноцінно розпочала свою роботу. Станом на 12 червня на приміщенні, де знаходиться комісія, досі відсутня інформаційна вивіска.  Лише сьогодні вперше з’явився черговий.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Так, сьогодні, 12 червня, на приміщенні комісії (м. Черкаси, Сумгаїтська, 12, «Палац молоді») досі відсутня вивіска та інформаційний стенд (пункт 12 частина 2 статті 32  Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

До вчора також був відсутній графік чергування і відповідно чергові (працівники, чи члени комісії або ж представники керівного складу).  Але після засідання, на якому вчора зібралися 12 осіб, сьогодні черговий уже з’явився.

Своє перше засідання, на якому комісія набула повноважень, вона провела 3 червня. На ньому зібралося 11 з 18 членів комісії.

5 червня відбулася заміна голови комісії. Валерій Лисенко достроково припинив повноваження, натомість їх набув Ростислав Ременюк (за поданням «Об’єднання «САМОПОМІЧ»). Друга заміна в керівному складі відбулася 11 червня. За поданням ВО «Батьківщина» секретарем комісії стала Тетяна Степаніщенко. Зазначимо, що вона є чинним членом міської ТВК від партії «Патріот».

Попереднє комісії, яке відбулось і мало кворум, провели ще 6 червня. «Ми вже двічі поспіль не можемо зібрати засідання, бо понаставляли людей, які ігнорують засідання і ми не можемо нічого зробити,» - нарікав голова комісії Ростислав Ременюк.

Працівники «Палацу молоді» розповіли активістам ОПОРИ, що інколи члени комісії приходили  на засідання, але в постійному режимі комісія не працює. Існує домовленість, що ОВК займе приміщення після 18-го червня, після того як у «Палаці молоді» відбудеться запланований захід. «Палац молоді» листом попросив нас не проводити там заходів з 14-го по 17 червня, позаяк у них запланований шаховий турнір. Ми можемо піти назустріч, але чергові на той час будуть працювати. Вони кажуть, щоб ми не розгортали оргтехніку і тому подібне. Але будемо сьогодні узгоджувати,» - додає Ременюк.

«Згідно з частиною 3 статті 11 Закону України «Про вибори народних депутатів», виборчі комісії організовують свою роботу під час виборчого процесу, в тому числі у вихідні дні та в день голосування, таким чином, щоб забезпечити прийом і розгляд документів щодо підготовки та проведення виборів депутатів, позовних заяв, скарг та звернень виборчих комісій у строки та спосіб, установлені законом,» - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Нагадаємо, усі 7 окружних виборчих комісій на Черкащині провели свої перші засідання 2 та 3 червня. Всі засідання проведені вчасно, а комісії набули повноважень. При цьому представники деяких партій пропустили перші засідання.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.