Усі 7 окружних виборчих комісій на Черкащині провели свої перші засідання 2 та 3 червня. Всі засідання проведені вчасно, а комісії набули повноважень.

Члени комісій прийняли присягу та затвердили свої плани чергування.

На засіданні ОВК №194 були присутні 14 членів із 18. Ті, хто був відсутнім, пояснили, що не встигли прибути на засідання. Засідання ОВК №195 відвідали 11 з 18 членів На першому засіданні обласної виборчої комісії №196 зібралися 14 осіб із 18 (з двома відсутніми керівництву не вдалося сконтактувати та дізнатися причини неявки).

На зібрання ОВК №197 прийшли 13 з 18 членів комісії: з одним з відсутніх не вдалося зв’язатися, двоє перебувають на лікарняному, ще двоє – за межами Черкаської області. Окрім того, окружна виборча комісія №197 відчуває проблеми із приміщенням.

«Нам надали приміщення, яке не відповідає закону, і де неможливо працювати. Дали три кабінети в районному будинку культури, які розкидані по всьому приміщенню, наприклад, хореографічний зал. Немає ні сейфу, ні грат, ні металевих дверей, кругом цвіль. Люди у нас обурюються, що в таких умовах неможливо працювати.

Зараз ми намагаємося вирішити питання, щоб комісія працювала в приміщенні санепідемстанції. Написали відповідні листи в РДА, районну та міську раду, хочемо укласти договір на оренду цього приміщення. Про все повідомили ЦВК», - коментує голова комісії Тетяна Туз.

На перше засідання ОВК №198 зібралися 12 з 18 членів комісії. Зокрема, в числі відсутніх – секретар комісії Ігор Друзенко («Зелена планета»). Керівництву комісії не вдалося з ним зв’язатися і дізнатися причину відсутності.

На ОВК №199 прийшли 10 з 18 осіб, на засіданні ОВК №200 були присутні 12 з 18 членів комісії. Зокрема, у ОВК №200 інформують, що серед відсутніх – секретар комісії Аліна Царевська (подання Політична Партія «5.10»). Вона не виходить на зв'язок, тож обов’язки секретаря на першому засіданні виконувала член комісії Тетяна Джима.

Зазначимо, що по відвідуваності засідань окружних виборчих комісій прослідковуються певні тенденції щодо представників партій.

Так, перші засідання п’ятьох ОВК пропустили представники «Інтернет партії України». Зокрема, четверо з них пояснили свою відсутність тим, що проживають в Одесі і не мають змоги приїхати на засідання. Також засідання п’ятьох ОВК пропустили члени комісій за поданнями від партій «Зелена планета» та «Солідарність жінок України», у трьох окружних виборчих комісіях були відсутні представники «Партії Зелених» та «Нової політики».

«Усі комісії області провели свої перші засідання вчасно, впродовж трьох днів з моменту їх утворення, як того вимагає  частини 1 статті 31 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Згідно із тією ж частиною тієї ж статті, повноваження ОВК починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу. Відтак усі ОВК області повноважні і готові приступити до виконання поточних завдань із організації виборчого процесу», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Нагадаємо, 31 травня Центральна виборча комісія сформувала склади та призначила керівництво окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів, які відбудуться 21 липня. Хто очолив ОВК на Черкащині можна переглянути ТУТ.

Зазначимо, що на Черкащині вибори народних депутатів пройдуть в семи одномандатних виборчих округах: 194-й (центр - Черкаси), 195 (центр округу - Черкаси), 196 (Корсунь-Шевченківський), 197 (Канів), 198 (Сміла), 199 (Жашків), 200 (Умань). Переглянути межі округів, поштові адреси та адреси дільниць можна ТУТ. Адреси та місцезнаходження окружних виборчих комісій можна подивитися ТУТ.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.