Центральна виборча комісія вже оприлюднила списки мажоритарників і до черкаських округів, проте навіть у середньостатистичного виборця виникає низка запитань щодо висування кандидатів, їхнього позиціонування  і партійної несамостійності. Зокрема, кожен округ має декілька таємниць, у яких щоб розібратися, навіть Конан Дойлю знадобилося б декілька сотень сторінок Шерлока Холмса

Отже, почнемо з одного із ласих округів № 194, куди входить більша частина Черкас. Читаючи список кандидатів, мимоволі звертаєш увагу на три особи: Сергія Отрешка, Віктора Парамонова та Валентину Жуковську. Об’єднує їх одне – асоціювання із Партією регіонів. Так, Сергій Отрешко без перебільшення є одним з найактивніших партійців у м. Черкаси. До недавнього часу він очолював міський осередок, у міській раді є головою фракції Партії регіонів, під її ж егідою проводив свою політичну і громадську діяльність, був постійно присутній в інформаційному полі міста. Мало хто в місті не знає цю особу, більшість пам’ятає про його соціальні проекти та неабияку продуктивну діяльність. Проте, до округу він йде самовисуненням, адже від партії представлено Віктора Парамонова, головного лікаря обласного онкологічного диспансера. Зрозуміло, що за політичною пізнаваністю він поступається Сергію Отрешко. Проте останнім часом популярністю йому не поступається самовисуванка Валентина Жуковська. Варто зазначити, що вона не є членом Партії регіонів, але має інші, не менш слабкі зв’язки з командою «регіоналів».

Так, Валентина Жуковська – голова Правління Надра Банку, яка ще до квітня 2012 р. не була відома черкасцю. Для неї точкою входу у місто стало найбільше черкаське підприємство ПАТ «Азот». 27 квітня пані Жуковську було обрано почесним президентом цього заводу, а з 1 липня вона координує взаємодію фінансового та промислового секторів Group DF. Справа у тому, що найбільшим акціонером «Надра Банку» є австрійська компанія Centragas Holding AG, афілійована з Group DF – приватною міжнародною холдинговою компанією українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Окрім того, Дмитро Фірташ є власником і ПАТ «Азот».

 Здивування викликає і кандидат від «Нашої України» Володимир Мамалига, який ще не так давно у прямих ефірах не одну сотню разів висловлював своє незадоволення помаранчевою владою і правлінням Віктора Ющенка. Чому той, хто вчора постійно сварив цю команду, сьогодні йде з нею. Щоб відповісти на це питання можна згадати, наприклад, як ще рік тому у провідному інтернет-виданні «Прочерк» Володимир Мамалига писав «Просто якщо помаранчеві та білосердечкові при владі заробляли гроші, намагаючись зберігати видимість демократії...». Завдяки цій цитаті відповідь стає зрозуміла.

Дублювання кандидатів маємо ще й у інших округах від Партії регіонів – 195 і 198, від Комуністичної партії України – 198. Парами на вибори йде й   «Батьківщина» у 196 і 200 округах. Так, по 196 окрузі (центр – місто Корсунь-Шевченківський) від партії висунуто Олександра Сінгаєвського, а самовисуненням йде його однопартієць Ірина Алєксєєва. Але цікавим тут же здаються інші два кандидати-однофамільці. Один – Сергій Блажевич від Партії Наталії Королевської, директор успішної фірми, інший – Олександр Блажевич – звичайний охоронець із Харкова. Цікаво, чи довго шукали однофамільця? Окрім того, у Сергія Блажевича серед суперників є його однопартієць Алла Ярема, яка йде на вибори самовисуванням.

Фонетичні однофамільці є й в 198 окрузі (центр – м. Жашків): Анатолій Нечипоренко і Валентин Ничипоренко. Останній є сильним суперником для всіх, адже він, як ніхто, вже давно проводить активну передвиборчу агітацію у своєму окрузі, застосовуючи усі методи (про що ми писали раніше), тому поява його однофамільця з Києва не викликає здивувань. Варто зазначити також, що Валентин Ничипоренко йде самовисуванням, хоча ще взимку черкаські експерти повідомляли про те, що під час виборів до Верховної Ради чинна влада буде робити ставку саме на нього. Окрім того, Валентин Ничипоренко є господарем  Жашківського кінно-спортивного комплексу, де неодноразово мало місце проведення кінно-спортивних змагань під егідою Партії регіонів, офіційних публічних  зустрічей з президентом тощо.

Таким чином, на 7 виборчих округів Черкащини маємо 114 кандидатів серед яких офіційно 10 від Політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», 10 від Партії регіонів (і ще декілька неофіційно).

Отже, ознайомившись з усіма кандидатами постає два запитання: «Чому донедавна активні кандидати від Партії регіонів йдуть самовисуванням, а замість них делегують менш відомих?» та «Чому від однієї й тієї ж партії йде по два-три кандидата на одному окрузі?». Можемо припустити, що перші – більше вірять у силу свого імені, ніж у популярність партії, а другі – ­не вірять ні в те, ні в інше, тому й кидаються в крайнощі, застосовуючи весь арсенал.

Марина Макуха
прес-секретар
 
За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Черкаській області
063 62 86 780

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.