Еквадор: другий тур президентських виборів

У цю неділю, 11 квітня, в Еквадорі відбудеться другий тур президентських виборів. Перший тур відбувся 7 лютого. Однак тоді жоден з кандидатів не отримав необхідну для перемоги в першому турі кількість голосів.

Президент в Еквадорі обирається за модифікованою двотуровою системою на 4 роки з можливістю двох термінів поспіль. Президент та віцепрезидент висуваються єдиним списком. Якщо жоден кандидат (чи точніше пара кандидатів: президент та віцепрезидент) не набере понад 50% голосів або хоча б 40% з відривом щонайменше у 10% від наступного кандидата, то 11 квітня відбудеться другий тур. Новий президент заступить до виконання своїх обов’язків 24 травня. 

Явка виборців у лютому склала майже 68%, що нижче, ніж чотири роки тому. До другого туру вийшов прогнозований лідер виборчих перегонів 35-річний економіст Андрес Арауз (кандидат від альянсу восьми організацій «Союз надії», що підтримують експрезидента Рафаеля Корреа 2007-2017 років, який наразі перебуває у вигнанні) та банкір Гільєрмо Лассо (консервативна партія «Створення можливостей»).

За попередніми результатами тривалий час на другій позиції перебував ще один кандидат Яку Перес, але врешті-решт він зійшов на третє місце, поступаючись Лассо приблизно на двадцять тисяч голосів. Такий результат не задовольнив Переса, тож він вимагав перерахунку голосів: 100% дільниць у провінції Гуаяс та 50% дільниць у 16 інших провінціях. Спочатку з цією ініціативою також погодився Лассо, але пізніше він відмовився. Кандидат, який посів четверте місце, Ксав'єр Хервас також закликав провести повний перерахунок голосів.

17 лютого на прес-конференції разом з лідерами корінних народів Яку Перес заявив, що він не підтримає Лассо в другому турі. Перес наполягав на скоєнні низки виборчих правопорушень та махінацій, особливо в провінціях Гуаяс, Манабі та Лос-Ріос. 18 лютого група корінних жителів почала похід від Сарагуро до Кіто. Мітингарі, яких очолив Яку Перес, прибули до столиці 23 лютого та принесла з собою документи, які, за їхніми твердженнями, свідчать про порушення. Тому остаточні результати першого тур були оприлюднені через тиждень - 19 лютого Національна виборча рада підтвердила, що до другого туру виборів виходить Лассо.

Інавгурація переможця голосування має відбутися 24 травня.

Голосування в Еквадорі загальне, пряме, рівне, таємне і обов'язкове (за ухилення передбачено штраф). Право голосу мають письменні особи від 18 до 65 років. Загалом право голосу мають більше 13 млн осіб, однак позбавлені права голосу особи, які на момент виборів перебувають на державній службі в державних силових структурах. Участь у виборах в Еквадорі обов'язкова, виборці, які не прийшли, мають сплатити штраф $40.

Як і під час першого туру, в Еквадорі в день голосування з 7:00 до 17:00 працюватиме майже 40 тисяч виборчих дільниць. Влада запроваджує посилені заходи безпеки та обмеження пересування, ймовірно, на виборчих дільницях та урядових будівлях. Діє заборона на продаж і вживання алкоголю впродовж кількох днів.

Перу: президентські та парламентські вибори

Загальні вибори в Перу 2021 року відбуваються 11 квітня 2021 року, на них будуть обрані президент Республіки Перу, два віцепрезиденти однієї партії, 130 конгресменів Конгресу Перу и 5 депутатів Андського парламенту на п’ятирічний термін 2021-2026 рр. Андський парламент - один зі структурних підрозділів Андського співтовариства, в яке входять Болівія, Колумбія, Еквадор і Перу.

Вибори нового президента Перу проходять в дуже непростих умовах. Перу переживає другу хвилю епідемії коронавірусу, за кілька днів до голосування в країні був оновлений антирекорд за денною смертністю від COVID-19.

Президент Перу обирається за двотуровою системою. Переможцем другого туру і президентських виборів стає кандидат, який одержав більшість голосів виборців. Однак, якщо в першому турі кандидат, який займає перше місце, вже набере більше 50% голосів виборців, цей кандидат автоматично виграє вибори, і повторні вибори більше не знадобляться. Віцепрезиденти республіки, як і Президент, обираються прямим голосуванням в одному виборчому окрузі.

130 членів Конгресу обираються в 27 багатомандатних округах (24 регіони, провінція Ліма, закордонний округ) з використанням пропорційного представництва за відкритими списками. Щоб увійти в Конгрес, партії повинні або подолати 5% виборчий бар'єр на національному рівні, або отримати не менше семи місць в одному окрузі. Місця розподіляються за методом д'Ондта.

Політична криза вибухнула в Перу ще в 2017 році, коли багатьох політичних лідерів Перу викрили в зв'язках з бразильською корпорацією Odebrecht. Як писали місцеві ЗМІ, дві пов'язані з президентом Педро Пабло Кучинським фірми отримували великі суми грошей від бразильської будівельної компанії Odebrecht. За період з 2004 до 2013 роки концерн, очолюваний Odebrecht, перевів фірмі Westfield майже $ 800 тис., а компанії First Capital - близько $ 4 млн. У корупційний скандал з Odebrecht виявилася залучена вся Латинська Америка. Ця компанія витратила сотні мільйонів доларів на підкуп високопоставлених чиновників, міністрів і президентів для отримання вигідних держконтрактів. Однак перша спроба оголосити імпічмент президенту провалилася - за відсторонення Кучинського проголосувала недостатня кількість депутатів. У 2018 році Кучинський оголосив про рішення залишити свою посаду, не чекаючи нового голосування в парламенті з питання про імпічмент. Конгрес Перу більшістю голосів прийняв відставку президента країни. Згідно з конституцією Перу посада глави держави перейшла до першого віцепрезидента Мартіна Віскарра. В 2019 році також помер колишній президент Перу Алан Гарсія, який вистрелив у себе, коли його спробували затримати поліцейські за обвинуваченнями в корупції. Гарсія обіймав посаду президента Перу двічі: в 1985-1990 і 2006-2011 роках. Його теж  підозрювали в отриманні хабарів від бразильської компанії Odebrecht. Наступник Кучинського, Мартін Віскарра, відреагував на ці скандали численними антикорупційними ініціативами. Але також був усунений з посади за власну причетність до корупції і замінений президентом Конгресу Мануелем Меріно. Меріно буде президентом лише п'ять днів. Він подав у відставку, це рішення було пов’язане з протестами перуанців. Його обвинувачували у потуранні жорстким діям поліції під час розгону демонстрантів, що спричинило загибель не менше двох осіб. Тимчасовим президентом країни було обрано депутата перуанського конгресу Франсіско Сагасті. Він став третім президентом країни за тиждень.

У виборах Президента 11 квітня 2021 року бере участь 18 кандидатів. Це найбільша кількість кандидатів з часів всезагальних виборів в Перу 2006 року. Серед них лише шестеро мають рейтинг підтримки, але він корелюються в межах 10%. За останніми рейтингами лідирували Ернандо де Сото  («Покращення країни – Партія соціальної інтеграції»), Іоні Лесалло («Народна дія») та Рафаель Лопес Аліяга («Народне оновлення»). Двоє кандидатів на виборах 2021 року, Кейко Фухіморі та Хуліо Гусман, також були під слідством у корупційних скандалах. Тривалий час лідером кампанії, якого підтримувала молодь, був Джордж Форсайт. Він сприяв боротьбі з корупцією під час агітації та пропонував внести зміни до конституції, щоб визнати корупцію злочином проти людства.

За даними Національної виборчої колегії Перу, право взяти участь у виборах президента і 130 депутатів однопалатного парламенту мають 25 287 954 громадяни країни, з яких 7,5 млн - це молодь у віці 18-30 років. Голосування для осіб у віці 18-70 років є обов'язковим. Якщо ж громадянин країни не скористається своїм політичним правом обирати вищу владу, на нього можуть бути накладені штрафи у розмірі від 6 до 24 доларів США.

За даними опитування громадської думки, яке було опубліковане 4 квітня Інститутом Перуанські дослідження (IEP) в перуанській газеті La Republica, більше чверті респондентів мають намір не віддавати свій голос жодному з кандидатів або не знають, за кого будуть голосувати. Це означає, що два лідери президентських перегонів швидше за все, вийдуть у другий тур 6 жовтня. Кандидати, які виходять на повторне голосування, як правило, отримують набагато вищий рівень підтримки перуанців.

Через епідемію COVID-19 ЦВК Перу довелося розгорнути 12 тисяч виборчих дільниць. Число працівників виборчих комісій доведено до 500 тисяч осіб. Якщо ж громадянин Перу відмовиться брати участь в комісії, на нього, згідно із законодавством, накладається штраф у розмірі 60 доларів США.

 

Підготувала Яна Золотарьова

 

Використана інформація: