21 березня відбувся перший тур голосування на виборах президента Конго. 77-річний президент Дені Сассу-Нгессо отримав підтримку 88,57% виборців, згідно з попередніми результатам. Це вже четверта його перемога на виборах поспіль.

Вибори бойкотувала опозиція. Окрім того, в день голосування у лікарні помер головний суперник Сассу-Нгессо Гі-Бріса Парфе Колелас, який за кілька днів до виборів був госпіталізований через складний перебіг коронавірусної хвороби. Все ж Колелас набрав 7,84% голосів.

Явка виборців склала 67,55%.

У день голосування доступ до інтернету та соціальних медіа, а також текстових повідомлень був заблокований. У центрі столиці Браззавіль магазини були закриті.

У деяких районах виборці скаржились на те, що їхніх імен немає у виборчому списку.

Журналіст Africanews повідомив, що частина дільниць відкрилася пізно – о 9 ранку замість 7 ранку.

Один із опозиційних претендентів Матіас Дзон, колишній міністр фінансів, який набрав 1,9 відсотка голосів, заявив, що подасть петицію про скасування результатів виборів до Конституційного суду.

Водночас керівник місії спостерігачів від Африканського союзу Ділейта Мохамед відзначив, що вибори пройшли «спокійно і мирно».

Громадянська мережа ОПОРА щоп’ятниці робить огляд передісторії виборчих процесів у світі, а по завершенні інформує щодо перебігу виборів у кожній з цих країн. Детальніше про особливості виборчої системи та передісторію виборів в Республіці Конго читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/mizhnarodni/22902-vibori-u-sviti-boikot-vid-opozitsiyi-v-kongo-ta-podviini-konverti-dlia-golosuvannia-v-izrali