ОПОРА проаналізувала політичну рекламу, поширену з публічних сторінок кандидатів на посаду міського голови Кривого Рогу Костянтина Павлова («Опозиційна платформа – За життя») та Дмитра Шевчика («Слуга Народу»). 

Громадянська мережа ОПОРА відшукала політичну рекламу на публічних сторінках кандидатів на посаду міських голів  та з’ясувала хто найбільше рекламував свої дописи в листопаді.

Нагадаємо, що у звіті Бібліотеки реклами Facebook не подається точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів. Відтак, при аналізі витрат рекламодавців на таку рекламу вказувалося дві суми: мінімальну та максимальну (від 0 до 100 американських доларів).

Фейсбук-сторінка «Дмитро Шевчик» була створена 8 вересня 2020 року, загальні витрати на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, склали 6 753 доларів. У період з 26 жовтня по 3 грудня включно з цієї сторінки було прорекламовано 13 дописів. На рекламу відеозвернення Дмитра Шевчика до виборців витрачено 4,5-5 тис. доларів, потенційне охоплення – 100-500 тисяч людей. Реклама показувалася тільки мешканцям Дніпропетровської області, переважно жінкам 34-44 років. Протягом листопада рекламувалися дописи щодо бачення кандидата з питань вирішення проблем у сфері молоді, ОСББ, довкілля, транспорту, культури, медицини, підприємництва, а також відеоролики, в яких про свою підтримку Дмитру Шевчику розповідали мешканці Кривого Рогу.

Після того як президент України під час робочої наради у Кривому Розі поспілкувався з Дмитром Шевчиком, був створений рекламний ролик. «Наш план розвитку Кривбасу сподобався Президенту. Вірю, незважаючи на всі труднощі, об’єднавшись, нам вдасться досягти поставленої мети - зробити Кривий Ріг сучасним, безпечним та комфортним для кожного жителя», - йдеться у дописі. Потенційне охоплення цієї реклами 100-500 тисяч людей з Дніпропетровської області, вона показувалася переважно жінкам 35-44, 45-54 років. Сума витрат склала від 1,5 тис. до 2 тис. доларів.

Разом із тим Дмитро Шевчик рекламується в дописах зі сторінок «Команда Зеленского - Кривой Рог», «Покровский район - команда Президента», «Саксаганский район - команда Президента». Починаючи з 26 жовтня було поширено 12 рекламних дописів на суму менше 100 доларів за кожний. Натомість у 4 дописах, поширених зі сторінки «Типичный Кривой Рог Типовий Кривий Ріг», Дмитро Шевчик згадується в негативному контексті.

У період з 26 жовтня зі сторінки Костянтина Павлова поширено 35 рекламних дописів. Недавні витрати сторінки на рекламу, пов'язану з соціальними питаннями, виборами або політикою, складають 2 232 доларів. На просування кожного з них було витрачено від 100 до 300 доларів. Потенційне охоплення 100-500 тисяч людей в Дніпропетровській області. Реклама була розраховано переважно на жінок 55-64 років та чоловіків 35-44 років. 

До середини листопада в дописах йшлося про подяку виборцям, звинувачення партії «Слуга народу» в фальсифікаціях. З 17 листопада, коли стало відомо про проходження Костянтина Павлова до «другого туру», рекламних повідомлень побільшало, разом із тим змінилася і риторика. Тема дописів – благоустрій, медицина, допомога підприємців, також рекламуються ролики, в яких Костянтин Павлов роз’яснює пункти своєї передвиборчої кампанії.  Також у рекламних роликах на підтримку кандидата знімаються медики, пенсіонер, маляр, вчителі та військовий, учасник АТО.

Рекламні дописи на підтримку Костянтина Павлова поширювалися також зі сторінок «Блок Вілкула "Українська перспектива"», «Медиа-КР #КривойРог», «Типичный Кривой Рог Типовий Кривий Ріг», «Дніпропетровська обласна організація ПП «Опозиційна платформа - За життя». Всього за цей період було 6 дописів, на які витрачено від 100 до 400 доларів. Натомість рекламні дописи з критикою Костянтина Павлова поширювалися зі сторінок «Информатор» та «Злая швабра». Їх було поширено всього 4, на суму від 200 до 300 доларів.

Нагадаємо, що за допомогою сайту ОПОРИ Facebook Analyzer можна аналізувати, який контент і на яких умовах просувають у соцмережах українські політики та партії. Окрім того, експерти ОПОРИ також підготували покрокову інструкцію для кандидатів про те, як користуватись інструментом політичної реклами в соціальних мережах.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.