Згідно із підсумковим протоколом Полтавської міської територіальної виборчої комісії, за висуванця партії «За майбутнє» під час повторного голосування 22 листопада віддали 31 429 голосів (51,48%) виборців. Його суперник Сергій Іващенко («Слуга народу») отримав 28 227 голосів (46,24%). ОПОРА наводить хронологію підрахунку голосів та встановлення переможця.

Постанова Полтавської міської ТВК № 269 про визнання обраним міським головою Олександра Мамая з’явилася 27 листопада о 23:59. Тобто, за хвилину до того, як сплив відведений ч. 2 ст. 268 Виборчого кодексу України термін підрахунку голосів, відданих під час повторного голосування. 

Затримка сталася через те, що члени Подільської районної у м. Полтава ТВК не могли передати виборчу документацію до Полтавської міської комісії. Попри те, що перший варіант підсумкового протоколу був оформлений ще 25 листопада. Та його у міській виборчій комісії не прийняли через технічні помилки по кількох ДВК, відправивши документ на доопрацювання.  

26 листопада окремі члени Подільської районної у м. Полтава ТВК не з’явилися на засідання. Про це йдеться у повідомленні на сайті Головного управління Нацполіції Полтавщини. Через це правоохоронці відкрили провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 157 Кримінального кодексу України («Ухилення члена виборчої комісії від виконання своїх обов’язків без поважних причин, що призвело до неможливості роботи виборчої комісії, встановлення підсумків голосування у відповідному виборчому окрузі, встановлення результатів виборів або референдуму»).

За інформацією спостерігачів ОПОРИ, члени Подільської районної у м. Полтава ТВК, у свою чергу, поскаржилися голові комісії на тиск з боку окремих представників політичних сил, що унеможливлює їхню роботу.

Зважаючи на ризик невстановлення результатів повторного голосування у відведений законом час, окремі політичні діячі закликали полтавців вийти на акцію протесту проти затягування підрахунку голосів. Зокрема, колишній кандидат на посаду Полтавського міського голови Василь Ковальчук закликав вийти на протест 27 листопада. Подібну акцію, тільки 30 листопада, планував провести і кандидат Олександр Мамай.

Аби прискорити процес підрахунку голосів, члени Полтавської міської ТВК 26 листопада провели засідання, на якому зобов’язали представників Подільської районної ТВК передати виборчу документацію до кінця доби. У разі невиконання доручення вилучати необхідні документи до приміщення районної комісії 27 листопада мала виїхати група, сформована із членів міської ТВК.

У фінальний день підрахунків, 27 листопада, члени міської ТВК не відразу змогли потрапити до приміщення, де зберігалася виборча документація Подільської районної комісії, бо від кабінету начебто зник ключ. Крім того, у районній комісії знову не було кворуму. Через те міська ТВК ухвалила постанову № 256 про заміну кількох членів Подільської районної виборчої комісії.

Зрештою, документацію з Подільської районної у м. Полтава ТВК доправили до приміщення міської після 20 години 27 листопада.

Після повторного підрахунку голосів по кількох ВД Подільського району члени міської комісії прийняли уточнений протокол Подільської районної ТВК. Кількість голосів у ньому, відданих за кандидатів Мамая та Іващенка, не відрізнялася від даних, внесених до протоколу від 25 листопада.

Після того, члени Полтавської міської ТВК прийняли фінальний протокол за результатами повторного голосування на виборах Полтавського міського голови. Згідно із ним, перемогу здобув висуванець партії «За майбутнє» Олександр Мамай: 31 429 голосів (51,48%). Його суперник Сергій Іващенко («Слуга народу») отримав 28 227 голосів (46.24%).

Потому голова Полтавської міської ТВК Алла Назаренко зачитала постанову № 269 про визнання обраним міським головою Олександра Мамая. Це викликало бурхливу реакцію членів комісії та присутніх на засіданні представників політсил.

Після оголошення переможцем Олександр Мамай з офіційної сторінки у Facebook заявив про відміну акції непокори, заплановану на 30 листопада та подякував виборцям за підтримку.

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)