На виборчій дільниці №210737, яка на вулиці Марка Вовчка в Ужгороді, члени ДВК, ймовірно, не дозволили перебувати під час голосування спостерігачам від кандидата на посаду міського голови від партії “Слуга народу”. Як передає представник ОПОРИ, присутній на дільниці, відмову мотивували рішенням суду про скасування реєстрації спостерігачів від цього кандидата. 

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, на виборчій дільниці №210737  спостерігачам від кандидата на посаду міського голови Ужгорода від політсили “Слуга народу” члени ДВК ймовірно не дозволили перебувати на дільниці під час голосування. Свої дії у ДВК мотивували нібито тим, що Закарпатський окружний адміністративний суд скасував реєстрацію офіційних спостерігачів від цього кандидата.

Як передає спостерігач ОПОРИ, після спілкування із представниками ДВК, спостерігачі від кандидата не наполягали на праві своєї присутності, а покинули ДВК.

“У факті ймовірної відмови зареєстрованим у ТВК спостерігачам кандидата вбачаються ознаки порушення законодавства, - резюмує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Рішення суду про скасування постанови щодо реєстрації спостерігачів дійсно є, але воно в день голосування не набуло законної сили”.

Як повідомляла ОПОРА, Ужгородська міська ТВК зареєструвала спостерігачів від обласної організації партії “Слуга народу” та від кандидатів на посаду міського голови із порушенням термінів та порядку, які встановлені законом. Про це стало відомо із рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 22 листопада 2020 року  у справі №260/3816/20, яке є в розпорядження ОПОРИ.  Рішення суду міська ТВК отримала вночі, 22 листопада, і воно, наразі, не набрало законної сили.

Відповідно до частини 4 статті 239 Виборчого кодексу подання про реєстрацію офіційного спостерігача за підписом кандидата, представника організації партії у територіальній виборчій комісії або уповноваженої особи організації партії вноситься до відповідної територіальної виборчої комісії не пізніш як за п'ять днів до дня голосування (на паперовому носії та в електронному вигляді).

Документи для реєстрації офіційних спостерігачів можуть подаватися за допомогою електронних сервісів у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)