Ужгородська міська ТВК зареєструвала спостерігачів від обласної організації партії “Слуга народу” та від кандидатів на посаду міського голови із порушенням термінів та порядку, які встановлені законом. Про це стало відомо із рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 22 листопада 2020 року  у справі №260/3816/20, яке є в розпорядження ОПОРИ.  Рішення суду міська ТВК отримала вночі, 22 листопада, і воно, наразі, не набрало законної сили.

Як відомо із судового рішення, до Закарпатського окружного адміністративного суду звернувся Ярослав Талапа - довірена особа кандидата на посаду міського голови Ужгорода Богдана Андріїва - із проханням визнати протиправною та скасувати постанову №103 Ужгородської міської ТВК “Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Закарпатської обласної організації політичної партії “Слуга народу” та кандидата від цієї політсили Віктора Щадея. Як йдеться у тексті рішення суду, позивач зазначає, що заяви обласної організації партії “Слуга народу” та кандидата від цієї партії Віктора Щадея на реєстрацію офіційних спостерігачів поданів не у строк, який визначений законом, а саме - 18 листопада. 

Позивач констатував суду, що обласна організації партії “Слуга народу” та кандидат від цієї ж політичної сили порушили вимоги статті 216, частини 4 статті 239, частини 2 статті 281 Виборчого кодексу України.

Судом було встановлено, що подання на офіційних спостерігачів від обох кандидатів на посаду міського голови та від осередку партії “Слуга народу” були внесенні до ТВК 17 та 18 листопада, в той час коли останнім днем для внесення такого подання згідно частини 4 статті 239 Виборчого кодексу України є 16 листопада 2020 року.

В підсумку, Закарпатський окружний адміністративний суд 22 листопада (за інформацією ОПОРИ - судове засідання було вночі) вирішив задовольнити позов частково: визнав протиправним та скасував пункт 2 постанови №103 Ужгородської міської ТВК від 19 листопада про реєстрацію офіційних спостерігачів від кандидата на посаду міського голови Щадея В.І.,  а у задоволенні решти позовних вимог - відмовив. Таке рішення суду мотивовано тим, що всі заяви на реєстрацію спостерігачів (як від обох кандидатів, так і від партії) були подані з порушенням строків, проте “скасування лише одного оскаржуваного рішення і тільки по формальним ознакам призведе до порушення існуючого балансу та надасть невиправдану перевагу одному з кандидатів, що поставить під сумнів справедливість виборчого процесу в цілому”. Водночас суд вказав, що такого суб’єкта виборчого процесу як “кандидат на посаду Ужгородського міського голови Щадей В.І.” на момент подачі заяв про реєстрацію офіційних спостерігачів не існувало, адже був такий кандидат як “кандидат на посаду Ужгородського міського голови Щадей В.І. від Закарпатської обласної організації партії “Слуга народу”. За таких умов, що документи на реєстрацію були подані від суб’єкта, якого, на думку суду, не існує, то судом було скасовано постанову про реєстрацію спостерігачів за Додатком №2 саме від кандидата Щадея В.І.  

Спостерігачі закарпатської ОПОРИ констатують, що станом на день голосування - 22 листопада, - рішення суду не набрало законної сили, адже є два дні, щоб подати апеляцію. Зі слів голови Ужгородської міської ТВК Руслани Куберки, на рішення суду першої інстанції, ймовірно, буде апеляція.

Відповідно до частини 4 статті 239 Виборчого кодексу подання про реєстрацію офіційного спостерігача за підписом кандидата, представника організації партії у територіальній виборчій комісії або уповноваженої особи організації партії вноситься до відповідної територіальної виборчої комісії не пізніш як за п'ять днів до дня голосування (на паперовому носії та в електронному вигляді).

Документи для реєстрації офіційних спостерігачів можуть подаватися за допомогою електронних сервісів у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)