Бориспільська міська ТВК своєю постановою № 166 призначила повторні вибори на посаду міського голови на 31 січня 2020 року, однак ЦВК скасувала це рішення, визнала його таким, що суперечить законодавству та зобов’язала ТВК невідкладно призначити повторні вибори.

У п’ятницю, 20 листопада ЦВК на своєму сайті оприлюднила постанову №500 у якій скасували постанову Бориспільської міської ТВК від 10 листопада 2020 року № 166 “Про призначення повторних виборів Бориспільського міського голови”. Раніше ОПОРА повідомляла про те, що вибори міського голови Борисполя плануються на 31 січня 2020 року.

Рішення ЦВК щодо скасування постанови Бориспільської ТВК було прийнято через недотримання нею положень частини 2 статті 195 Виборчого Кодексу України в частині призначення повторних виборів на останню неділю шістдесятиденного строку з дня прийняття рішення про їх призначення.

Як розповів ОПОРІ член ТВК від ВО “Батьківщина” Сергій Логачов, Бориспільська ТВК близько тижня чекала на рішення від ЦВК. “Ми тиждень чекали на їх рішення і лише 21 листопада нам вдалося його отримати. На засіданні ТВК, що відбудеться 23 листопада ми плануємо прийняти остаточне рішення щодо дати проведення виборів, бо нас же зобов’язали 23 винести рішення у будь якому випадку”, - зазначив член ТВК.

Нагадаємо, частиною 2 статті 195 Виборчого Кодексу України встановлено, що повторні місцеві вибори призначаються на останню неділю шістдесятиденного строку з дня прийняття рішення про їх призначення, а виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня повторних місцевих виборів. Рішення про призначення повторних місцевих виборів приймається відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як у десятиденний строк з дня настання обставин, передбачених Кодексом, для призначення таких виборів або з дня припинення обставин, що стали підставою для припинення виборчого процесу відповідних місцевих виборів.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 280 Кодексу, територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів приймає рішення про визнання виборів міського голови такими, що не відбулися, та про призначення повторних виборів, якщо особа після її обрання не набула повноважень міського голови у порядку, встановленому Кодексом, з підстави, зазначеної у частині четвертій статті 231 Кодексу, а саме – у разі смерті відповідної особи.

Проте відповідно до пункту 5 частини 1 статті 205 Виборчого Кодексу України, Центральна виборча комісія може з власної ініціативи в разі прийняття територіальною виборчою комісією незаконного рішення або її бездіяльності скасувати таке рішення та/або прийняти відповідне рішення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)