Бориспільська міська ТВК призначила повторні вибори на посаду бориспільського міського голови на 31 січня 2021 року, тобто початок виборчого процесу припадає на 11 грудня 2020 року. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У середу, 11 листопада, спостерігачам ОПОРИ стало відомо, що постановою №166 Бориспільська міська ТВК призначила повторні вибори міського голови на 31 січня 2021 року. Рішення ухвалили в зв’язку зі смертю обраного кандидата. Про можливість такого перебігу подій ОПОРА повідомляла раніше.

Нагадаємо, відповідно до пункту 7 частини 1 статті 280 Виборчого кодексу України ТВК приймає рішення про визнання виборів міського голови такими, що не відбулися, та про призначення повторних виборів, якщо особа після її обрання не набула мандат міського голови у порядку, встановленому Кодексом, з підстав, зазначених у пункті 4 частини першої та частині 4 статті 231 (у разі смерті кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови територіальна виборча комісія приймає рішення про вибуття такого кандидата з балотування, а щодо кандидатів, включених до виборчих списків місцевих організацій партій, - також про виключення його з єдиного та територіального виборчих списків організації партії).

Як розповів ОПОРІ член ТВК від ВО “Батьківщина” Сергій Логачов, незабаром ЦВК має оголосити про повторні вибори. “Ми прийняли постанову №166 про призначення повторних виборів бориспільського міського голови на 31 січня 2021 року. Сьогодні відправимо всю документацію на ЦВК, завтра вони спустять нам рішення, яке вони приймуть. Якщо вони будуть незгодні з нашим рішенням, то будемо збирати комісію і, певно, обирати нову дату виборів”, - зазначив член ТВК.

Координатор спостереження за виборами у Київській області зазначає: “Виборчий кодекс України не містить прямої норми, яка б визначала порядок дій в ситуації, що склалася в Борисполі. Тобто, відсутній алгоритм дій, у випадку коли кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів виборців, помирає до складення присяги і отримання представницького мандату. Очевидним рішенням є призначення повторних виборів. Утім, для цього потрібно мати юридично обґрунтовані підстави. Територіальна виборча комісія може застосувати пункт 7, частини 1 статті 280 Виборчого кодексу: "Особа після її обрання не набула депутатського мандата, повноважень сільського, селищного, міського голови у порядку, встановленому цим Кодексом, з підстав, зазначених у пунктах 3- 6 частини першої та частині четвертій статті 231 цього Кодексу". Однак в ньому передбачено вичерпний перелік підстав для призначення повторних виборів, серед яких не передбачається смерть кандидата. Тому, є ще одна можливість для комісії  застосувати пункт 8, частини 1, статті 280: "Особа, обрана сільським, селищним, міським головою, визнана такою, що відмовилася від депутатського мандата, посади сільського, селищного, міського голови". Проте питання "відмови" тут теж є неоднозначним з юридичної точки зору. Та фактом лишається те, що особа, обрана на посаду міського голови, не може цю посаду обійняти. І вже з настанням цих обставин територіальна виборча комісія має керуватися частиною 2 статті 195 Кодексу”.

Згідно з частиною 2 статті 195 Виборчого кодексу України повторні місцеві вибори призначаються на останню неділю шістдесятиденного строку з дня прийняття рішення про їх призначення, а виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня повторних місцевих виборів. Рішення про призначення повторних місцевих виборів приймається відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як у десятиденний строк з дня настання обставин, передбачених цим Кодексом, для призначення таких виборів або з дня припинення обставин, що стали підставою для припинення виборчого процесу відповідних місцевих виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.