За результатами виборів, що відбулися 25 жовтня, у містах Українці та Броварах, що на Київщині, територіальні виборчі комісії призначили повторні голосування. Крім того, в одному з багатомандатних округів села Бишова відбудуться повторні вибори. Ймовірно, що повторно обиратимуть також міського голову Борисполя, оскільки кандидат-переможець помер ще до офіційного встановлення підсумків голосування. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У четвер, 5 листопада, ЦВК на своїй офіційній сторінці оголосила, що у місті Українці на 15 листопада призначено повторне голосування. “Таке рішення прийняте у звʼязку з тим, що за підсумками голосування 25 жовтня 2020 року два кандидати отримали однакову кількість голосів виборців”, - йдеться в повідомленні ЦВК. 

Як свідчать результати голосування з виборів українського міського голови, кандидатка від "Слуги народу" Оксана Кирилюк та кандидат від "Європейської солідарності" Олександр Туренко  отримали однаковий результат, а саме по 17,4% (1233 голосів). Тож Українська міська територіальна виборча комісія постановила призначити повторне голосування з виборів міського голови та включити до виборчого бюлетеня цих двох кандидатів.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 281 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів приймає рішення про призначення повторного голосування у відповідному виборчому окрузі, зокрема, якщо у виборчому окрузі в день голосування найбільшу і водночас однакову кількість голосів набрали два або більше кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

Повторне голосування відбудеться і в Броварах, де жоден із кандидатів на посаду міського голови не зміг набрати абсолютну більшість голосів (50%+1). Згідно з підсумками голосування за кандидатів на посаду міського голови лідером виборчих перегонів став Ігор Сапожко, висуванець політичної партії "Команда Ігоря Сапожка – "Єдність", який набрав 44,07% голосів. Другий результат отримав представник партії “Слуга народу” Дмитро Ратніков – 13,37% голосів виборців. Відтак Броварська міська ТВК прийняла рішення про проведення 22 листопада 2020 року повторного голосування за цих двох кандидатів. 

Згідно з частиною 6 статті 278 Виборчого кодексу України міська (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) територіальна виборча комісія приймає рішення про проведення повторного голосування, якщо до виборчого бюлетеня на виборах міського голови було включено більше двох кандидатів на посаду міського голови і за підсумками голосування в день виборів жоден із кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

ОПОРІ стало відомо і про повторне голосування в одному з багатомандатних виборчих округів села Бишова. У БВО №3 призначено повторне голосування на 27 грудня 2020 року. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, рішення про проведення повторних виборів прийняли через те, що одного з кандидатів не було включено до виборчого бюлетеня для голосування 25 жовтня 2020 року.

Відповідно до частини 1 статті 281 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів приймає рішення про призначення повторного голосування у відповідному виборчому окрузі, зокрема, якщо голосування у день голосування (день повторного голосування) було визнано недійсним або не було організовано і проведено відповідно до цього Кодексу на всіх виборчих дільницях відповідного виборчого округу.

За результатами виборів на посаду міського голови, що відбулися 25 жовтня, головою міста Борисполя повторно обрали чинного міського голову Анатолія Федорчука, висуванця партії “Наш край”. Кандидат здобув 5343 (24,93%) голосів виборців. Однак Анатолій Федорчук помер ще до встановлення підсумків голосування, тож, ймовірно, незабаром ТВК призначить повторні вибори.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 280 Виборчого кодексу України ТВК приймає рішення про визнання виборів міського голови такими, що не відбулися, та про призначення повторних виборів, якщо особа після її обрання не набула мандат міського голови у порядку, встановленому Кодексом, з підстав, зазначених у пункті 4 частини першої та частині 4 статті 231 (у разі смерті кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови територіальна виборча комісія приймає рішення про вибуття такого кандидата з балотування, а щодо кандидатів, включених до виборчих списків місцевих організацій партій, - також про виключення його з єдиного та територіального виборчих списків організації партії).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.