Центральна виборча комісія 18 листопада прийняла постанову «Про виконання постанови Верховного Суду від 12 листопада 2020 року в справі № 855/111/20», якою зобов’язала Кароліно-Бугазьку сільську територіальну виборчу комісії Білгород-Дністровського району Одеської області визнати вибори депутатів та сільського голови такими, що не відбулися.

Як повідомляє ОПОРА, раніше, 12 листопада, Верховний Суд України ухвалив постанову, якою, зокрема, визнав протиправною бездіяльність Центральної виборчої комісії, яка полягає у нездійсненні заходів щодо поновлення порушених виборчих прав Кісенка В.П., Бачурського В.Б., Бєлграда С.М., Задир А.В., Громика О.О., Сирбула А.М., Кучера І.Ю., Діденко Н.Д., Чередниченка Ю.А. бути обраними, а також зобов’язав ЦВК прийняти рішення, спрямовані на відновлення порушених виборчих прав указаних осіб.

Апеляційну скаргу до Верховного Суду подали кандидат на посаду Кароліно-Бугазького сільського голови Юрій Чередниченко та кандидати в депутати цієї ж сільської ради В’ячеслав Кісенко, В’ячеслав Бачурський, Сергій Бєлград, Алла Задир, Олександр Громик, Андрій Сирбул, Ігор Кучер, Наталя Діденко, які вважають, що вжиті Центральною виборчою комісією заходи не поновили їхнє пасивне виборче право.

Верховний Суд постановив частково задовольнити вимоги позивачів та скасувати рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 8 листопада, який відмовив цим же позивачам у задоволенні їхніх вимог. Зазначимо, що позивачі вимагали визнати протиправною бездіяльність Центральної виборчої комісії, яка полягає у нездійсненні заходів на поновлення їхнього порушеного виборчого права бути обраними; зобов’язати ЦВК прийняти рішення про скасування постанов Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії про визнання депутатів обраними у багатомандатних виборчих округах №№1, 2, 3, 4, 7 та про визнання Андрія Апанасенка обраним Кароліно-Бугазьким сільським головою; зобов’язати Центральну виборчу комісію прийняти рішення про зобов’язання Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії визнати всі зазначені вибори такими, що не відбулися; зобов’язати ЦВК прийняти рішення про зобов’язання Кароліно-Бугазької ТВК призначити повторні вибори. Однак у задоволенні всіх позовних вимог Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив повністю.

Розглянувши апеляційну скаргу на це рішення апеляційної інстанції, Верховний Суд визнав протиправною бездіяльність Центральної виборчої комісії, яка «полягає в нездійсненні заходів на поновлення виборчих прав [позивачів] бути обраними», та зобов’язав ЦВК прийняти рішення, «спрямовані на відновлення виборчих прав» зазначених громадян.

Виходячи з рішень судів, ЦВК зобов’язала Кароліно-Бугазьку сільську територіальну виборчу комісію невідкладно вирішити питання щодо визнання виборів депутатів Кароліно-Бугазької сільської ради 25 жовтня 2020 року в багатомандатних виборчих округах № 1 – 5, 7 такими, що не відбулись, та про призначення повторних виборів у багатомандатних виборчих округах № 1 – 5, 7; а також щодо визнання виборів Кароліно-Бугазького сільського голови такими, що не відбулись, та про призначення повторних виборів Кароліно-Бугазького сільського голови Білгород-Дністровського району Одеської області.

Кароліно-Бугазьку сільську ТВК також зобов’язали невідкладно повідомити Центральну виборчу комісію про прийняті нею рішення та привести свої рішення та діяльність у відповідність із вимогами виборчого законодавства України з урахуванням рішень судів, що набрали законної сили.

«Звернути увагу Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи, а також на відповідальність, яку несуть виборчі комісії та їх члени за порушення вимог законодавства України про місцеві вибори», - йдеться у постанові ЦВК.

Нагадаємо, що на початку листопада П’ятий апеляційний адміністративний суд скасував низку рішень суду першої інстанції, таким чином відмовивши позивачам у задоволенні їхніх вимог про скасування постанов Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії про визнання обраними депутатів і сільського голови, а також про призначення повторних виборів.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)