Встановлення підсумків голосування та результатів виборів депутатів Кароліно-Бугазької сільської ради та Кароліно-Бугазького сільського голови Білгород-Дністровського району Одеської області суб’єкти виборчого процесу активно оскаржували в судових інстанціях. ОПОРА проаналізувала 13 окремих судових справ щодо цієї ситуації.

Як з’ясувала ОПОРА, в усіх 13 судових справах рішення вже набули законної сили. В першій інстанції в половині справ суд задовольнив позовні вимоги щодо зобов’язання сільської ТВК визнати вибори такими, що не відбулись, та призначити повторне голосування як на виборах сільського голови, так і на виборах депутатів сільської ради в усіх багатомандатних округах, а також і в окремих багатомандатних округах. Всі рішення Одеського окружного адміністративного суду оскаржені в апеляційній інстанції, за результатами чого П’ятий апеляційний адміністративний суд скасував майже всі рішення і прийняв нові, яким позивачам відмовлялось у визнанні виборів такими, що не відбулись, та у призначенні повторних виборів. Лише в одній справі апелянтам не вдалось скасувати рішення суду першої інстанції.

Вже набуло законної сили рішення Одеського окружного адміністративного суду від 31 жовтня у справі №420/11489/20, згідно з яким задоволено позовні вимоги, визнано протиправною та скасовано постанову Кароліно-Бугазької сільської ТВК про встановлення результатів виборів депутатів сільської ради в багатомандатному виборчому окрузі №5. Суд зобов’язав виборчу комісію визнати вибори в цьому окрузі такими, що не відбулися, та призначити в багатомандатному окрузі №5 повторні вибори. На це рішення суду подавалась апеляційна скарга, проте в її розгляді відмовлено на підставі порушення строків подачі апеляційної скарги.

Всі інші судові позови, в яких йшлося про повторні вибори, апеляція відхилила.

Так, Одеський окружний адміністративний суд рішенням від 29 жовтня у справі №420/11347/20 задовольнив позовні вимоги щодо визнання протиправною бездіяльності виборчої комісії по нереєстрації кандидата, однак відмовив у визнанні виборів такими, що не відбулись, та призначенні повторних виборів. Це рішення вже набуло законної сили

30 жовтня Одеський окружний адміністративний суд у справі №420/11465/20 визнав протиправними дії ТВК щодо встановлення результатів виборів та скасував постанови про встановлення результатів виборів депутатів та сільського голови. Однак 4 листопада це рішення скасував П’ятий апеляційний адміністративний суд, який відмовив позивачеві у задоволенні позовних вимог.

У справі №420/11488/20 Одеський окружний адміністративний суд 30 жовтня задовольнив частково позов, визнавши протиправним недопуск кандидата до засідання сільської ТВК, на якому встановлювались результати виборів. Однак суд відмовив у задоволені позовних вимог щодо визнання виборів такими, що не відбулись, та призначення повторних виборів. 3 листопада, за результатами розгляду апеляційної скарги, рішення суду першої інстанції залишено без змін.

У справі №420/11493/20 суд  рішенням від 30 жовтня повністю задовольнив позовні вимоги, визнав протиправною та скасував постанову Кароліно-Бугазької сільської ТВК про визнання депутатів обраними у багатомандатному виборчому окрузі № 2, зобов’язав комісію прийняти рішення про визнання виборів в багатомандатному окрузі №2 такими, що не відбулись, та призначити повторні вибори. Однак  3 листопада за результатами розгляду апеляційної скарги це рішення скасовано та прийнято нове рішення – залишити позов без задоволення.

30 жовтня у справі №420/11483/20 Одеський окружний адміністративний суд відмовив у задоволені позовних вимог кандидату, який просив скасувати та визнати протиправним протокол про підрахунок голосів на одній з виборчих дільниць територіальної громади, а також зобов’язати сільську ТВК призначити повторне голосування в багатомандатному окрузі. 2 листопада за результатами розгляду апеляційної скарги рішення суду першої інстанції залишено без змін.

У справі №420/11490/20 суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги, визнав протиправним та скасував рішення ТВК про визнання обраними депутатів в багатомандатному окрузі №1. Виборчу комісію суд зобов’язав визнати вибори такими, що не відбулись, та призначити повторні вибори депутатів сільської ради в багатомандатному окрузі. Однак 3 листопада за результатами розгляду апеляційної скарги прийнято нове рішення у справі, яким у задоволенні позовних вимог за адміністративним позовом кандидатів відмовлено.

У справі №420/11492/20 Одеський окружний адміністративний суд також задовольнив позовні вимоги, визнав протиправним і скасував рішення сільської ТВК про встановлення результатів виборів депутатів сільської ради в багатомандатному окрузі №3 і зобов’язав комісію визнати вибори такими, що не відбулись, та призначити повторні вибори у окрузі. 3 листопада за результатами розгляду апеляційної скарги прийнято нове рішення у справі, яким у задоволенні позовних вимог також відмовлено.

У справі №420/11491/20 суд частково задовольнив позовні вимоги, встановивши  факт грубого порушення з боку комісії, однак відмовив у визнанні протиправним та скасуванні рішення про визнання депутатів обраними у багатомандатному виборчому окрузі №4, а також зобов’язанні сільської ТВК визнати вибори в окрузі №4 такими, що не відбулись, і призначити повторні вибори. 3 листопада за результатами розгляду апеляційної скарги рішення суду першої інстанції залишено без змін.

У справі №420/11495/20 Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги, визнавши протиправною та скасувавши постанову Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії про визнання обраним сільським головою кандидата. Комісію суд зобов’язав визнати вибори сільського голови такими, що не відбулись, та призначити повторні вибори. Втім, 3 листопада за результатами розгляду апеляційної скарги це рішення скасовано й прийнято нове рішення – залишити без задоволення позовні вимоги.

У справі №420/11494/20 суд задовольнив вимоги щодо встановлення факту грубого порушення законодавства виборчою комісією, однак відмовив у визнанні протиправною та скасуванні постанови про встановлення результатів в окрузі №4, а також у зобов’язанні визнати вибори такими, що не відбулись, та призначенні повторних виборів. 3 листопада апеляційний суд  рішення суду першої інстанції залишив без змін.

31 жовтня у справі №420/11558/20 суд частково задовольнив позовні вимоги, визнав протиправними та скасував постанову про встановлення результатів виборів депутатів, сільського голови, а також постанову про скликання першої сесії сільської ради. В той же час, суд відмовив у іншій частині позовних вимог: не визнав протиправними та не скасував протоколи про підрахунок голосів, а також не зобов’язав провести повторний підрахунок голосів на виборчих дільницях. 3 листопада за результатами розгляду апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції в частині задоволених позовних вимог.

У справі №420/11633/20 суд 1 листопада визнав протиправним та скасував рішення про встановлення результатів виборів депутатів у багатомандатному окрузі №1. Суд зобов’язав комісію визнати вибори такими, що не відбулись, та призначити повторні вибори. Однак 4 листопада за результатами розгляду апеляційної скарги суд скасував рішення суду першої інстанції та прийняв нове рішення у справі, відмовивши у задоволенні позовних вимог.

Нагадаємо, 3 листопада Центральна виборча комісія прийняла постанову «Про окремі питання діяльності Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області», згідно з якою повноваження всього складу Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області були достроково припинені.

Крім того, як повідомляла ОПОРА, 31 жовтня Одеський окружний адміністративний суд вирішив визнати протиправною та скасувати постанову Кароліно-Бугазької сільської ТВК про визнання Андрія Апанасенка Кароліно-Бугазьким обраним сільським головою. Підставою для цього стала відмова сільської ТВК зареєструвати кандидатом на посаду сільського голови Ю. Чередниченка.

Раніше, 13 жовтня суд скасував сім постанов Кароліно-Бугазької ТВК на Одещині, зокрема щодо затвердження тексту бюлетенів і утворення ДВК.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)