Управління Служби безпеки України в Одеській області ввечері 11 листопада заявило про виявлення підробленої виборчої документації, яка, за даними правоохоронців, мала бути використана для фальсифікації під час голосування у другому турі виборів Одеського міського голови. Спостерігачі ОПОРИ відстежили коментарі присутніх на місці події.

За інформацією СБУ, оперативники 11 листопада провели обшук в офісному приміщенні в Одесі, що використовувалось як громадська приймальня одного з громадсько-політичних діячів.

«Правоохоронці виявили сотні бюлетенів для голосування, ідентичних за формою і змістом оригінальним документам суворої виборчої звітності. Наразі тривають слідчі дії для встановлення і притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до виборчої оборудки», - повідомила пресслужба структури.

Також розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 158-3 Кримінального кодексу України (фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування).

Вдень 11 листопада про обшук у своєму одеському офісі на сторінці у Facebook повідомив колишній народний депутат Дмитро Голубов, який намагався зареєструватися кандидатом на посаду Одеського міського голови на виборах 25 жовтня, проте безуспішно, оскільки постанову про його реєстрацію було визнано протиправною в судовому порядку. Він заявив, що жодних виборчих бюлетенів у нього в офісі не було.

Фото: СБУ

Народний депутат від партії «Опозиційна платформа – За життя» Вадим Рабинович, який був на місці подій, повідомив про обшуки в офісі Дмитра Голубова і звинуватив у тому, що відбувається, кандидата на посаду Одеського міського голови, чинного міського голову Геннадія Труханова:

Також, судячи з відео, на місці події були чинний кандидат на посаду Одеського міського голови від партії «Опозиційна платформа – За життя» Микола Скорик, народна депутатка від цієї ж партії Тетяна Плачкова, колишній кандидат на посаду міського голови Сергій Ківалов та колишній кандидат на цю ж посаду Євген Червоненко.

Зазначимо, що, згідно з постановою Одеської міської ТВК затверджено текст виборчого бюлетеня. Відповідно до постанови ЦВК від 24 вересня 2020 року №295 «Про затвердження форми та кольору виборчих бюлетенів з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів» на виборах міського голови 15 листопада буде світло-рожевого кольору  та розміром 200х150 мм.

Нагадаємо, що Одеська міська територіальна виборча комісія призначила повторне голосування з виборів Одеського міського голови на 15 листопада.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.